Annonce
Kolding

Skaklejr er et hit: Børn og unge kommer fra hele landet for at spille skak

15-årige Mikkel Mejlvang, i midten, flankeret af Sarah Sima Derlich, til venstre, og Johanna Greisen på otte år, mens de sammen dyster mod et par andre børn på skaklejren. Det er første gang, de to piger er med på lejren, mens Mikkel mener, at det er sjette gang, han deltager. Tidligere har hans storebror også deltaget, men han er blevet for gammel nu. Foto: Søren Gylling
Knap 100 børn og unge fra hele Danmark er i denne uge samlet på Skanderup Efterskole for at spille skak, blive dygtigere ved brættet og hygge med hinanden.

Skanderup: Hvis 15-årige Mikkel Mejlvang fra Rønne på Bornholm kun måtte vælge ét spil, han måtte bruge tid på, ville pilen pege på skak.

For ganske vist er Mikkel også helt vild med fodbold og er efter sommerferien på vej på fodboldefterskole, men skak er også en af hans store interesser.

- I skak kan jeg altid blive bedre lære nye, forskellige ting. Det er ikke noget, man bliver træt af. Jeg spiller også meget fodbold, men fodbold kan man måske godt blive træt af og have svært ved at holde til, når man bliver gammel. Skak kan man altid blive ved med at spille. Så hvis jeg kun måtte vælge ét spil, ville det være skak, fortæller Mikkel.

Det er sådan cirka sjette gang, han bruger en uge af sin sommerferie på at tage på skaklejr. Ligesom sidste år foregår den på Skanderup Efterskole, hvor knap 100 børn og unge i alderen 8-20 år fra hele Danmark - og sågar Island - er samlet indtil på lørdag for at spille skak, hygge, lege og spille en masse boldspil.

Annonce

Skaklejren

  • Det er en flok skakentusiaster, der gennem en non-profit forening arrangerer den årlige skak-sommerlejr.
  • Den er blevet holdt i cirka 30 år forskellige steder i landet. Det er tredje gang, den holdes på Skanderup Efterskole.
  • 15 voksne sørger for alt omkring lejren - fra mad og praktiske ting til skakundervisning og aktiviteter for deltagerne.

Plads til alle

Skaklejren er arrangeret af en flok skakentusiaster og har fundet sted i mange år. En af lejrlederne, Mikkel Clausen, startede selv som lejrleder for 20 år siden.

- Vi vil gerne fastholde børn og unge i skakken og styrke deres relationer. Det er smadderhyggeligt, og her er de sammen med andre med samme interesse, siger Mikkel Clausen.

Han fortæller, at der er kæmpe forskelle på deltagernes styrker indenfor skak. Nogle har kun spillet skak i få måneder, nogle spiller kun derhjemme engang imellem, mens andre er blandt de dygtigste unge skakspillere i Danmark. Og der er plads til alle på sommerlejren.

Rigtig god mad

Johanna Greisen og Sarah Sima Derlich er med deres otte år de yngste på skaklejren. De to kommer fra København, går begge på Europaskolen og har deres storebrødre med på lejren.

- Min mor vil gerne have, at vi bliver gode til skak, for man bliver klog af at spille skak og god til matematik. Da jeg hørte, at jeg skulle på lejr, blev jeg rigtig glad, for jeg troede, det var en spejderlejr, hvor vi skulle lave bål. Det kan jeg godt lide. Men det er også rigtig sjovt at være på skaklejr, fortæller Sarah.

Johanna var en smule skeptisk på forhånd, for hun synes, det kan være svært at falde i søvn et fremmed sted.

Men hun og Sarah, der deler værelse på lejren, er glade for at være afsted. Det er sjovt at spille skak mod flere forskellige og mærke, at de bliver dygtige, og så er der lige en væsentlig ting, når man er afsted på lejr i mange dage.

- Maden smager rigtig godt, slår Johanna fast, og Sarah gentager budskabet flere gange.

- Det er også sjovt at sove i et nyt værelse, og vi sover i sovepose. Og så kan vi spille bordtennis og stikbold, når vi har fri. Og hele vores bord på værelset er fyldt med slik, smiler Sarah, der foruden skak også går til håndbold og svømning - og slår vejrmøller i frikvartererne i skolen.

Johanna, som flytter til Boston med sin familie om et par uger, interesser sig udover skak også for badminton og skøjteløb.

Hvert år sørger arrangørerne af sommer-skaklejren for, at der deltager en "stjerne" på lejren. I år er der skak-stormester Mads Andersen, stående,, som er med alle dagene. Her er han i fuld gang med at spille mod 15 drenge på lejren. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

112

Mand bankede kvindes hoved i gulvet

Annonce