Annonce
Sønderborg

Skitser til nyt sognehus præsenteres

Tidligere boede kirkegårdslederen her i huset bag Ejler Skjerning. Nu ønsker menighedsrådet at bruge grunden til sognehus. Arkivfoto: Timo Battefeld
Torsdag 28. november fremviser Sct. Marie Kirkes menighedsråd forslag fra tre forskellige arkitekter. Kom gerne med kommentarer, opfordrer formanden.

Sønderborg: Kirkekaffe efter gudstjeneste i Sct. Marie Kirke er noget, kirkegængerne i årevis har måttet indtage stående eller siddende på de hårde kirkebænke. For det nuværende menighedshus ligger i Østergade så langt væk fra kirken, at ældre og bevægelseshæmmede skal køre dertil i bil.

Men om godt et års tid håber Ejler Skjerning, at kirkegængerne, konfirmander og deltagere i kirkens mange arrangementer kan gå over kirkepladsen til et nybygget sognehus ved kirkegården.

Torsdag 28. november kan man til et menighedsmøde se, hvordan tre arkitektfirmaer forestiller sig, at det nye sognehus kan se ud. Menighedsrådet viser plancher af henholdsvis to byggerier i ét plan og et tredje delvis i to planer.

- De er forskellige, men fine alle tre. Nu arbejder vi dem grundigt igennem, og vi har endnu ikke truffet en beslutning om, hvilket vi vælger. For vi vil gerne også høre menigheden. Så kom og se plancherne, og giv os gerne kommentarer, opfordrer Ejler Skjerning de godt 7.000 medlemmer af folkekirken, som hører under Sct. Marie Sogn.

Annonce

To fra Aabenraa, et fra Aarhus

De tre arkitektfirmaer, som er kommet med bud på nyt sognehus er:

Zeni Arkitekter, Aabenraa. Har tegnet den kommende udbygning af Ahlmannsparken i Gråsten, Multikulturhuset i Sønderborg og VUC Sønderborg.

Tegnestuen Mejeriet, Kolding. Står bag ungdomskulturhuset Mejeriet og det kommende nye Deutsches Museum, begge i Sønderborg.

Weile Arkitekter, Aabenraa. Har tegnet multihal på Dybbøl-Skolen og botilbuddet Flintholm, Nordborg.

Valg inden nytår

- Det er det vigtigt for os, at alle bliver hørt. Både sognets medlemmer og de ansatte, der skal bruge sognehuset. Der kan jo komme gode ideer frem, vi ikke selv har tænkt på, fremhæver han.

Menighedsrådet har hyret byggerådgiver Morten Hørlyck, som tidligere har været engageret i opførelse af andre sognehuse i Sønderborg Provsti. Sammen med et byggeudvalg skal han styre processen. Formanden Ejler Skjerning forventer, at menighedsrådet inden nytår har truffet et valg mellem de tre forslag, evt. tilpasset kommentarer og ideer fra menighedsmødet 28. november.

Menighedsrådet vil opføre et 400 kvadratmeter stort sognehus bag Sct. Marie Kirkes kapel på Kirke Allé. Her ligger en bygning, som tidligere var bolig for kirkegårdslederen, men i dag bruges til kontor og opholdsrum af kirkegårdens ansatte. Der er også drivhus, garage og en værkstedsbygning.

Sønderborg Provsti har givet tilsagn om lån til byggeriet, der forventes at ville koste omkring 17 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce