Annonce
Aabenraa

Skal finde ekstra millioner: Busser og asfalt i skudlinjen

Bybusrute nummer 1 i Aabenraa gik fri i en spareøvelse tidligere på året, men nu skal teknik- og miljøudvalget finde endnu flere penge i budgettet. Kollektiv trafik og asfaltkontoen er i spil. Arkivfoto: Jan Sternkopf
Der mangler cirka 4,5 millioner kroner til kollektiv trafik i de kommende år. Teknik- og miljøudvalget har fået nej til en tillægsbevilling for 2020 og skal nu finde ud af, om der skal skæres yderligere i busdriften, og om asfaltkontoen igen må holde for.
Annonce

Aabenraa: En ommer. De penge må I selv finde.

Det var beskeden, da teknik- og miljøudvalget stillede med et ønske om en tillægsbevilling i økonomiudvalget, fordi udgiften til kollektiv trafik ikke modsvarer posten i budgettet. De 1,3 millioner kroner, som allerede er sparet på bybusdriften, rækker ikke.

- Der er to ord, jeg især ikke kan li': Udkantsdanmark og tillægsbevilling, som borgmester Thomas Andresen (V) konstaterede efter mødet i økonomiudvalget.

Arne Leyh Petersen (DF), der er formand for teknik- og miljøudvalget, har ikke umiddelbart noget bud på, hvor de ekstra penge - 2,6 millioner kroner i 2020 og 3 millioner kroner fra 2021 og frem - skal findes.

- Det tager jeg en drøftelse med teknik- og miljøudvalget om. Det vil jeg ikke kaste ud i æteren nu. Det bliver svært for os at finde pengene. Det er der ingen tvivl om, siger Arne Leyh Petersen.

- I foråret vidste vi ikke, at vi havde de udfordringer. Det vidste vi først hen over sommeren, forklarer udvalgsformanden med henvisning til, at Sydtrafik har hævet prisen på kørslen, at kortere skoledage for de yngste skoleelever har medført et øget behov for afgange, og at Sydtrafik skal kompenseres for gratis skolekort.

Jeg kan ikke se, at vi kan tage mere fra busdriften, uden det går så meget ud over serviceniveauet, at vi ikke kan være det bekendt.

Kurt Andresen (SP), næstformand i teknik- og miljøudvalget

Annonce

Tvivlende næstformand

Kurt Andresen (SP), der er næstformand i teknik- og miljøudvalget, går ind til opgaven med stor bekymring. Han kan ikke se, hvor pengene skal findes. I forvejen har udvalget droppet weekendkørslen for fire af fem bybusruter i Aabenraa fra 2020.

- Jeg synes, vi er gået rimelig hårdt til den med at lukke de weekendture, og så skal vi altså yderligere finde 2,6 millioner kroner. Jeg tror næppe, vi kan finde mere på busdriften, og så bliver det højst sandsynligt det sædvanlige sted: På asfaltkontoen, siger Kurt Andresen.

Udvalget valgte ikke at gå videre med forvaltningens forslag om at skære på rute 220 - Aabenraa-Kruså-Padborg - og barbere asfaltkontoen ned med 900.000 kroner i 2020 og 1,35 millioner kroner fra 2021 og frem.

Ifølge næstformanden er der ikke meget overflødigt "fedt" på asfaltkontoen.

- Men hvis vi får en bunden opgave fra økonomiudvalget, er vi nødt til at løse den, erkender Kurt Andresen.

Annonce

K: Ned med serviceniveau

De Konservatives medlem af udvalget, Jan Riber Jakobsen, er mere fortrøstningsfuld. Han er sikker på, pengene kan findes, selvom han mener, udvalget burde have været kompenseret for de ekstra udgifter, som er stødt til, efter budgettet blev lagt.

- Vi skal se på, om der er et serviceniveau, vi kan skrue ned på. Det kunne være busdrift, men det kunne også være nogle af de andre puljer som eksempelvis asfalt. Lige nu får vi mere asfalt, end vi havde forventet. Det har noget med prisen at gøre, siger Jan Riber Jakobsen.

Det havde været dejligt med en håndsrækning fra økonomiudvalget, mener Socialdemokraternes Egon Madsen, og nu frygter han, at man ikke kan undgå at ramme busdriften i landdistrikterne.

- Så må vi finde ud af, hvor det gør mindst ondt, mener Egon Madsen, som heller ikke er varm på tanken om at spare på asfaltkontoen.

- Jeg håber, forvaltningen kan opstille nogle muligheder, vi kan vælge imellem, tilføjer Egon Madsen, som ønsker, årene fra 2021 og frem kan tilgodeses under næste års budgetseminar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Trekantområdet

VB-træner Gâlcă efter oprykningen: En stor sejr for os alle

Annonce