Annonce
Billund

Skamfering af arbejdstid giver stressede ansatte og beskidt skole

Sønder Omme Skole har efter sin renovering fået store nye glaspartier og mange kridhvide flader, og det har ikke gjort rengøringen lettere, men samtidig er der blevet skåret over 30 af rengøringsassistenternes ugentlige 97 rengøringstimer væk. Skolebestyrelsesformanden er desuden utilfreds med, at kommunen gav så sent besked om udliciteringen, at skolen fik et lønmæssigt efterslæb. Arkivfoto
En tredjedel af arbejdstiden er blevet skåret væk fra de tre rengøringsassistenter på Sdr. Omme Skole, med stress og blandt andet beskidte toiletter til følge. Nu kæmper Tove Refshøj for, at kommunen skal erkende og erstatte fejlen.

Sønder Omme: Lav det samme arbejde på 13 timer, som I plejer at have 20 timer til.

Sådan lød meldingen i 2018 fra Billund Kommune til de tre rengøringsassistenter på Sdr. Omme Skole. De arbejdede hver især 6,5 timer hver dag, men fik så at vide, at fremover skulle de kun møde ind 4,25 timer hver dag.

Det var svarende til, at en af de tre stillinger var blevet nedlagt, og i alt for de tre ansatte er der altså tale om i alt syv arbejdstimer skåret væk om dagen.

Og det kan mærkes. Både på rengøringsassistenternes helbred, hvor en af dem - Tove Refshøj - nu står frem og fortæller om de helt urimelige arbejdsvilkår efter nedskæringen. Og skolen fremstår langt fra så ren som tidligere, mener også skolebestyrelsen:

- Vi kan mærke den forringede rengøring, blandt andet ved at toiletterne i en periode ikke er blevet gjort ordentligt rent, og ikke levede op til coronastandarden, og så måtte vi ind og handle på det. Men ellers er rengøringsassistenterne faktisk så ærekære omkring deres arbejde, at de gør alt for at gøre det godt, selv om de er meget pressede. For det er de, nu hvor de har fået en helt anden arbejdsakkord at arbejde i. De har jo fået en del kortere tid, siger skolebestyrelsesformand Johan Arvad Ditlev Sørensen.

Annonce

En bjørnetjeneste

Selv kan rengøringsassistenterne sagtens se, at skolen er langt mere beskidt end tidligere. De medgiver, at de springer rundt og arbejder ud over det, de skal, fordi de har en stolthed omkring deres arbejde, og fordi de desuden bliver kontrolleret jævnligt.


Vi følger det her tæt, og egentlig skal rengøringsassistenterne jo ikke presse sig så hårdt, men indrette sig efter den tid, der nu er til det. Hvis der så kommer rengøring, som ikke er acceptabel, bliver det jo synligt, og vi vil lave noget støj ud af det.

Johan Sørensen, skolebestyrelsesformand


På skolen konstaterede man da også hurtigt efter nedskæringen, at noget måtte gøres, så i det første år overtog skolens lærere, elever og pedellen nogle af rengøringsassistenternes opgaver, blandt andet omkring skraldet og gulvrengøringen. Så kunne det lidt bedre gå, men denne ordning viste sig nærmest at være en bjørnetjeneste, for da rengøringsområdet så blev udliciteret og vundet af virksomheden Coor, så det på papiret ud som om, at opgaven godt kunne løses på den sparsomme tid.

Nu kæmper den ene rengøringsassistent for retfærdighed. Hun mener, at skolens rengøringsopgave er blevet forkert udmålt, og at det kommunale udbudsmateriale slørede, at skolen hjalp til med rengøringen, så Coor overtog opgaven på et forkert grundlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Styrelse sender medarbejdere til Skovparken og Munkebo for at stoppe smittespredning: Her har man endnu ikke fået bugt med smitten

Annonce