Annonce
Aabenraa

Skinnefræseren klar til nye natlige krybeture

Fræsemaskine fra Østrig ved Høje Tåstrup station. Nu køres i Sønderjylland. Fræsetoget er 44 meter langt og vejer 155 ton med fræsespånerne. PR-foto
På en nat kan skinnefræseren slibe op til tre ton jern af skinnerne. I disse nætter besøger fræseren Sønderjylland.
Annonce

Tinglev: Skinnefræsetoget rejser i øjeblikket rundt for at fræse skinnerne på de sønderjyske baner. Tempoet er ikke højt, men fræsningen er vigtig for at sikre, at jernbanen er godt vedligeholdt.

Fræsetoget fjerner en stor del af de revner, der opstår på kørekanten af skinnerne, inden de vokser sig store. Det betyder, at skinnerne holder længere, og samtidig reducerer fræsningen risikoen for skinnebrud.

- Ved at fræse skinnerne sørger vi for, at de kan holde længere. Det betyder færre hastighedsnedsættelser, færre skinnebrud og færre skader, der skal udbedres, siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark, i en pressemeddelelse.

Fræsehjulene på den 155 ton tunge skinnefræser kan fræse over en millimeter af togskinnen pr. passage. Da det normalt kræver det mellem 1-3 fræsninger, inden revnerne er forsvundet, så betyder det også, at der fræses store mængder jern af skinnerne, når fræsetoget kommer forbi.

- På en nat kan toget fræse op til tre ton jern af skinnerne. Jernspånerne bliver herefter opsamlet, kontrolleret, sorteret og bearbejdet, inden de bliver genanvendt, siger Pernille Skovrup.

Annonce

Klargøres om dagen

Det går langsomt, når fræsetoget sætter sine fire fræsehjul og to slibehjul i skinnerne. Når der fræses skinner, bevæger toget sig fremad med en hastighed på under 1 km/t.

Fræsetoget kører om natten for at genere togdriften mindst muligt. Om dagen bliver det renset og klargjort. Klargøringen kan give støjgener for naboer, der bor tæt ved togets standplads. I hele perioden holder toget i dagtimerne parkeret i Tinglev.

Fræsetoget kører efter følgende plan: 14.-15. november Gråsten-Tinglev, 15.-16. november Sønderborg-Gråsten, 16.-17. november Sønderborg-Tinglev, 17.-18. november Tinglev-Padborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce