Annonce
Sydjylland

Skiftende jordemødre vækker kritik: - Det er dybt problematisk

Kvinder skal tilbydes flere rettigheder, lyder det fra foreningen Forældre og Fødsel. Det skal blandt andet forhindre kvinder i at møde flere jordemødre under graviditeten, end de er trygge ved. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Folketinget skal træde i karakter og sikre gravide flere rettigheder, så de får den samme jordemoder gennem graviditeten. Sådan lyder det fra foreningen Forældre og Fødsel, efter JydskeVestkystens dækning af forholdene for vordende mødre.

Graviditet: Der var én, der var to, der var otte jordemødre. Det vækker kritik fra foreningen Forældre og Fødsel, at 30-årige Lotte Gyrup Lund fra Jordrup mødte otte jordemødre på Kolding Sygehus i forbindelse med sin fødsel og graviditet.

Foreningen mener, at det antal er for meget, og at de hører om lignende tilfælde fra deres medlemmer.

- Det er desværre ikke et nyt fænomen med dybt fragmenterede forløb. Og det er dybt problematisk, siger Birgitte Halkjær Storgaard, der er formand for foreningen Forældre og Fødsel.

Hun uddyber, at det er foreningens klare indtryk, at jordemødrene på de danske sygehuse gør deres bedste, men at der skal gøres mere for myndighedernes side for at skabe tryghed for gravide.

- Folketinget bør tage det op og sikre gravides rettigheder og jordemødrenes vilkår. Man ser eksempelvis, hvordan kræft - og hjertepatienter bliver tilbudt faste forløb. Det må man også kunne gøre her, siger Birgitte Halkjær Storgaard.

Annonce

Kan misse vigtig info

I Jordemoderforeningen opfatter man det som et stort problem, at danske kvinder, der selv udtrykker behov for, at de gerne vil tilses af en fast jordemoder under deres graviditet, ikke altid får det behov dækket.

Det kan blandt andet have den konsekvens, at kvinderne ikke føler sig trygge nok til at fortælle, når de har det svært.

- Vi ved, at det kræver tryghed at fortælle om sine bekymringer under graviditeten, for det kan kræve mod at fortælle, at alt ikke nødvendigvis er fantastisk, siger Anne-Mette Schroll, der er forsknings - og udviklingskonsulent i Jordemoderforeningen.

Annonce

Arbejdsgange kan give problemer

Derfor opfordrer hun sundhedspersonalet til aktivt at følge op på, om kvinderne er trygge ved at skifte jordemoder eller ej.

- Jeg opfordrer til, at jordemødrene og kvinderne sammen taler om muligheden for kontinuitet op til fødslen, så de kvinder, der har behov for det, så vidt muligt sikres at få den, siger hun.

Hun understreger, at arbejdsgangene på de fleste hospitaler er indrettet sådan, at jordemoderen kun har en dag om ugen sat af til konsultation, og de andre til vagter på fødestuen med mere. Og jordemoderen kan blive syg eller være fraværende af anden årsag. Det kan føre til, at kvinderne ikke ser den samme jordemoder ved hver konsultation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Stil dine spørgsmål til integrationsministeren: Direkte læsermøde med Mattias Tesfaye på jv.dk

Annonce