Annonce
Nordtyskland

Skattebetalingen dykker på grund af corona

De mest pessimistiske forventninger blev overgået, da finansminister Monika Heinold tirsdag præsenterede prognosen for Slesvig-Holstens skatteindtægter i 2020. Foto: Frank Peter/Staatskanzlei.
I år vil der mangle mere end en milliard Euro i den slesvig-holstenske delstatskasse. Coronakrisen får skatteindtægterne til at styrtdykke.

KIEL: På grund af coronakrisen kommer der formentlig til at mangle mere end en milliard euro i den slesvig-holstenske delstatskasse i år som følge af faldende skatteindtægter. Det oplyste forbundslandets finansminister, Monika Heinold, da hun tirsdag præsenterede en prognose for skattebetalingen i 2020 i landdagen.

I forhold til det oprindelige budget vil der nok blive et minus på omkring 1,2 milliarder euro i 2020.

I 2021 regner finansministeren med en nedgang i skatteindtægterne på yderligere 558 millioner euro. Helt frem til og med 2024 vil der hvert år være tab af indtægter i omegnen af en halv milliard.

Annonce
Delstatens forfatning tillader, at vi kan optage lån i nødsituationer. Den mulighed vil regeringen gøre brug af.

Monika Heinold, finansminster.

Har reserver

- Det er et hårdt slag, men vi er er i fuldt omfang i stand til at handle. Delstatens forfatning tillader, at vi kan optage lån i nødsituationer. Den mulighed vil regeringen gøre brug af, understregede Monika Heinold.

I de forudgående gode tider var der desuden blevet opbygget reserver for at kunne modstå økonomisk modgang.

- Den forsigtighed viser nu at betale sig. Vi vil fortsat koncentrere os om koalitionens prioriteter i forbindelse med uddannelse, figitalisering, infrastruktur og beskyttelse af klimaet, lovede Monika Heinold.

Ifølge finansministeriet har delstaten en gæld på cirka 29 milliarder euro. Hertil kommer yderligere cirka en milliard, som Slesvig-Holsten ekstraordinært har bevilget for at støtte virksomhederne under coronakrisen. 700 millioner bliver udbetalt som direkte tilskud, mens 300 millioner er lån,der bliver tilbagebetalt i løbet af en 20-årig periode efter 2023.

- Krisen ville være blevet skærpet yderligere, hvis vi havde smækket pengekassen i. Derfor var det rigtigt, at vi hurtigt og ubureaukratisk besluttede os for tilskud, lån og skattelettelser. Men tiden med fyldte kasser er forbi, understregede Monika Heinold.

Rammer kommunerne

Også kommunerne bliver hårdt ramt. I indeværende år kan de imødese manglende indtægter på i alt 692 millioner euro. I de kommende fire år, vil der så årligt mangle mere end 200 millioner i kommunekasserne.

Ifølge det tyske finansministerium vil skatteindtægterne til staten, forbundslandene og kommunerne i år falde for første gang siden finanskrisen i 2009. Eksperterne i Berlin forventer, at den samlede tyske skattebetaling i indeværende år bliver 81,5 lavere end i 2019. Det er 98,6 mindre end oprindelig anslået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Kræmmere rykkede i Perlegade

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce