Annonce
Haderslev

Skilteskov skal sikre ny skolevej

Vigepligten er ændret på Gammel Hørregårdsvej efter Erlev Skole er åbnet. Der er lavet en hævet cykelsti på tværs, og selve vejen er gjort bredere. Foto: Larz Grabau
Efter Erlev Skole er åbnet, har det givet en del ekstra trafik på Gammel Hørregårdsvej. Vejforløbet er ændret, men det er stadig ikke optimalt.
Annonce

HADERSLEV: Gammel Hørregårdsvej blev for nyligt til en skolevej. Biler til Erlev Skole skal alle den vej. Det har givet en del udfordringer at lave en sikker skolevej, og det er ikke slut endnu.


Så cyklisterne ikke baldrer ind i hinanden.

Ingeniør Anne Bjorholm


I vinter blev der lavet en hævet cykelsti på tværs af vejen. Den blev først lavet forkert og så lavet om, så den bumpede lidt mindre. Og den blev malet blå og forsynet med vigepligtstavler; hajtænder fra begge sider.

Men det blev ikke respekteret, måske fordi bilisterne skulle vænne sig til de ny forhold. Så i sidste uge kom der et par ekstra midlertidige skilte op, og kommunens afdeling for anlæg og ejendomme skrev til alle de lokale beboere.

– Formålet med den hævede flade har været at gøre forholdene for de bløde trafikanter mere sikker i forbindelse med krydsning af Gammel Hørregårdsvej, forklarede ingeniør Anne Bjorholm blandt andet.

Annonce

Tre gange vigepligt

Mandag blev det levende hegn langs cykelstien nordfra så klippet grundigt ned.

– Fordi flere af dem, jeg har skrevet til, har sagt, at de har svært ved at se, om der kommer nogen fra stien; om det kunne blive klippet ned.

Stien, der går gennem hele gudekvarteret med start ved vandrehjemmet, har faktisk også ubetinget vigepligt ved Hørregårdsvej. Det vil den blive ved med, af hensyn til den tværgående trafik på cykelstien langs Gammel Hørregårdsvej.

– Så cyklisterne ikke baldrer ind i hinanden.

Men der er ikke ubetinget vigepligt for dem, som kommer sydfra.

Annonce

Skilte står forkert

Men nogle af skiltene er stadig lidt forvirrende. Der er for eksempel også sat en højresvingstavle op, når man kommer fra vest ad Gammel Hørregårsdsvej.

– Det står lige før Forsetesvej?

– Det er forkert. Det skulle gerne flyttes. Hvis det ikke er flyttet, er det fordi, han ikke har kunnet på grund af frosten. Der er også et af skiltene ved overkørslen, der flyver helt vildt højt oppe. Det er fordi, vi har kæmpet med frosten.

Skiltet blev mandag flyttet til efter Forsetesvej, hvor vejen faktisk svinger lidt til venstre, før vejforløbet altså nu svinger ind til højre mod skolen.

Annonce

Ikke tæt bebygget?

Endnu en ting, som undrer trafikanterne på vejen, er hastighedstavlerne. Der må køres maksimalt 60 km/t.

– Det har ikke noget at gøre med, at det er en skolevej eller ej. Der er ikke byzonetavle på den vej. Kravet for, at vi må opsætte et byzoneskilt er, at der er tættere bebyggelse med flere adgange direkte ud til vejen. Det er der ikke på Gammel Hørregårdsvej; det kan virke ulogisk, men det er ikke tættere bebygget. Vi har haft det gennem politiet.

Faktisk er der tre boliger, med udkørsler lige inden skolen.

– Men det hele er jo bebygget; for på den ene side hedder det Forsetesvej og på den anden side Nannasvej. Tæller det ikke med?

– Nej, fordi der er jo ingen adgang; Forsetesvej har deres egen adgang. Men fordi der står 60, så er det ikke ensbetydende, med at man skal køre 60. Inden alt det her blev gennemsnitshastigheden på Gammel Hørregårdsvej målt til 44,4 km/t. Og den bliver ikke højere nu.

Annonce

Folk går på vejen

Endelig har man fra skolens side bedt om at få lavet et regulært fortov. Vestfra er der i den nordlige side en dobbeltrettet cykelgangsti. På den sydlige side er der græs. Det samme er der i begge sider af Gammel Hørregårdsvej, når man kommer østfra. Men folk går ude på vejen.

– Er der planer om fortov med fast underlag?

– Der er planer om, at man holder øje med situationen derude. Men det er jo en blind vej det stykke. Så vi vil godt vide; hvad har vi af trafik, og hvad er hastigheden, og hvad kan vi ellers lave. Og - det er ikke grunden - men fortov er også en dyr ting at anlægge. Men det er et område, der bliver holdt øje med, hvordan trafikken udvikler sig.

Der bliver ikke lavet nye trafikmålinger, så længe mange stadig arbejder hjemmefra; det giver ikke et retvisende billede.

Endelig er selve Gammel Hørregårdsvej blev udvidet lidt i bredden vest for skolen.

Skiltet her med højresving stod forkert ind til en gang mandag. Det står nu efter Forsetesvej. Foto: Larz Grabau
Mandag blev det levende hegn klippet drastisk ned, så biisterne kan se, om der kommer bløde trafikanter ad cykelstien. Foto: Larz Grabau
Øst for den nye skole er "fortovene" lavet af græs. Men folk går ude på vejen sammen med cykler og biler. Måske  kommer der et rigtigt fortov. Foto: Larz Grabau
Man kan undre sig over, at skolevejen ikke er byzone, når der er fyldt op med boliger i begge sider. Foto: Larz Grabau
Trafikken fra tre af siderne har nu ubetinget vigepligt: Biler fra begge sider af Gammel Hørregårdsvej og cyklister, der kommer nordfra ad gudestien.  Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce