Annonce
Danmark

Skandalesag gav jægersoldaten helt nye muligheder

Thomas Rathsack, 50 år, fotograferet i forbindelse med TV 2-programmet "Korpset", der fra 31. januar ruller på anden sæson. Foto: TV 2

Thomas Rathsack blev med ét slag landskendt, da sagen om jægerbogen eksploderede i 2009. Eksponeringen gav mulighed for et sporskifte i tilværelsen, og i dag er eks-jægersoldaten foredragsholder, tv-aktuel og thriller-forfatter.

Nok ønsker alle, der udgiver en bog, omtale i forsøget på at nå ud til det læsende publikum, men ingen kunne have forudset den orkan, jægersoldaten Thomas Rathsack røg ind i, da "Jæger - i krig med eliten" var på vej i handlen i efteråret 2009.

Bogen om forfatterens oplevelser som udsendt for Danmark i krigen i Afghanistan blev forsøgt stoppet af Forsvaret via et fogedforbud, fordi den angiveligt indeholdt fortrolige oplysninger omfattet af jægersoldatens tavshedspligt.

Da var Rathsack-bogen allerede offentliggjort i flere medier, Politiken var først med en hel særsektion 16. september, og det endte med at blive begrundelsen for at afvise fogedforbuddet.

Fra at være en juridisk tvist om en bog blev sagen en regulær skandale, da det viste sig, at en arabisk oversættelse, der på allerhøjeste politiske niveau blev brugt som begrundelse for, at udgivelsen udgjorde en sikkerhedsrisiko, var fabrikeret - og siden lækket - af en person i Forsvarskommandoen. Forsvarschefen måtte i oktober 2009 træde tilbage efter et tumultarisk forløb. Andre fik domme i retten.

Her godt otte år senere - på en grå januardag - kan 50-årige Rathsack i en snak med avisen Danmark se tilbage på et forløb, der ændrede hans liv.

Han blev jagtet af journalister hen over årsskiftet 2009-10, medvirkede i diverse nyhedsprogrammer og stod, da han fik et forlagstilbud om at blive romanforfatter og sagde "ja tak", helt af medieræset i 14 måneder.

I forældrenes sommerhus blev hans debutthriller - naturligt nok med en jægersoldat som hovedperson - til, og siden har Rathsack ernæret sig som foredragsholder, klummeskribent, forfatter og senest tv-personlighed. Anden sæson af "Korpset - gjort af det rette stof", hvor veltrænede danskere kastes ud i barske prøvelser, ruller på TV 2 fra 31. januar.

Seks dage inden, 25. januar i Middelfart, starter Thomas Rathsack en ny runde foredrag, der bringer ham rundt i bl.a. mange byer i avisen Danmarks dækningsområde.

Annonce

Thomas Rathsack

50 år.

Tidligere soldat i Jægerkorpset.

Vokset op i Gentofte.

I 1986 blev han sergent i Livgarden, og i 1990 blev han optaget i Jægerkorpset, hvor han gjorde tjeneste til 1994.

Han arbejdede fra 1995 til 1997 som fotograf i Sydamerika og derefter som it-medarbejder, inden han i 2000 og 2001 vendte tilbage til forsvaret som programleder for Danish Demining Group i Kaukasus og Afghanistan.

Frem til 2008 deltog han i en række specialoperationer i Afghanistan og Irak. Rathsack modtog den højeste amerikanske enhedsudmærkelse, Presidential Unit Citation, efter deltagelse i Task Force K-BAR i Afghanistan. Fra 2008 til 2009 arbejdede han som uddannelsesofficer i Hjemmeværnet.

Han blev kendt i en bredere offentlighed, da han i 2009 udgav bogen "Jæger - i krig med eliten" om sine krigsoplevelser. Som følge af at Forsvaret vurderede, at han med bogudgivelsen havde overtrådt sin tavshedspligt, mistede han sin sikkerhedsgodkendelse og blev dermed bortvist fra sit job.

Rathsack har siden udgivet bl.a. tre spændingsromaner, holder foredrag og medvirker på anden sæson i "Korpset" på TV 2. Sæsonen har premiere 31. januar.

Kilde: Bl.a. Wikipedia

Thomas Rathsack, 50 år, fotograferet i forbindelse med TV 2-programmet "Korpset", der fra 31. januar ruller på anden sæson. Foto: TV 2

Andet end store overarme

Titlen "Råt for usødet" matcher meget godt den mand, avisen Danmark møder.

- Jeg er 50 år og behøver ikke at gå rundt om den varme grød. Jeg synes, jeg er god til at sige tingene, som de er - i alle livets forhold. Da jeg var yngre, var jeg mere tænksom og meget mere opmærksom på, hvordan jeg var for omverdenen. Jeg er blevet mindre konfliktsky, siger Thomas Rathsack.

Han har prøvet dem før, foredragene, og han er bevidst om den fascination, der knytter sig til hans person og det mytiske og mystiske soldaterliv.

- Det er en fascinerende og adrenalinpræget verden. Det anerkender jeg. Det er hypermaskulint, tempoet er højt, og der er lav tolerance over for fejl. Men: Der er andet end store overarme, død og elendighed i branchen. Jeg forsøger at udfordre manges forestillinger.

- Der er et menneske bag min profil. Jeg oplever også stress i min hverdag. Jeg har taget nogle ordentlige lussinger på siden af hovedet - også privat, forklarer Thomas Rathsack.

Han rammer kvinder og mænd, unge og gamle, når han drager på turné - i denne omgang altså med mere fokus på personen Rathsack.

- Jeg går ikke, før folk ikke gider se og høre på mig længere. Tilhørerne betaler 200 kroner, så de får hele pakken. Jeg plejer at sige: Gå endelig, hvis I skal hjem til børnene, det er helt ok. I andre kan bare blive, og jeg nyder den efterfølgende ping-pong - den gør folk klogere. Spørgsmålene kan være meget personlige: Har du taget skade af krig? Hvad siger din kæreste? Hvordan er dagligdagen, efter du er kommet hjem? Mange spørger stadig om bogsagen fra 2009, hvor de (forsvaret, red.) ville have mig i spjældet i 12 år. Jeg havde tjent forsvaret i 16 år, siger Thomas Rathsack.

Rathsacks foredrag

"Rathsack - råt for usødet" er en foredragsrække, der gør følgende stop i det jysk-fynske:25. januar: Middelfart Bibliotek

30. januar: Godsbanen, Aarhus (udsolgt)

5. februar: Svendborg Teater

7. februar: Ringkøbing Gymnasium

8. februar: Herning Gymnasium

13. februar: Dayz Rønbjerg Feriecenter, Ranum

15. februar: Arenamidt, Kjellerup

19. februar: Kolding Bibliotekerne

23. februar: Kulturhuset, Blokhus

26. februar: Holstebro Bibliotek

27. februar: Tønder Kulturhus

28. februar: Godsbanen, Aarhus

1. marts: Hotel Arnbjerg, Varde

Der er ikke tale om en tro kopi af optagelsesprøven til Jægerkorpset, men deltagerne i "Korpset" udsættes for hårde udfordringer. Thomas Rathsack er en af fire, der svinger pisken i programmet. Foto: TV 2

Skrivning rensede sjælen

Han dvæler ikke synderligt ved sagen om jægerbogen, men:

- Det var bizar, kafkask periode af mit liv. Jeg var under intenst pres. Hvordan undgår man at lægge sig ned i fosterstilling og sutte tommelfingre? Det er noget af det, jeg fortæller om. En klog mand sagde engang, at selvmedlidenhed er det mest destruktive narkotikum, der kan skaffes uden recept. Dét er rigtigt!

Opmærksomheden omkring hans person katapulterede Rathsacks karriere i en retning, han aldrig kunne have drømt om, da han som skoletræt teenager satte sig én ting i hovedet: Han ville være jægersoldat - og alt i hverdagen blev lagt an på det. 80 km lange gåture med mange kg oppakning på ryggen, svømning i iskoldt vand, terrænløb, ja, alt, der kunne forme sind og krop til at bestå de benhårde optagelsesprøver.

At han i dag holder foredrag om bl.a. teamwork under pres og dagligdagen i krigs- og konflikzoner virker naturligt. Mere overraskende er det, at Rathsack har tre spændingsromaner på cv'et - og en fjerde i ovnen. Han kan ikke skjule et grin, når han spørges til det:

- Det havde jeg fandme ikke set komme! Jeg er ud af en akademisk familie - min far var doktor i historie, og min storebror var mægtig kvik i skolen - men det var ikke en verden, jeg brød mig om. Jeg har altid søgt det mere handlingsbetonede. Jeg var vant til fokus på fysik, en operativ hverdag og det at indgå i et fællesskab. Nu sidder jeg solo på pinden bag "orglet" i otte timer. I starten skulle jeg kæmpe med det. Når jeg på en skyfri dag sad inde og skrev, mens jeg hørte Herkules'en derude - der stod røg ud af ørerne på mig, siger Rathsack med et stort grin.

- Jeg føler mig ikke hjemme i skriveverdenen, men jeg har taget et kvantespring i forhold til mit udgangspunkt. I starten gik det ekstremt langsomt, og jeg afleverede ét kapitel ad gangen til min fremragende redaktør. Mit udgangspunkt var en studentereksamen fra 1985 - med syv i snit, siger Rathsack med et smil om tilblivelsen af "Shadow Army" i 2010-2011.

- Jeg skrev for at flytte fokus fra den forbandede sag (jægerbogen, red.). Det er det bedste, jeg har gjort - nogensinde. Det var sundt for sjælen.

Fire ting om Rathsack

1) I unåde hos Jægerkorpset:

Netop på dagen for avisen Danmarks interview med Thomas Rathsack landede han på forsiden af Ekstra Bladet, fordi han og fire andre tidligere jægersoldater er i "bad standing" og har fået "vendt deres billede" på den såkaldte æresgang i korpsets hovedkvarter på Flyvestation Aalborg. Kritikere kalder Rathsack og co. for "reality-jægere".

- Jeg har aftalt dels med mig selv, dels med min samarbejdspartner (Ekstra Bladet, som Rathsack skriver klummer for, red.), at der er sagt, hvad der skal siges, om den sag, men jeg kan godt gentage det, jeg allerede har sagt: Jeg undrer mig bare. Hvorfor ikke omfavne sagen mere progressivt for bl.a. at få dygtige unge mennesker ind i Jægerkorpset, siger Thomas Rathsack, der har kendt til furoren siden forsommeren 2017.

- Generelt vil jeg sig, at forsvaret er delt i to: Ledende generaler er del af konservativ kultur - præget af den kolde krig. Man gik over på den anden side af gaden, når der kom en russer. Den anden del, som jeg tilhører, er mere progressiv og åben - de to konflikter. Det sker nu, og det er sket før.

2) Minerydder:

- Jeg har arbejdet med minerydning i Danish Demining Group. Bl.a. var jeg i Tjetjenien, hvor vi underviste folk i flygtningelejre i minefare. Det var en øjenåbner, en rå kultur. Kaukasere er ikke at spøge med. Det var fattigdom i en grad, man ikke fatter.

- Jeg kørte rundt i Afghanistan under Taliban-styret. Der var ingen kriminalitet - for gjorde man noget, fik man hugget hovedet af. Jeg arbejdede som NGO i landsbyer med en svensk makker. Der var en helvedes masse landminer i jorden og granater på jorden - vores opgave var at fjerne dem.

3) Fotograf i Chile:

- I midten af 1990'erne boede jeg som fotograf i Chile og oplevede, at jeg ikke havde penge til mad. Først solgte jeg mit udstyr for at få råd til noget at spise, siden måtte jeg stjæle mad - som voksen mand.

- Jeg holder meget af at fotografere, og jeg kunne godt tænke mig at lave en fotobog.

4) Sociale medier:

- Jeg kan godt bruge to timer på det om dagen. Jeg svarer på alle henvendelser, dog kan jeg ikke nå at deltage i de efterfølgende kommentarspor.

- Mange, der er i gang med opgaver, skriver til mig. Og det er da rart bl.a. at kunne dele træningsprogrammer med unge, der har lyst til at vide mere om, hvad det kræver at komme i Jægerkorpset.

Thomas Rathsack er natur-nyder og hundeelsker. Pressefoto

Ja tak til "Korpset"

Rathsack skulle egentlig have afleveret manuskript til sin fjerde roman i september 2017, men han har fået til forsommeren 2018. Han har travlt med at pudse det sidste af til foredragsrækken, og så har han været en del af optagelserne til sæson 2 af "Korpset" på TV 2.

- Hvorfor er du med dér?

- Jeg er tidligere blevet spurgt, om jeg ville været med i noget a la "Vis mig dit køleskab", men det gav ikke mening for mig. Her er der substans i et projekt, der præsenterer den verden, jeg kommer fra. Jeg erkender, at det ikke er en direkte kopi af aspirantkurset i Jægerkropset, men jeg kan stå inde for det.

- Årsag 2: Jeg har også regninger, der skal betales. Årsag 3: Min ambition er om 10-15 år at sidde i en bambushytte i Thailand om vinteren - og skrive bøger og leve af det. Og ikke tænke på andet. Programmet er en udmærket måde at promovere mig selv og mit forfatterskab på. Det er min strategi at leve 100 pct. af mine bøger. Det kan jeg ikke endnu, siger Thomas Rathsack.

Han lyder meget målrettet, men undertrykker ikke et smil, når han kalder sit cv "en rodebutik".

- Jeg har i flere situationer ikke anet, hvad jeg skulle stille op med mit liv. Det har været et cirkus, en gøglertilværelse og ikke befordrende for et familieliv, siger Rathsack.

- Jeg tiltales ikke af den konventionelle livsform, så på den måde har jeg truffet et valg. Jeg har boet langt mere i udlandet end i Danmark i en periode på mere end 20 år. Havde jeg villet, havde jeg nok haft familie i dag. Men det drager mig ikke.

"Jæger - i krig med eliten" vendte i 2009 op og ned på Thomas Rathsacks tilværelse. Bogudgivelsen endte i en betændt politisk sag og en forsvarschefs afgang.

En kold cola og en god snak

Og hvordan har krig og arbejde i risikozoner så påvirket en mand som Thomas Rathsack?

- Jeg har set grimme ting. Det eneste, der har virket for mig, er mine kammerater. Ikke noget fancy. Ikke noget sofistikeret. Det virkede at sætte sig ned med en kold cola og dissekere de ting, vi oplevede. Kunne vi have gjort noget anderledes? Frem for alt fik vi løsnet op og åbnet for en ventil. Gør man ikke det, akkumulerer man oplevelser år efter år efter år. Og mange år senere har man måske en diagnose som PTSD.

- Ja, vi er i en maskulin verden, men vi er gode til ikke at være macho med korslagte arme og sige, "det var fandme fedt det der" - og lave high five. Det er vi trods alt for kloge til. Jeg har stadig min bedste ven - og flere venner - i Jægerkorpset. Selvfølgelig har oplevelserne påvirket mig - ellers var jeg psykopat - men jeg er kommet ud på den anden side uden ar på sjælen.

Thomas Rathsack har base i det københavnske, arbejder seks dage om ugen, passer sin fysiske træning, holdt senest ferie i 2011 og zigzagger sig igennem Danmark på foredragsturneen i de kommende måneder. Og i et relativt nyt forhold med en kæreste i Aarhus.

Så ja, dagene er så godt og vel fyldt ud!

Første bind i Thomas Rathsacks thrillerserie om jægersoldaten Michael Plessner.
Andet bind i Thomas Rathsacks thrillerserie om jægersoldaten Michael Plessner.
Tredje bind i Thomas Rathsacks thrillerserie om jægersoldaten Michael Plessner.
"Stærk under pres" er skrevet i et samarbejde med Rune Wåhlin Andersen - en håndbog i high performance.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce