Annoncørbetalt indhold

Skiferie: Dårligt vejr på pisten – hvad gør du?

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Selvom vi alle helst bestiller en skiferie med sne om natten og ’Kaiserwetter’ med høj sol om dagen, så sker det, at vejret ikke arter sig. Men med få tips, tricks og det rigtige udstyr undgår du at fare vild på bjerget i dårligt vejr.


Annonce

Vejret i bjergene er meget omskifteligt, og enhver skiløber har prøvet at stå i en situation, hvor tågen er rullet ind over bjerget og sigten ned af pisten forsvundet. Har man ikke prøvet det, så kan man forestille sig at køre bil i tæt tåge med få meters sigte uden mulighed for at anvende tågelygter og med risiko for, at der venter en stejl bjergside, hvis man blot kører lidt forkert. Det er både ubehageligt og uundgåeligt, men med den rette viden og udstyr, så kan man gøre meget for, at situationen bliver mere håndgribelig.


Hav styr på dit udstyr

Selvom vi ikke er herrer over vejret, og det ikke altid er lige nemt at forudse det i bjergene, så kan man langt hen af vejen være forberedt hjemmefra. Når tågen ruller ind over pisterne handler det i høj grad om udsynet for at komme sikkert ned. Ved at sørge for at have et par gode skibriller med den rette linse i, kan man forbedre dette markant. Lyset på pisten bliver fladt, når det er tåget, overskyet eller snevejr. Derfor skal man i de forhold bruge en linse, som lukker ekstra meget lys ind, hvorved man kan se flere konturerer i sneen. Linser rangeres efter VLT skala fra 0-100%. VTL står for Visual Light Transmission – jo højere VLT, jo mere lys kommer der ind. Det anbefales at bruge en linse med VLT på 60-90% i fladt lys. Disse linser er typisk gule, rosa eller blå.

Man behøver dog ikke stå på ski med skibriller til overskyet vejr, selvom solen skinner, af frygt for at få brug for dem senere på dagen. Det er meget almindeligt, at man på skibriller i dag nemt kan skifte linsen efter behov. Den ekstra linse fylder ikke meget, og man kan nemt have den i lommen på jakken eller i rygsækken. Skulle det blive nødvendigt at skifte, så har man den nødvendige linse lige ved hånden.


Den rette taktik på pisten

Når man har styr på sit udstyr, så handler det i ligeså høj grad om, hvordan man gebærder sig på pisten, når man ikke kan se meget mere end et par meter frem for sig. Der findes forskellige taktikker, som sikrer at man bliver på pisten og ikke får forvildet sig udover en kant eller farer vild. Først og fremmest kan det vis muligt være en fordel at søge mod træer i området. Der er af naturlige årsager ikke ligeså tåget omkring træer, da tågen hænger sig i træernes kroner, hvorfor sigten her vil være bedre. Står der eksempelvis træer langs pisten, så kan man holde sig i siden og følge dem til bunden.

Samme strategi kan også bruges, selvom der ikke er træer i nærheden. Er man i tvivl om, hvor man skal hen, så handler det om at finde de pinde, der står i kanten af alle pister og markerer både farve og rute for pisten. Pindene står med nogle meters afstand, og ved at følge dem kommer man trygt til bunden. Er man på ski med en større gruppe eller en familie, som helst ikke skulle blive væk fra hinanden, så er tricket at danne en slange. Eksempelvis kan en familie med to børn og to voksne fordele sig, så der kører en voksen forrest og bagerst, mens børnene kører i midten. Derfra følger alle efter den forreste mand i bedste slangestil, som de fleste kender fra skiskolen.


Sikkerhed fremfor alt

Uanset vejret så er det på skiferien altid en god idé at tænke på sin sikkerhed. Men særligt på dage med dårligt vejr kan det skabe en ekstra tryghed at vide, at man har det rette udstyr på, og at sikkerheden er i top. Selvom det i dag er mere normen end undtagelsen, så kan det ikke nævnes nok: Husk nu skihjelm. Selvom man ifølge sig selv er en eminent skiløber med mange års erfaring på ski, så ved man aldrig, hvornår uheldet rammer. Særligt i dårligt vejr med begrænset sigte står de fleste dårligere på ski og uanset, om det skulle være egne evner, der svigter, eller en fremmed skiløber, der mister kontrollen, så er det en god idé at være ekstra påpasselig. Udover skihjelm kan det også være en god idé at køre med rygskjold, selvom det dog ikke er ligeså presserende som hjelm. Et rygskjold sidder typisk som andet lag udenpå skiundertøjet og helt tæt til ryggen. Skulle ryggen få et slag beskytter det rygsøjlen, hvorved man mindsker risikoen for at få alvorlige skader.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.