Annonce
Haderslev

Skak er understøttende undervisning i Haderslev Kommune

"Der er ro, og man kan koncentrere sig," siger Rugvan Ahmed, dreng i sort trøje. Foto: Jacob Schultz

Haderslev Kommune invitererede for andet år i træk til en fælles kommunal skakdag, hvor eleverne spiller på kryds af tværs af skoler og lærer om ordentlighed og fair play.

Haderslev: Skak er et spil for konger, lyder det, men onsdag formiddag var det et spil for 3. og 4. klasseelever i Haderslev Kommune i i forbindelse med kommunens Skakdag på Sct. Severin Skole.

Målet med skakdagen er, at eleverne skal have en oplevelse af, hvad foreningslivet uden for skolen kan, og samtidig træner det elevernes koncentration og fokus.

- Der er nogle elever, der har det svært i sammenhænge, hvor der sker mange ting og er meget bevægelse. De elever kan bedre lide faste rammer og struktur, og det er der her, for der er ikke så meget, der forstyrrer eleverne, siger Majbritt Wind, der er matematikkonsulent i Haderslev Kommune og koordinator for skakdagen.

Eleverne er delt op i tre niveauer, hvor niveau 1 for dem, der ikke har spillet før, og niveau 3 er for eksperterne. Sidste år var der en klar overvægt i niveau 1 og 2, men det er ifølge Majbritt Wind vendt i år, så der er flest på niveau 2 og 3. Eleverne har måske trænet lidt derhjemme?

- Jeg kan godt lide det, og jeg spiller også nogle gange med min familie, siger Urivan, der der går i fjerde klasse på Sct. Severin Skole.

Annonce

Det er en gentlemanssport, hvor skakro er meget vigtigt.

Majbritt Wind, matematikkonsulent Haderslev Kommune.
Koncentrationen lyste ud af eleverne, og der var præmie til den skole med de mest skak-eksemplariske elever. Foto: Jacob Schultz

Pokal for god opførsel

"Du har rørt den brik, så skal du flytte den," lyder det bestemt fra en af de unge elever under et spil. Der bliver spillet om point men på den pædagogiske måde, så selv hvis et spil bliver tabt, får eleven 1 point. En sejr giver 3 point og et remis 2. Vinderne af dagenes konkurrencer mødes i en finalerunde næste måned, hvor der skal findes en deltager til skolemesterskaberne i skak.

Eleverne møder forskellige modstandere i løbet af dagen, og når de sidste kampe er spillet torsdag over middag, så finder arrangørerne en vinder blandt den skoles elever, som har opført sig mest eksemplarisk under turneringen.

- De bliver sat sammen i nye sammenhænge, de lærer andre at kende hvilket også udvikler deres dannelse og ordentlighed. Det er en gentlemanssport, hvor skakro er meget vigtigt, siger Majbritt Wind.

Hele arrangementet er en udløber af en kommunal indsats, der startede for to år siden. I mellemtiden er 15 lærere blevet uddannet til at kunne undervise eleverne i skak, så det også kan blive en integreret del af hverdagen på skolerne. Og det er noget, som også eleverne synes er sjovt.

- Det er meget sjovt og hyggeligt. Jeg lærer nye mennesker at kende, også selvom jeg ikke er så god, siger Ivonne, der går i tredje klasse.

Også torsdag bliver der spillet skak på Sct. Severin skole. Her er det 5. og 6. klasses elever, der får lov.

Der opstod nogle gange tvivl om, hvordan det lige er, springeren må rykke. Foto: Jacob Schultz
Medlemmer fra den lokale skakklub hjælper i forbindelse med skakturneringen. Foto: Jacob Schultz
Der blev ønsket god kamp og tak for kampen mellem eleverne.. Foto: Jacob Schultz
Majbritt Wind(i midten) koordinerer skakdagen for Haderslev Kommune. Foto: Jacob Schultz
3. og 4. klasse-elever fra Haderslev kommune mødtes onsdag på Sct. Severin skole for at dyste mod hinanden i skak. Foto: Jacob Schultz
3. og 4. klasse-elever fra Haderslev kommune mødtes onsdag på Sct. Severin skole for at dyste mod hinanden i skak. Foto: Jacob Schultz
3. og 4. klasse-elever fra Haderslev kommune mødtes onsdag på Sct. Severin skole for at dyste mod hinanden i skak. Foto: Jacob Schultz
3. og 4. klasse-elever fra Haderslev kommune mødtes onsdag på Sct. Severin skole for at dyste mod hinanden i skak. Foto: Jacob Schultz
3. og 4. klasse-elever fra Haderslev kommune mødtes onsdag på Sct. Severin skole for at dyste mod hinanden i skak. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce