Annonce
Tønder

Skimmelsvamp har angrebet det store orgel i Kristkirken

Det store orgel i Tønder Kristkirke skal rengøres, da det er inficeret med skimmelsvamp. Foto: Jan Sternkopf
Det store orgel i Kristkirken i Tønder er inficeret med skimmelsvamp. For en sikkerheds skyld er orgelet derfor blevet taget ud af drift for at beskytte personalet. Kirken vil dog fortsat være åben og fortsætte en normal hverdag.

Tønder: Det store orgel i Tønder Kristkirke, som har stået i kirken siden 1948, er blevet ramt af skimmelsvamp. Det har medført, at orglet er taget ud af drift, og kirkens organist har været nødsaget til at spille på det lille kor-orgel i stedet for det vanlige.

Kirken har i løbet af oktober haft besøg flere konsulenter, som har skulle finde ud af, hvad der var galt med det store orgel, og nu er det blevet påvist, at der er tale om skimmelsvamp.

- Orglet skal rengøres, og det bliver ikke bare noget med en klud, der skal tørre orgelpiberne af. Det er et professionelt firma, som har forstand på skimmelsvamp, men også orgler. De skal stå for den grundige rengøring, siger Torben Frederiksen, der er formand for menighedsrådet i Tønder Sogn.

Annonce

Det store orgel skal dog ikke flyttes ud af kirken og rengøres, de forskellige dele bliver i taget ned og rengjort. Kirken kommer dog til at være åben og fortsætte som normalt, mens orglet bliver rengjort.

Sikkerhed for personalet

Selvom det store orgel har været ramt af skimmelsvamp, så har det ifølge Torben Frederiksen ikke haft nogle helbredsmæssige konsekvenser for kirkens organist, som har siddet op ad orgelet.

- Organisten har ikke fået det dårligt af at sidde tæt på orglet. Vi har været opmærksomme på orglet og valgt at lukke det, fordi vi vægter vores personales sundhed som det vigtigste, siger han.

De kirkegængere, der i gennemsnit kommer i kirken en gang om ugen, har heller ikke noget at frygte, mener Torben Frederiksen.

- Skimmelsvamp er ikke farligt, hvis man kun udsættes for det i korte perioder. Det kan være sundhedsfarligt, hvis man er i det i længere tid. Det er også derfor, at vi har lukket det store orgel, siger han.

Ifølge Torben Frederiksen kan skimmelsvampen i orglet være opstået som følge af fugt og støv.

- Det er normalt, at man laver en gennemgribende rengøring af et hus en gang om året, det bør man også gøre i en kirke. Det må vi tilstå, at det har vi ikke fået gjort de senere år. Og det skal vi til at vænne os til, siger han og fortsætter:

- Vi vil ikke sende nogle medarbejdere i en situation, hvor det kan blive sundhedsskadeligt, så derfor går vi i gang med den her rengøring. Og så håber vi ikke, at der bliver mere vækst i den skimmelsvamp. Man kan ikke gardere sig bare ved at gøre lidt rent hist og pist, der skal noget til.

Annonce

Kan have spredt sig

Den såkaldte hovedrengøring starter med orglet.

- Vi starter med en rengøring af orgelet, så må vi vurdere, hvad vi vil gøre bagefter. Indtil nu har diskussionen kun gået på selve orglet, fordi det har været vigtigst, siger han.

Er det ikke vigtigt at finde ud af, om skimmelsvampen har spredt sig til andre steder i kirken?

Jo, men det har vi ikke lavet grundige undersøgelser af, så det kan vi ikke vide.

Hvorfor har I ikke gjort det?

- Hvis du vil se, hvor mange rapporter, vi har fået bare om orgelet, hvis vi så også skulle lave det for hele kirken, så ville det være et kæmpe, kæmpe, kæmpe arbejde. Vi har vægtet der, hvor vi havde en fornemmelse af, at der var noget galt, siger han og fortsætter:

Hvis du vil se, hvor mange rapporter, vi har fået bare om orgelet, hvis vi så også skulle lave det for hele kirken, så ville det være et kæmpe, kæmpe, kæmpe arbejde.

Torben Frederiksen, formand Tønder menighedsråd

- Det er ikke noget, vi gør noget ved nu. Det vil ikke være så farligt, hvis der var noget skimmelsvamp nede på en kirkebænk, fordi der opholder man sig ikke i særlig lang tid. Der hvor det er farligt, er der, hvor man opholder sig i lang tid, for eksempel i ens stue, hvor man er seks-syv timer af gangen, siger han.

Annonce

Endnu ukendt pris

Det er ikke gratis at bekæmpe skimmelsvamp. Torben Frederiksen har dog endnu ikke et overblik over, hvad det kommer til at koste for kirken. Men han er fortrøstningsfuld.

- Vi har ikke fået en pris for at sige det lige ud. Vi har dog nogle midler som sogn, vi kan gøre godt med. Derudover er der også midler i provstiet og midler, som man kan søge, afhængig af, hvad det kommer til at koste, siger han.

Det er ifølge Torben Frederiksen endnu for tidligt at sige, om det store orgel er sluppet af med skimmelsvampen til jul.


Annonce
Tønder For abonnenter

Politiet kommer: Nu er lokalerne til ny nærpolitistation fundet

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Hotel- og barejer sad midt i middagsselskab, da de nye restriktioner blev præsenteret: Mentalt er det næsten ikke til at holde til

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Sydjylland

Stort spillested er 'pisse skuffet' over nye nedlukninger: Kan miste en halv million og må send medarbejdere hjem

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Tønder

Ny politiekspedition åbner i Skærbæk

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Aabenraa

Ny borgmester takkede forgængeren med en klump i halsen

Erhverv For abonnenter

Tre venner fra 3.g bag nyt iværksætterfirma: Vil skrotte karkluden og sæbe til rengøring

Sydjylland

Kroejer frustreret over nye coronakrav: - Jeg er spændt på, hvor mange der afbestiller

Annonce