Annonce
Nordtyskland

Skæbnens ironi: Minister forsinker udbygning af skinne-net. Så brød trafikken totalt sammen

Hvis togene overhovedet kører og er rettidige, er vognene oftest overfyldte. Foto: Michael Staudt.
Nye aflysninger og for korte tog udløser kaos på togstrækningen til Sild. Miljøminister Svenja Schulze har nedlagt veto mod at prioritere udbygningen af banen med en særlov.

WESTERLAND: Måske er det skæbnens ironi. Men dagen efter den tyske miljøminister Svenja Schulze fra Socialdemokratiet stod på mål for at have pillet forbedringer af togforbindelsen mellem Sild og fastlandet af en liste over Tysklands vigtigste infrastrukturprojekter, hersker der nu totalt kaos på strækningen.

Fredag morgen var togdriften indstillet i to timer, efter et lokomotiv af ukendte grunde påkørte et signalanlæg, skriver avisen Nordfrisland Tageblatt. Forinden havde pendlere på Facebook raset over situationen torsdag. Her blev to forbindelser aflyst, og togene var alt for korte. Derfor måtte mange passagerer stå op under den tre kvarter lange tur.

Også under normale omstændigheder kan togrejsen mellem fastlandet og Sild være et mareridt af forsinkelser, aflysninger og overfyldte vogne. For tiden er situationen endnu værre. Sporarbejder betyder, at der kun kører halvt så mange tog frem til den 8. september.

Den tyske trafikminister, Andreas Scheuer, fra det konservative CSU har gentagne gange lovet at sætte fart i udbygningen af banestrækningen til og fra Sild med en særlov om etableringen af to spor mellem Morsum og Tinnum på selve Sild samt fra Niebüll til Klanxbüll på det nordfrisiske fastland. Torsdag erkendte miljøminister Svenja Schulze, at hun med rent juridiske argumenter havde fået den prioritet pillet af forbundsregeringens plan.

Mellem 4000 og 5000 mennesker er dagligt nødt til at pendle fra fastlandet til Sild for at komme på arbejde. De pågældende har ikke råd til at bo på ferieøen med de ekstremt høje huslejer og boligpriser.

Annonce

Tusinder pendler

Mellem 4000 og 5000 mennesker er dagligt nødt til at pendle fra fastlandet til Sild for at komme på arbejde. De pågældende har ikke råd til at bo på ferieøen.

Erhvervslivet lider

De kaotiske forhold rammer ikke kun pendlerne. Øens erhvervsliv lider også. I en periode med masser af job i Slesvig-Holsten vælger mange ansatte i frustration over de katastrofale trafikbetingelser at droppe arbejdet på Sild til fordel fra beskæftigelse på fastlandet. Kun få søger ledige job på øen, fordi de udmærket ved, hvor besværligt det er at nå frem.

Den nuværende jernbanestrækning stammer fra 1927.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce