x
Annonce
Danmark

Skatteministeren vil ikke diskutere elbiler før til efterår

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Skatteminister Morten Bødskov (S) vil afvente kommission inden stor revision af afgifter for elbiler.

Bliver der ikke gjort noget i Folketinget, så vil afgifterne på elbiler stige betydeligt fra nytår fra 20 til 65 procent. Men konkrete skridt inden for den nærmeste fremtid er ikke på vej.

Annonce

Det siger skatteminister Morten Bødskov (S) på et åbent samråd torsdag i skatteudvalget.

Regeringen og dens støttepartier valgte i finansloven at fastholde lavere afgifter i 2020. Men allerede nu spøger tilstanden i 2021, da importører af biler skal bestille hjem til næste år.

- Jeg er enig i, at det er presserende at få omstillet transportsektoren i en mere grøn retning. Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at vælge grønne biler.

- Men vi skal og kan vise, at vi kan lave en grøn omstilling og fastholde et stærkt velfærdssamfund, siger Morten Bødskov.

Han understreger under samrådet, at store ændringer vil være endog meget dyre. Eksempelvis forslag om, at alle biler skal være elbiler eller lavemissionsbiler i 2030.

- Skatteministeriet har estimeret, at det vil koste mellem 50-100 milliarder kroner at indfri den målsætning.

- Så uanset hvad, så er det enorme beløb, der ikke kan finansieres af råderummet eller gennem en simpel omlægning af reglerne, siger Morten Bødskov.

De potentielt store konsekvenser får Morten Bødskov til at sige, at han er enig i den tidligere regerings beslutning om at nedsætte en kommission, der skal komme med anbefalinger.

Kommissionen kommer med sine bud "medio 2020", og skatteministeren siger, at de dermed kan indarbejdes i finansloven for 2021 og diskuteres til efteråret.

- Jeg synes ikke, at der er grund at drøfte et nyt afgiftssystem, får kommissionen kommer med sine anbefalinger.

- Vi ønsker en langsigtet løsning og ser frem til at drøfte rammerne for de fremtidige bilafgifter, siger Morten Bødskov.

- Jeg ser ikke dette her som et konfliktområde. Jeg er sikker på, at vi nok skal nå en løsning, for der er enighed.

/ritzau/

Samråd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce