Annonce
Vejen

Skibelund Krat bliver en turistmagnet

Repræsentanter fra Skibelundforeningen, Vejen Kommune og Vejen Kunstmuseum var med ved præsentationen af det nu smukt renoverede Skibelund Krat. Bagerst fra venstre: Formand for Skibelundforeningen, Helge Petersen, næstforemand Finn Rasmussen, kasserer Jørn T. Andersen og Vejen Kommunes kultur- og turismekonsulent Charlotte Thomsen. Forrest: Museumsleder Teresa Nielsen, Vejen Kunstmuseum. Foto: Søren Dippel
Skibelund Krat er blevet smukt renoveret. Skibelundforeningen, Vejen Kommune, Vejen Kunstforening og A.P. Møller Fonden har bidraget til at revitalisere det gamle Krat i Skibelund.
Annonce

Skibelund: Med økonomisk bistand fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har Skibelundforeningen kunnet gennemføre en en hårdt tiltrængt renovering af Skibelund Krat. Det betyder, at det nyrenoverede Krat nu er klar til at byde gæster velkommen. Med en spritny digital formidling via internettet i form af lydfortællinger om stedets historie og sjæl vil Skibelund Krat kunne blive en turistmagnet.

Fremover kan besøgende med en smartphone høre fortællingerne, samtidig med at de spadserer fra mindesmærke til mindesmærke eller flere af de andre seværdige installationer, som kunstnere i årenes løbe har beriget Skibelund Krat med.

Museumsleder Teresa Nielsen, Vejen Kunstmuseum, viser her nogle af de nye foldere om det nyrenoverede Skibelund Krat. Folderen er blevet trykt i 20.000 eksemplarer. Foto: Søren Dippel

- Man kan også tilgå fortællingerne via VisitVejen Appen, en ny hjemmeside og en oplysende folder, siger Vejen Kommunes kultur- og turismekonsulent Charlotte Thomsen, som understreger, at renoveringen af Skibelund Krat er blevet gennemført både med respekt for historien og med blik for nutidige behov.Vi ønsker, at amfiteatret må blive flittigt brugt og leve op til visionen om at være et kulturhistorisk og nutidigt mødested.

Helge Petersen, formand


- Skibelundforeningens bestyrelse har gennem en del år arbejdet med at få revitaliseret Skibelund Krat og få tilført ny energi til stedet, så vi kan tiltrække endnu flere besøgende til vores smukke og historiske Krat. Det har ligget os på sinde, at Krattet skal kunne fortælle stedets historie og den store betydning, som stedet havde for sønderjyderne især i årene 1865-1920. Vi ønsker, at amfiteatret må blive flittigt brugt og leve op til visionen om at være et kulturhistorisk og nutidigt mødested. Stedets historiske betydning er mere tydelig, og Krattet er genoplivet som et nutidigt folkeligt mødested og udflugtsmål. Fællesskaber var og er i fokus her, siger Helge Petersen, der er formand for Skibelundforeningen.

Fra Skibelund Krats monument, Modersmålet, kan man følge den smukke Kratsti til Kongeåvej. Foto: Søren Dippel

I amfiteateret er siddepladserne blevet genetableret og en helt ny scene med strøm og med en tilkørselsvej er bygget op. Den Sønderjyske Indgang vest for scenen har fået en ny form og en god trappe. Nedenfor Hotel Skibelund Krat på vej til Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole er den historiske festplads reetableret. Det åbne grønne område indbyder til aktiviteter og arrangementer med blandt andet et bord- og bænkesæt og en grill. Hovedstien gennem den historiske mindelund er optimeret, der er etableret lidt flere parkeringspladser – også én til busser. Krattet har også fået wi-fi, og der er lavet aftale om, at gæster i Krattet fremover kan bruge toiletterne på Hotel Skibelund Krat, oplyser Vejen Kommune i en pressemeddelelse.

Vejen Kunstmuseums forvalter Frederik Madsen har sørget for at opsætte nye informationstavler i Skibelund Krat. Foto: Søren Dippel

Lydfortællingerne er tænkt som ny måde at gøre historien i Krattet levende og nærværende. De fører besøgende på en vandring rundt i Krattet. Man hører om skulpturerne, mindestenene og stedets vigtige emner som danskheden, den politiske kunst og de store grundlovsmøder. Fortællingerne er en blanding af speak, interviews, dramatiserede taler, klavermusik med sange som ”Det haver så nyligen regnet” og ”I Danmark er jeg født”. På en lettilgængelig og underholdende måde får man her Skibelund Krat ind under huden.

Det har været et meget omfattende projekt at renovere Skibelund Krat. Utallige store brosten af granit er blevet brugt til at etablere ikke færre end 90 trappetrin. Foto: Søren Dippel

Der er også lavet en ny 36-siders folder, der i ord, billeder og kort fortæller om stedets historie og dets monumentpark. Hovedværkerne er monumenterne Modersmålet og Magnusstenen, som er udført af kunstnerne Niels Hansen Jacobsen og Niels Skovgaard.

- Modersmålet er også inspirationen bag Skibelund Krats nye logo, som pryder bagsiden af folderen, og som som er tegnet af kunstneren Sophus Ejler Jepsen, siger museumsleder Teresa Nielsen, Vejen Kunstmuseum.

Det nyrenoverede Skibelund Krat

Folderen, der er trykt i 20.000 eksemplarer og fortæller om det nyrenoverede Skibelund Krat, fås på Hotel Skibelund Krat, i folderkasser i Krattet samt på Vejen Kunstmuseum.

Find og hør lydfortællingerne om Skibelund Krat på internettet: skibelundkrat.info

Skibelundforeningen har i forbindelse med renoveringsprojektet søgt og fået fem millioner kroner af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Skibelund Krat blev etableret som et folkeligt mødested efter nederlaget i 1864, hvor det nuværende Sønderjylland kom under preussisk herredømme.

Dansksindede nordslesvigere ønskede at bevare et tilhørsforhold til Danmark, og nord for Kongeå-grænsen var det vigtigt at vise, at de dansksindede syd for grænsen ikke var glemt.

Skibelundforeningen blev stiftet i 1869 og tæller i dag godt 100 lodejere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce