Annonce
Indland

Skipper: Fjernelse af skatterabatter skal betale pensionsloft

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er urealistisk, at alle kommer til at arbejde op i 70'erne, siger politisk ordfører Pernille Skipper.
Annonce

På Enhedslistens pressemøde afviser partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, økonomers kritik af, at Enhedslistens loft over pensionsalderen vil koste et tocifret milliardbeløb:

- Økonomernes beregninger bygger på en antagelse om, at hvis man bare lader pensionsalderen stige, så vil folk også arbejde i lige så lang tid. Det holder ikke.

- Seks ud af 10 ufaglærte når ikke til 62 år på arbejdsmarkedet. Det er urealistisk at bygge dansk økonomi på, at alle kommer til at arbejde til op i 70'erne. Det kommer ikke til at ske, siger Pernille Skipper.

I et interview med Jyllands-Posten stiller hun et krav om, at pensionsalderen skal stoppe ved 68 år i 2030, hvis Enhedslisten skal støtte regeringens projekt om en ny ret til tidlig pension for nedslidte.

- Hvis den generelle pensionsalder når langt op over de 70, hvad skal en sosu, en rengøringsassistent, en kok eller en murerarbejdsmand så egentligt bruge retten til at gå fra tre år før tid til?, spørger Pernille Skipper på partiets sommergruppemøde.

Enhedslistens pensionsforslag vil ifølge beregninger fra Cepos koste 59 milliarder kroner.

- Med Enhedslistens forslag går vi fra at have et langsigtet offentligt overskud på 22 milliarder kroner til et holdbarhedsproblem på 37 milliarder kroner, skriver cheføkonom og vicedirektør hos Cepos, Mads Lundby Hansen, i en mail til Ritzau.

Derudover er det ikke korrekt, når Pernille Skipper siger, at økonomernes beregninger bygger på, at alle kommer til at arbejde til op i 70'erne, skriver han.

- Det er lagt til grund i beregningerne, at en betydelig andel trækker sig tilbage før formel pensionsalder blandt andet på førtidspension, efterløn og selvpensionering, hvor man lever af egne midler.

Når det kommer til finansieringen af pensionsloftet, vil Enhedslisten fjerne "skatterabatter". Det er en del af partiets pensionsudspil, siger Pernille Skipper.

Det ligger ikke i tråd med De Konservatives formands, Søren Pape Poulsens, krav om skattelettelser, hvis partiet skal støtte socialdemokratiets projekt om ret til tidlig pension.

Dansk Folkeparti har også stillet krav til de kommende pensionsforhandlinger. Der skal ske stramninger på udlændingeområdet, hvis de skal støtte socialdemokratiets projekt.

Men det afviser Pernille Skipper at gå med til.

- Begynder man at blande udlændingepolitikken ind i forhandlingerne, så kan vi ikke være med. Vores stemme kan ikke tages for givet, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Kolding

Efter borgmesters nej til Eva Kjer: V-profiler undrer sig over indblanding

Annonce