Annonce
Esbjerg

Skibsvrag volder fortsat problemer ved Fanø

Kutteren James Robert kom i havsnød og tog vand ind fredag den 11. januar ud for Holmsland Klit ved Ringkøbing. De fem besætningsmedlemmer blev reddet i land med helikopter, og få dage senere drev kutteren mod Fanø, hvor den så stødte på grund. Foto: Ren Strand Fanø.

Ifølge strandfoged og indehaver af Ren Strand Fanø er der udsivning af diesel og motorolie fra vraget. Han advarer nysgerrige mod at nærme sig vraget og håber, at det fjernes i den kommende uge.

Fanø: Den forliste Hvide Sande-kutter, RI 524 James Robert, der for nu et par uger siden drev i land ved Fanø, volder fortsat problemer.

Ifølge strandfoged i Sønderho og indehaver af Ren Strand Fanø, Peter Brinch Michélsen, har en række myndigheder konstateret, at der siver både diesel og motorolie fra vraget. Sønderho Redningsstation, Kystredningstjenesten, blev af Maritim Assistance Service (MAS) under Forsvaret bedt om at undersøge mængden af lækkende olie fra James Robert i samarbejde med Fanøs landbetjent. Her kunne myndighederne i fællesskab konstatere udsivningen, og samtidig opstod der en formodning om lækage på hydraulikinstallationerne, oplyser strandfogeden.

TVSyd oplyste i øvrigt i weekenden, at dykkere fra Esbjerg lørdag morgen forsøgte at lægge en flydespærring omkring den forliste kutter, der ligger grundstødt tæt ved Rindby Strand. Projektet måtte imidlertid opgives, fordi både de høje bølger og tidevandet betød, at en flydespærrer ikke vil kunne stoppe olien i at flyde ud i havet.

Ifølge Peter Brinch Michélsen forventer han i løbet af i dag at få endelig besked om, hvorvidt forsikringsselskabet vil trække vraget på land en af de første dage i den kommende uge, så øen kan komme af med den uvelkomne gæst, og han advarer på det kraftigste nysgerrige mod at gå ud til vraget.

- Umiddelbart ser det fredeligt ud, men vraget har skabt en dyb rende hele vejen rundt om skroget. Det er en brat og stejl rende, og den kan være farlig, så man skal lade være med at forsøge at komme derud, siger han.

Annonce

Problematisk kutter

Kutteren blev forladt fredag den 11. januar, da den tog vand ind. Besætningen blev reddet af en redningshelikopter, men kutteren sank aldrig, og dagen efter drev den rundt i Nordsøen ud for blandt andet Blåvandshuk.

Om søndagen forsøgte man at bjærge den rømmede kutter, og det var meningen, at den ved egen motorkraft skulle sejle det sidste stykke ind til Esbjerg Havn. Det gik dog hverken værre eller bedre, end at der gik ild i motorrummet, og at de to besætningsmedlemmer ombord måtte reddes derfra, hvorefter kutteren sidenhen endte ved Fanø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

112

ATK-vognen vendte tilbage til Gram

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];