Annonce
Læserbrev

Skattestigning må ikke blive målet

Læserbrev: Når man læser interview med Søren Laulund bragt 6. februar, bliver man i tvivl, om en skattestigning er målet eller midlet for Socialdemokratiet.

Det er værd at huske, at det danske udligningssystem er sat i verden for at skabe lige muligheder for kommunerne for at kunne levere tilnærmelsesvis det samme serviceniveau i hele Danmark. Det er altså et forsøg på at udligne de økonomiske forskelle, der er i medfør af forskellige sammensætninger af erhverv og borgere. Når regeringen er ved at gennemføre en tilretning af det system, og den medfører større ulighed kommunernes muligheder imellem, så består opgaven altså i at råbe vagt i gevær. Ikke i at råbe ”skattestigning” som automatreaktion.

En skattestigning kan aldrig blive målet. Allerhøjest midlet.

For Venstre er det vigtigt, at vi altid forholder os til, om vi bruger pengene rigtigt. Når verden udvikler sig, så sker der ændringer i befolkningens sammensætning. Der sker også udvikling i, hvad der er teknisk muligt. Og der sker forandringer i de forventninger, vi har til den offentlige sektor. Det kan betyde både muligheder for effektiviseringer eller behov for udvidelse af budgetterne. Og det er sådan, vi anskuer potentialekataloget: En gennemgang af vores drift, med fokus på hvor vi ser muligheder for at omlægge nuværende service til noget andet. Og derfor er Venstre også glad for Socialdemokratiets initiativ til en gennemførelse af denne øvelse. Så vi sammen får dialogerne om, hvordan vi fortsat kan levere høj velfærd i Varde kommune. Så vi ved, at vi bruger pengene rigtigt.

Søren Laulund (S) har ikke ønsket at kommentere læserbrevet.

Annonce
Line Berner. Arkivfoto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Danmark For abonnenter

Svindlere bombarderer danskere: Lisa blev stresset, nervøs og er stadig utryg

Annonce