Annonce
Aabenraa

Skal finde ekstra millioner: Busser og asfalt i skudlinjen

Bybusrute nummer 1 i Aabenraa gik fri i en spareøvelse tidligere på året, men nu skal teknik- og miljøudvalget finde endnu flere penge i budgettet. Kollektiv trafik og asfaltkontoen er i spil. Arkivfoto: Jan Sternkopf
Der mangler cirka 4,5 millioner kroner til kollektiv trafik i de kommende år. Teknik- og miljøudvalget har fået nej til en tillægsbevilling for 2020 og skal nu finde ud af, om der skal skæres yderligere i busdriften, og om asfaltkontoen igen må holde for.

Aabenraa: En ommer. De penge må I selv finde.

Det var beskeden, da teknik- og miljøudvalget stillede med et ønske om en tillægsbevilling i økonomiudvalget, fordi udgiften til kollektiv trafik ikke modsvarer posten i budgettet. De 1,3 millioner kroner, som allerede er sparet på bybusdriften, rækker ikke.

- Der er to ord, jeg især ikke kan li': Udkantsdanmark og tillægsbevilling, som borgmester Thomas Andresen (V) konstaterede efter mødet i økonomiudvalget.

Arne Leyh Petersen (DF), der er formand for teknik- og miljøudvalget, har ikke umiddelbart noget bud på, hvor de ekstra penge - 2,6 millioner kroner i 2020 og 3 millioner kroner fra 2021 og frem - skal findes.

- Det tager jeg en drøftelse med teknik- og miljøudvalget om. Det vil jeg ikke kaste ud i æteren nu. Det bliver svært for os at finde pengene. Det er der ingen tvivl om, siger Arne Leyh Petersen.

- I foråret vidste vi ikke, at vi havde de udfordringer. Det vidste vi først hen over sommeren, forklarer udvalgsformanden med henvisning til, at Sydtrafik har hævet prisen på kørslen, at kortere skoledage for de yngste skoleelever har medført et øget behov for afgange, og at Sydtrafik skal kompenseres for gratis skolekort.

Annonce
Jeg kan ikke se, at vi kan tage mere fra busdriften, uden det går så meget ud over serviceniveauet, at vi ikke kan være det bekendt.

Kurt Andresen (SP), næstformand i teknik- og miljøudvalget

Tvivlende næstformand

Kurt Andresen (SP), der er næstformand i teknik- og miljøudvalget, går ind til opgaven med stor bekymring. Han kan ikke se, hvor pengene skal findes. I forvejen har udvalget droppet weekendkørslen for fire af fem bybusruter i Aabenraa fra 2020.

- Jeg synes, vi er gået rimelig hårdt til den med at lukke de weekendture, og så skal vi altså yderligere finde 2,6 millioner kroner. Jeg tror næppe, vi kan finde mere på busdriften, og så bliver det højst sandsynligt det sædvanlige sted: På asfaltkontoen, siger Kurt Andresen.

Udvalget valgte ikke at gå videre med forvaltningens forslag om at skære på rute 220 - Aabenraa-Kruså-Padborg - og barbere asfaltkontoen ned med 900.000 kroner i 2020 og 1,35 millioner kroner fra 2021 og frem.

Ifølge næstformanden er der ikke meget overflødigt "fedt" på asfaltkontoen.

- Men hvis vi får en bunden opgave fra økonomiudvalget, er vi nødt til at løse den, erkender Kurt Andresen.

K: Ned med serviceniveau

De Konservatives medlem af udvalget, Jan Riber Jakobsen, er mere fortrøstningsfuld. Han er sikker på, pengene kan findes, selvom han mener, udvalget burde have været kompenseret for de ekstra udgifter, som er stødt til, efter budgettet blev lagt.

- Vi skal se på, om der er et serviceniveau, vi kan skrue ned på. Det kunne være busdrift, men det kunne også være nogle af de andre puljer som eksempelvis asfalt. Lige nu får vi mere asfalt, end vi havde forventet. Det har noget med prisen at gøre, siger Jan Riber Jakobsen.

Det havde været dejligt med en håndsrækning fra økonomiudvalget, mener Socialdemokraternes Egon Madsen, og nu frygter han, at man ikke kan undgå at ramme busdriften i landdistrikterne.

- Så må vi finde ud af, hvor det gør mindst ondt, mener Egon Madsen, som heller ikke er varm på tanken om at spare på asfaltkontoen.

- Jeg håber, forvaltningen kan opstille nogle muligheder, vi kan vælge imellem, tilføjer Egon Madsen, som ønsker, årene fra 2021 og frem kan tilgodeses under næste års budgetseminar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce