Annonce
Nordtyskland

Skandaletog bliver alligevel udbygget

Aflysninger og forsinkelser præger togforbindelsen mellem fatslandet og Sild. Arkivfoto: Bahne Johannsen.

NIEBÜLL: Nu er der atter gode chancer for, at jernbanen mellem Sild og det nordfrisiske fastland kan blive udbygget til to spor inden for en overskuelig tid. Ledelserne hos det konservative CDU/CSU og socialdemokraterne i forbundsdagen er blevet enige om igen at skrive jernbanestrækningen ind i trafikministeriets særlov om byggerier, der kan gennemføres hurtigt uden om den tyske planlov. De slesvig-holstenske forbundsdagsmedlemmer Astrid Damerow und Johann Wadephul fra CDU meddelte tirsdag, at udbygningen til to spor mellem Niebüll og Klanxbüll på det nordfrisiske fastland igen ville blive omfattet af særloven og kaldte det for et gennembrud. Formelt skal sagen dog først vedtages i trafikudvalget og efterfølgende i forbundsdagen. Det skriver nyhedsbureauet DPA. Efter ønske fra den tyske miljøminister Svenja Schulze, SPD, blev udbygningen pillet ud af særloven i begyndelsen af november. I december anbefalede forbundsrådet, at den beslutning skulle omgøres.

Forsinkelser, aflysninger og almindeligt kaos er konsekvensen af, at jernbanen mod Sild kun er etsporet mellem Niebüll og Klanxbüll.

Forbindelsen er ekstremt vigtig, fordi mange mennesker dagligt pendler mellem Sild og deres bopæl på fastlandet og jobbet på Sild. Ekstreme boligpriser på ferieøen betyder, at de færreste, almindelige lønmodtagere har råd til at bo på Sild.

/JV

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce