Annonce
Aabenraa

Skibet er ikke sejlet, selvom sclerosen rammer

Kaj Westphal og Johnny Johansen havde ikke regnet med, at de atter skulle sejle som en del af en besætning, da sclerosen ramte. Foto: Claus Thorsted

Fredag lagede båden Oceans of Hope, hvis besætning består af scleroseramte, til kaj i Gammelhavn. Det er lastet med håb, for på en sejltur får man øjnene op for alt det, man kan, frem for begrænsningerne.

AABENRAA: Velkomstkomiteen var ikke nær så pompøs som under regentbesøget, men boblevandet, begejstringen og gensynsglæden var fundet frem, da Oceans of Hope fredag eftermiddag stævnede ind i Gammelhavn. Blandt de ventende var Kaj Westphal, der meget mærkbart havde savnet at se det orange skrog og sejlet på skibet for scleroseramte. I 2014 sejlede han nemlig selv med båden fra Newport på Rhode Island til South Carolina, og det var en sejlads, der satte bådshagen i ham. Derfor så han også frem til atter at stå på dækket af skibet.

- Da jeg blev ramt af sclerose, troede jeg, mit liv skulle gå i stå. Det gør det ikke, og det hjalp turen med Oceans of Hope-skibet mig med at indse, for man begynder at rive op i sig selv og lægge mærke til alt det, man kan, i stedet for bare at se begrænsningerne, siger Kaj Westphal.

For på Oceans of Hope er alle i samme båd. Både bogstaveligt, men også i overført forstand. Den ni-ti mands store besætning består nemlig næsten udelukkende af scleroseramte, og ligesom med båden Havana, så sætter Oceans of Hope også kurs mod fjerne kyster. Jordomsejlinger har båden nemlig været på, men netop denne sommer står den på danmarksomsejling.

Skipper Jens Als Andersen har selv brækket ryggen, men som han selv siger, så er han "en fandens dygtig sømand". Foto: Claus Thorsted

Mini-samfund med plads til alle

"Hej Johnny" råber besætningen, da båden bliver fortøjet. De mødes af et vink fra den garvede søulk, der har taget plads på kanten af kajen. 25 år af sit liv har han sejlet, inden sclerosen kom og satte en stopper for hans karriere på de syv have. Derfor sætter han pris på at få lov til at sejle med båden til Svendborg mandag.

- Jeg fik taget min blå bog, (sundhedsbevis for søfarende, red.) så det er fedt for en mand som mig, der er født med saltvand i årene, at få lov til at sejle igen, siger Johnny Johansen.

Men når båden sætter kurs mod Svendborg, skal han ikke bare se til og sejle med. Johhny kommer - ligesom resten af besætningen - til at udføre alle de arbejdsopgaver, som et skib kræver. Sclerose eller ej. For sådan er konceptet med Oceans of Hope.

- Når man er ramt af sclerose eller andre skavanker, så bliver man ofte påduttet, at man bare er ham eller hende den syge. På bådens miniaturesamfund forsøger vi at se mennesket og giver plads til alle, for så træder folk automatisk ind i det. Det er et kendetegn ved alle mennesker, at de også gerne vil være en positiv bidragsyder til fællesskabet, siger Jens Als Andersen, der er skipper på Oceans of Hope.

Lørdag har scleroseramte i Aabenraa og omegn mulighed for at komme ud og sejle med Oceans of Hope. Foto: Claus Thorsted
Oceans of hope-besætningen lagde til kaj klokken 15:00 fredag og blev mødt med kram og champagne. Foto: Claus Thorsted
Oceans of Hope har siden 2010 givet scleroseramte en mulighed for at sætte til søs. Foto: Claus Thorsted
Ingen landgang uden lidt saftende til ganen. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aabenraa For abonnenter

Padborg Park efter dødsulykke: - Vi er alle meget berørte

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Camilla fortæller åbent om sin fødselsdepression: - Efter fire ufrivillige aborter føler jeg ikke, at jeg kan tillade mig at være ked af det

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

EfB

EfB-podcast: Nogle gange er Mads Larsen 1. divisions bedste, andre gange er han ikke god nok til danmarksserien

Esbjerg

Præstegårdsskolen får påbud fra staten: Karaktererne ligger blandt landets laveste

Tønder For abonnenter

Ingen tog på skinnerne i 20 år: Politikere vil forvandle jernbane til cykelsti

Aabenraa

Diesel-tyve på spil ved motorvej: 500 liter forsvandt fra rasteplads

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjylland For abonnenter

Efter 10 måneders renovering: Se billederne af den nye Slotskro

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Kræftramte Ayias forældre har samlet knap 44.000 kroner ind til sygeplejerskerne: - Vi er rørte og taknemmelige

Erhverv For abonnenter

Mangel på chauffører tvinger vognmand til at sælge ti lastbiler: - Vi mangler mellem fem og ti mand

Sydjylland

Sydbank øger sit overskud og skal vinke farvel til færre penge end sidste år

Annonce