Annonce
Erhverv

Slut med grænsesalg: Ændringer hos Coca-Cola får konsekvenser for Carlsberg-ansatte

Fremover skal der produceres knap så meget Coca-Cola hos Carlsberg i Fredericia. Arkivfoto: Mette Mørk
Fra årsskiftet skal Carlsberg ikke længere producere og sælge Coca-Colas produkter til den dansk-tyske grænse. Hvor mange medarbejdere der bliver berørt af forandringen, er endnu ikke afklaret.

Fredericia: En strukturel ændring hos Coca-Cola får betydning for et ukendt antal ansatte hos Carlsberg i Fredericia.

I en mail til Fredericia Dagblad oplyser kommunikationschefen for Coca-Cola Danmark, Jes Randrup Nielsen, at de produkter fra The Coca-Cola Company, der i øjeblikket bliver solgt i Tyskland ved den dansk-tyske grænse, ikke længere skal produceres på tapperierne hos Carlsberg.

- Fra 1. januar 2020 vil produkter fra The Coca-Cola Company og dets datterselskaber, der i øjeblikket bliver solgt i Tyskland ved den dansk-tyske grænse, blive leveret af Coca-Cola European Partners Deutschland GmbH, der allerede distribuerer og leverer til butikker i hele Tyskland. De pågældende butikker på den tyske side af den dansk-tyske grænse falder kontraktuelt ind under Coca-Cola European Partners' aftale med Coca-Cola, skriver Jes Randrup Nielsen.

Annonce

Vi har fortsat et langvarigt og stærkt samarbejde med Carlsberg i Danmark, der ganske som hidtil vil fortsætte med at producere, sælge og levere vores produkter til det danske marked

Jes Randrup Nielsen, kommunikationschef Coca-Cola Danmark

Vil betyde nedgang og afgang

Kasper Elbjørn, der er pressechef hos Carlsberg Danmark, bekræfter, at det kun er den del af Coca-Cola, der bliver tappet til grænsehandelen, der rykkes. Det skyldes ifølge ham, at Coca-Cola Company har omdefineret sine salgsområder i Europa, hvilket betyder, at Carlsberg fra årsskiftet ikke længere har rettighederne til at sælge Coca-Colas produkter i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.

- Men Carlsberg Danmark vil fortsat producere og sælge en række vand og sodavand, både Schweppes, Monster og vandprodukter til grænsen, og den langsigtede aftale, som Carlsberg har med Coca-Cola i forhold til salg, produktion og distribution til danske kunder, er også uforandret, fortæller Kasper Elbjørn.

Han oplyser, at ændringen betyder en vis nedgang i volumen, hvilket vil have konsekvenser for bemandingen. Det er ifølge pressechefen endnu uvist, hvor mange medarbejdere der bliver påvirket.

- Det er ikke fastlagt, da vi fortsat prøver at minimere dem mest muligt.

Også Jes Randrup Nielsen understreger ligesom Kasper Elbjørn, at samarbejdet mellem Carlsberg og Coca-Cola fortsætter.

- Vi har fortsat et langvarigt og stærkt samarbejde med Carlsberg i Danmark, der ganske som hidtil vil fortsætte med at producere, sælge og levere vores produkter til det danske marked, skriver Jes Randrup Nielsen fra Coca-Cola Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];