Annonce
Esbjerg

Skal varmen fra Facebooks datacenter ind i esbjergensernes stuer?

Datacentretskal bruge en hulen masse strøm, men de producerer også en masse overskudsvarme. Det bør anvendes til at varme esbjergensiske husstande op med, mener Dansk Fjernvarme og Esbjergs borgmester. Arkivfoto:Yilmaz Polat

Både Esbjergs borgmester og Dansk Fjernvarme vil gerne anvende overskudsvarmen fra Facebooks planlagte datacenter i fjernvarmenettet.

Annonce

Esbjerg: Skal overskudsvarmen fra Facebooks planlagte datacenter opvarme esbjergenserne stuer eller skal den bare blæse ud til gråspurvene til ingen verdens nytte?

Det spørgsmål stiller flere aktører, efter at det er kommet frem, at den amerikanske it-gigant planlægger Danmarks største datacenter mellem Esbjergmotorvejen og Andrup.

Hos Dansk Fjernvarme, der repræsenterer alle de danske fjernvarmeselskaber, håber man, at ankomsten af endnu et datacenter til Danmark sætter tempo på udnyttelsen af overskudsvarmen fra datacentrene. For potentialet er kæmpestort, anfører Dansk Fjernvarme.

I Esbjerg og de store byer er der benspænd fra forældede politiske krav om pligt til kraftvarme. Denne barrierer skal Christiansborg have ophævet hurtigst muligt, så Esbjerg og andre byer får lov til at udnytte de store mængder grøn og billig varme.

Kim Behnke, vicedirektør, Dansk Fjernvarme
Annonce

Appel til placering

I nabolandet Sverige skal et datacenter ved Stockholm - angiveligt som det første eksempel i verden - ombygges, så overskudsvarmen i stedet for bliver ledt ud i fjernevarmenettet.

- Det er en fantastisk nyhed for Danmark, at vi for sjette gang bliver valgt som hjemsted for et kæmpe datacenter. Det er igen et stort skulderklap til den danske energi- og forsyningssektor, der netop sikrer den høje forsyningssikkerhed som de store IT-giganter efterlyser, siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

- Jeg håber at det bliver muligt i Esbjerg og andre steder at høste overskudsvarmen til genbrug i fjernvarmen. Derfor vil vi godt appellere til, at placering og indretningen af datacentret tænkes ind i den samlede forsyningssektor fra start, så omkostningerne holdes så lave som muligt til gavne for forbrugerne, fortsætter han.

Annonce

Barrierer på borgen

Også Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der tilfældigvis også er formand for Dansk Fjernvarme, finder det interessant, hvis det fælleskommunale forsyningsselskab, Din Forsyning, kan anvende overskudsvarme fra Facebooks datacenter. Det kræver dog blandt andet en dispensation fra den såkaldte kraftvarmebinding.

- Det kræver både ophævelse af kraftvarmekravet, så vi ikke tvinges til en stor biomasseløsning, ligesom det kræver, at den foreslåede afgift på overskudsvarme ikke gennemføres, siger Frost Rasmussen og bakkes op af Dansk Fjernvarme:

- I Esbjerg og de store byer er der benspænd fra forældede politiske krav om pligt til kraftvarme. Denne barrierer skal Christiansborg have ophævet hurtigst muligt, så Esbjerg og andre byer får lov til at udnytte de store mængder grøn og billig varme, lyder det fra Kim Behnke.

Hvor overskudsvarme i dag leverer fjernvarme til cirka 50.000 danske husstande, så har de mange nye datacentre løftet potentialet, sådan at mere end 230.000 husstande kan få varme i stuerne fra overskudsvarme, hvis altså rammevilkårene ændres, oplyser Dansk Fjernvarme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce