Annonce
Esbjerg

Skiltene forsvinder fra byens parker: Mystisk gerningsmand får frit lejde

Flere af skiltene har hængt i et stykke tid, inden de forsvandt, men bortset fra almindeligt slid fra vind og vejr, er de blevet returneret uden en skramme. Formålet med skiltetyveriet er fortsat et mysterium. Foto: Sara Termansen/Esbjerg Kommune

Værdien er ikke overvældende, formålet er tvivlsomt og mystikken er stor. I seks år har en ukendt gerningsmand fornøjet sig med at skrue de kommunale parkskilte ned og tage dem med hjem. I denne uge dukkede en del af de manglende skilte pludseligt op igen - afleveret anonymt i en postkasse ved Vej & Park.

Esbjerg: Om det er en parkconnaisseur, der betragter skiltene som et samlerobjekt, en langfingret teenager, der gør det for morskabens skyld, eller en parkgæst, der er overbevist om, at skiltene er penge værd - det ved man ikke. Men i årevis er de små grønne emaljeskilte med parknavne, der står ved indgangene til de grønne kommunale områder, på mystisk vis forsvundet.

Tyverierne er sket løbende, siden Esbjerg Kommune for seks år siden begyndte at sætte skiltene op. Det eneste, gerningsmanden efterlader, er de fire huller på træpælen, hvor skiltet var skruet fast.

- Lige så længe, som vi har sat skiltene op, er der nogen, der har pillet dem ned igen. Jeg har ikke tal på, hvor mange skilte, der helt præcist er forsvundet, men det er mange. Vi aner ikke hvem, hvad eller hvorfor, siger landskabsarkitekt hos Esbjerg Kommune Sara Termansen.

Mystikken blev om muligt endnu større, da 13 af de stjålne skilte pludseligt dukkede op igen i denne uge. De blev afleveret anonymt i en grøn pose i postkassen foran Esbjerg Kommunes Vej & Parkafdeling i Frodesgade. Hvorfor nogle af skiltene nu er blevet returneret, er lige så stort et mysterium, som hvorfor de i første omgang blev taget.

- Måske har gerningsmanden fået dårlig samvittighed, eller måske er det en forælder, der har fundet en byttet inde på teenageværelset, og beordret gerningsmanden til at returnere dem. Sidstnævnte er min personlige favoritteori, siger Sara Termansen.

Annonce

Måske har gerningsmanden fået dårlig samvittighed, eller måske er det en forælder, der har fundet en byttet inde på teenageværelset, og beordret gerningsmanden til at returnere dem

Sara Termansen, landskabsarkitekt hos Vej & Park ved Esbjerg Kommune
Det eneste man ved om den ukendte gerningsmand er, at vedkommende har bevæbnet sig med en skruetrækker og ikke er bange for at komme ud i den friske luft. Der er nemlig blevet stjålet skilte fra parker i hele Esbjerg. Indtil videre er de grønne områder i Ribe og Bramming gået fri. Foto: Sara Termansen/Esbjerg Kommune

Kommune lover frit lejde

Det eneste, man ved om skiltetyven er, at vedkommende har adgang til en skruetrækker og at der er tale om en person, der kommer rundt i det meste af Esbjerg. Skiltene i Ribe og Bramming er indtil videre gået fri. Og så er det primært parknavnene, der har gerningsmandens interesse.

- Det er aldrig kommunens logo eller hund i snor-skiltene, der bliver taget. Der er kun en enkelt afvigelse fra navneskiltene, og det er i Vognsbølparken, hvor vi har en løberute, der er skiltet med distanceangivelser såsom "100 meter", "500 meter" med videre. De er også forsvundet, siger Sara Termansen.

Blandt det indleverede tyvegods er der blandt andet skilte fra Sildesøen, Sanatorie-skoven, Byparken, Brillesøerne, Museumshaven og Guldager Mølledam. Der er dog kun tale om en brøkdel af alle de skilte, man i løbet af årene har været nødt til at erstatte.

Skulle skiltetyven sidde derude og få røde ører over sine gerninger, lover Esbjerg Kommune frit lejde.

- Vi vil meget gerne have de sidste skilte tilbage, for de er savnet. Vi lover frit lejde. Gerningsmanden kan bare aflevere dem i samme postkasse, så tager vi os af resten, lover Sara Termansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce