x
Annonce
Varde

Skal erstatte lukket dambrug: Ansager har samlet alle pengene ind til en søpark

Dette billede af Ansager Søpark er taget fra en drone lørdag den 27. juli. Foto: Frank Sørensen fra søparkgruppen under Ansager Byudvikling
Ansager er allerede godt i gang med at omdanne et lukket dambrug til en ny park med søer. Nu er der skaffet nok penge til at gøre arbejdet helt færdigt.

Ansager: I juni fik Ansager sin nye søpark. Da var både søer og stier etableret. Men en park er ikke en rigtig park uden eksempelvis bænke, ligesom byen også har ønsket to ekstra broer over åen, så alle dele af byen får let adgang til parken.

Nu er det lykkedes at skaffe penge til at gøre projektet helt færdigt. Det betyder, at broer, bænke, beplantning med videre nu kan etableres i sensommeren eller efterår, og der vil herefter blive holdt en officiel åbning af Ansager Søpark.

Det er især Varde Kommune, der har brugt penge på projektet. Den har først sørget for oprydningen efter det tidligere dambrug, og derefter har kommunen givet 550.000 kroner til projektet, der i alt kommer til at koste cirka én million kroner.

Søparken ligger, hvor der tidligere har været et dambrug. Det lukkede i 2016 sammen med en række andre dambrug i Varde Kommune.

Annonce

Historien om søparken

  • I 2013 lavede Ansager en udviklingsplan. Her var der blandt andet forslag om en søpark, hvor der dengang var dambrug. Da der dengang ikke var planer om at lukke dambruget, så blev planen lagt i skuffen, til det blev aktuelt.
  • I 2015 samarbejdede kommunen og Naturstyrelsen om at hjælpe dambrugsejere med at komme af med deres dambrug. Det førte til lukning af seks dambrug, blandt andet det i Ansager.
  • Varde Kommune overtog området og sørgede for oprydning.
  • Samtidig fik en søparkgruppe i gang med at realisere planen om Ansager Søpark. Varde Kommune har givet halvdelen af pengene.

I brug af både dyr og mennesker

Selvom parken ikke er færdig, så er den allerede i brug, fortæller Karsten Madsen fra søparkgruppen under Ansager Byudvikling.

- Der er rigtig mange, der motionerer, lufter hunde eller bare går en tur igennem. Og så håber vi, at når der nu kommer græs op, at man så også slår sig ned, raster og kan tage familien med ned og sidde ved vandet. Der kommer flere rekreative områder med borde og bænke. Vi kan også allerede nu se, at dyrene har taget parken i brug. Der er en andemor med fem ællinger og fiskehejrer, siger Karsten Madsen.

Delt i to

Der er to grunde til, at arbejdet med at etablere parken gik i gang, før gruppen havde skaffet alle pengene.

Det første var, at Schantz Byg gav et godt tilbud på at udføre arbejdet. Virksomheden ville gerne i gang, men var med på at vente med den sidste del, til gruppen havde skaffet de sidste penge.

Den anden grund var, at hvis jorden kom til at stå for længe, så kunne det muligvis få ny status som beskyttet natur, og det kunne have gjort det svært at gennemføre projektet.

Sådan skal parken se ud, når alt er færdigt. Illustration: Ansager Byudvikling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Skoleleder blev kaldt til møde efter populær corona-opsang: Byrådsmedlemmer kritiserer forvaltning for at undertrykke ansatte

Leder For abonnenter

Det er ikke den ordentlige måde at gøre det på

Det er i modgang, man for alvor bekender kulør. Det gælder også i forretningslivet. Bestseller er en mastodont af en virksomhed, på mange måder et erhvervseventyr. Et fyrtårn for en generation af iværksættere. Derfor er det så meget desto mere forstemmende at se, hvordan virksomheden opfører sig. Coronakrisen rammer brutalt både store og små virksomheder. Enhver ansvarlig ledelse er nødt til at agere, og selvfølgelig skal der kigges på alle udgifter, når indtægtsgrundlaget pludseligt ændrer sig radikalt. Dansk erhvervsliv har vist sig fra en fornem side. Det gælder ikke mindst i form af en trepartsaftale, hvor alle tager ansvar og efter bedste evne – og støtte – forsøger at fastholde så mange på arbejdsmarkedet som muligt. Det er vigtigt for os alle og for vores evne til hurtigt at komme videre på den anden side. Bestseller fyrede alligevel 750 mand. Trepartsaftalen har ikke kunnet hjælpe alle og afværge alle nødvendige foranstaltninger. Fair nok. Det var dog en kende overraskende, at en så velkonsolideret virksomhed som Bestseller trak fyringskortet, da samfundet appellerede om sammenhold. Nu har Bestseller meddelt en række udlejere i landet, at man ikke betaler husleje indtil videre. Det er en uanstændig fremgangsmåde. Det kan ikke siges anderledes. Er situationen, at Bestseller ikke kan betale husleje lige nu, må man melde det ud. Så er situationen selvfølgelig en anden. Men er virkeligheden – og sådan ser det altså ud – at Bestseller udnytter sin størrelse og styrke til at tryne udlejere over hele landet, er der kun et godt råd: Gør den beslutning om. Bestseller er ikke alene. Jysk, Synoptik og Lagkagehuset dikterer også, at man vil have ændrede huslejevilkår. Brede skuldre forpligter. Brede skuldre giver ikke lov til at true sig til sin vilje. Brede skuldre forpligter til at beskytte dem, der har brug for det. En række udlejere, i Esbjerg og Kolding og mange andre steder, gør sådan. Går i dialog med lejere. Udskyder husleje. Dialog er nøgleordet. Man dikterer ikke. Coop og Salling Group har vist et forbilledligt samfundssind. Sørger for at betale regninger hurtigere end man kontraktuelt behøver. Det er ikke en lille ting – det er forbilledlig førstehjælp. Fordi man kan, skal man ikke nødvendigvis. Men man bør. Der er brug for det lige nu.

Annonce