Annonce
Læserbrev

Skal Slesvigske Vognsamling være et tivoli for at overleve?

Læserbrev: Slesvigske Vognsamling er sammen med Nationalmuseets vognsamling de eneste samlinger af hestevogne i Danmark, der har forskningsmæssig værdi. Tilmed har Vognsamlingen en helt enestående samling af sjældne maskiner og værktøjer opstillet i arbejdende værksteder, der er bemandet med erfarne folk, der i årevis har udført gratis arbejde for Vognsamlingen og dermed for Haderslev. Det ses ikke andre steder i Danmark.

Vognmuseet har på den baggrund ikke kun værdi for de besøgende men også for de, der forsker i Danmarks landtransport gennem tiderne. Flere arkæologiske forsøg er gennemført her, ligesom der er udført helt enestående rekonstruktioner af vogne fra 1100-årene, 1300-årene og 1500-årene, der kan bidrage til forståelsen af landtransportens udvikling. Disse rekonstruktioner er af så høj kvalitet, at Danmarks Radio har gjort brug af ét af køretøjerne i sin serie om Danmarks Historie. Det var den såkaldte fruervogn fra 1300-tallet, som er den eneste rekonstruktion af typen i Europa.

Ved at omtale vognene som køretøjer, der kan foræres væk, skrottes eller indgå som reservedele i andre vogne, har man ikke forstået alvoren i samlingens betydning for den europæiske forskning. Det er hertil ganske uhørt at kræve et forhøjet besøgstal til en fornem specialsamling som betingelse for overlevelse. Det betyder jo, at man gør museerne til underholdningsinstitutioner – i modsætning til det de er: samfundets identitet og historie. Vi taler jo ikke om Tivoli – eller gør vi?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Varde For abonnenter

Hun ville egentlig have ham tilbage: 31-årig mand dømt for dele intime billeder af sin ekskæreste

Annonce