Annonce
Indland

Skipper: Et par fodboldstøvler løser ikke børnefattigdom

Familier på kontanthjælp og integrationsydelse skal have flere penge, mener EL-leder, der afviser S-løsning.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, må åbne pengepungen og give højere ydelser til børnefamilier. Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, forud for onsdagens forhandlinger.

Her fastslår Pernille Skipper, at Mette Frederiksen ikke slipper afsted med at give sportsudstyr og adgang til gratis fodboldtræning til familier på integrationsydelse eller kontanthjælp.

- Det med at tænke, at man kan gøre noget ved børnefattigdom ved at give adgang til et par fodboldstøvler hist og her, det er simpelthen ikke at gøre noget reelt ved problemet.

Spørgsmål: Så der skal penge på bordet?

- Der skal penge på bordet. Vores klare, klare udgangspunkt er stadig, at kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225-timers-reglen skal afskaffes. Det er sådan, vi sørger for at løfte tusindvis af børn ud af fattigdom.

Spørgsmål: Men du svarer ikke på, om du kan acceptere en model, hvor disse elementer ikke bliver afskaffet?

- Det er, fordi jeg ikke forhandler med jer, men med dem, der er inde i lokalet, så selvfølgelig svarer jeg ikke på det spørgsmål, siger Pernille Skipper.

Den lave integrationsydelse og loftet over, hvor meget man kan få i kontanthjælp, samt 225-timers-reglen blev indført for at få flere på overførselsindkomst i arbejde.

Det har virket, mener partierne i blå blok, mens både De Radikale, SF og Enhedslisten mener, at politikken har været for hård og ført til, at børn vokser op i fattigdom.

Spørgsmålet er særlig ømtåleligt for Mette Frederiksen, der på den ene side har lovet at være "børnenes statsminister" og på den anden side lovet at stå fast på den "brede" og "stramme" udlændingepolitik.

På Socialdemokratiets kongres i 2018 sagde Mette Frederiksen:

- En regering under min ledelse skal være den regering, der skriver det næste store kapitel i børnenes historie. Det er derfor, at jeg i dag siger til alle børn i Danmark: Jeg vil være børnenes statsminister.

- Danmark skal være verdens bedste sted at være barn. Vi nåede ikke langt nok sidst, vi selv havde regeringsansvaret, sagde Mette Frederiksen.

Partierne i blå blok mener dog, at den stramme udlændingepolitik omfatter ydelserne til udlændinge. Det har været med til at holde antallet af asylansøgere til Danmark nede, mener blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti.

Mens integrationsydelsen rammer nytilkomne udlændinge på overførselsindkomst, rammer kontanthjælpsloftet både udlændinge, der har været længe i Danmark, og danske familier.

Pernille Skipper ønsker dog ikke at skelne mellem, hvor det er vigtigst at sætte ind:

- Vi har ikke prioriteret den ene ting over den anden. Det er vigtigt, at vi får afskaffet kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

- Det er rigtigt vigtigt, at vi får gjort noget ved begge ydelser, for der er børn, der er fattige på grund af begge ydelser. Og vi kan ikke prioritere den ene gruppe børn over den anden, siger Pernille Skipper.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce