Annonce
Esbjerg

Skib fyldt med fremtidshåb og eventyr: Hundredevis så de unges drømmeskib

Christian Jacobsen i en af køjerne, som eleverne sover i i banjerne - et fællesrum under dæk. Foto Lars Stokbro
Skoleskibet Danmarks åbent skib var en stor familiefest for små og store i Esbjerg Havn. Og de unge søfartselever var glade og snakkesalige værter.

Esbjerg: Han har sejlet hele sit liv. Først i optimistjolle og siden med sin onkel på inspektionsskibene ved Grønland. Nu er han om bord på Skoleskibet Danmark, og på fredag er han færdig som ubefaren skibsassistent, en uddannelse, han har taget på land på den maritime skole, Martec i Frederikshavn. Så han er glad for, at han fik tjansen med at sejle skoleskibet til værft i Esbjerg, hvor dimissionsfesten for de 21 elever også foregår.

18-årige Christian Jacobsen fra Vig på Vestsjælland er havnet det helt rigtige sted, synes han selv denne eftermiddag, hvor han snakkesalig og fuld af drømme og fremtidsplaner tager mod nysgerrige vestjyder sammen med den øvrige besætning ved åbent skib på Skoleskibet Danmark.

Mens gæster spørger, kigger og beundrer skibet, kan Christian glæde sig til endnu større eventyr. Han skal aftjene sin værnepligt på kongeskibet Dannebrog, og det passer perfekt, for det er især maskinen om bord, der interesserer ham, og Dannebrog er et dampskib ombygget til motorskib.

Annonce
Her om bord får vi prøvet det hele i praksis. Vi har vores daglige vagter ved udkig, vedligehold og vagter i maskinen.

Christian Jacobsen, ubefaren skibsassistent i morgen

Piger og drenge sover i samme banje

- Her om bord får vi prøvet det hele i praksis. Vi har vores daglige vagter ved udkig, vedligehold og vagter i maskinen, der har seks cylindre, fortæller han.

- Jeg vil sejle et par år og så læse til maskinmester, fortæller han, mens han står vagt i den 40 mand - og kvinder - store banje på skibet.

Her sover piger og drenge i samme store rum, og man må godt være kærester, men det skal foregå professionelt, så der må ikke kysses i hjørnerne.

- Hængekøjen skal man lige vænne sig til, vi sover side ved side, så vi skal lige lære alle at kende. Men vi er som en hel familie, siger Christian, der er sikker på én ting:

- Det er fedt at have gennemført.

Både børn, forældre og bedsteforældre besøgte skibet på en lidt overskyet eftermiddag, men stemningen og nysgerrigheden var strålende. Der blev købt kasketter og andre souvenirs i Lea og venindens bod. De er netop blevet færdige som ubefarne skibsassistenter på Skoleskibet Danmark, men tog mod tilbuddet om et par ekstra uger om bord, da skibet skulle sejles til Rønne og Esbjerg en stor renovering af skibet.

Arbejdet til søs fortsætter, når skoleskibet er i havn. Tovværk skal tjekkes og vedligeholdes. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce