Annonce
forside

Skjern-født politiker bliver siddende for bordenden efter kanonvalg

Peter Rahbæk Juel var en mere end almindelig glad mand, efterhånden som stemmerne blev talt op og gav Socialdemokratiet et kanonvalg og Rahbæk Juel borgmesterposten. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Også efter nytår er det Socialdemokratiets Peter Rahbæk Juel, som stammer fra Skjern, der er Odenses borgmester. Vælgerne har givet rød blok stort flertal og en markant fremgang til Socialdemokratiet.

Odense: Han beholder kæden, titlen og rådhuskontoret med kig ud på Flakhaven. Han bliver siddende for byens bordende.

40-årige Peter Rahbæk Juel, der er født i Skjern, fortsætter som borgmester i Odense med et rødt flertal på 18 mandater mod 11 blå. I dag hedder fordelingen 15-14.

- Det er sgu ret stort, det må jeg sige, og det overgår de vildeste forventninger, konstaterede Peter Rahbæk Juel.

42,1 procent af Odense-vælgerne har sat krydset ved Socialdemokratiet - det er en markant fremgang fra valget i 2013, hvor tallet lød 28,1 procent - og Rahbæk Juel bakkes op af sit valgforbund med SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale.

Annonce

Fakta</p><p>Peter Rahbæk Juel

Peter Rahbæk Juel er 40 år, blev første gang valgt ind i Odense Byråd i 2006 og har siddet der siden.Blev i 2008 ældre- og handicaprådmand, og i perioden 2010 til 2013 var han rådmand i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.Ved valget i 2013 mistede han på grund af en konstitueringsaftale med Radikale rådmandsposten og blev i stedet politisk ordfører for Socialdemokratiet.Har siden januar i år været borgmester, efter Anker Boye trådte tilbage.

Stemningen var ikke overraskende høj hos Socialdemokratiets valgfest i Kongensgade. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Tro på Odense

- Vi har haft en god fornemmelse, når vi har mødt odenseanerne og mødt opbakning til vores positive tro på Odense. Byen har ranket ryggen, og vi er klar til at investere i os selv med velfærdsprocenten (skattestigningen, red.). Det er en kæmpe tillidserkæring, at vi alle vil bidrage til at forbedre daginstitutionerne, folkeskolerne og ældreplejen, mente Rahbæk Juel.

Allerede da de første resultater tikkede ind fra de normalt blå forstæder som Fangel og Fraugde, var fremgangen for Socialdemokratiet til at få øje på: Vælgerfremgangen skulle tælles i tocifrede procenter.

- Hvad sker der? Har de byttet om på tallene, lød den begejstrede snak blandt de socialdemokratiske kandidater i rådhusets festsal, og da mandattallet nåede op på 14, var smilene store og ikke sådan lige til at tørre af rundt om de røde borde.

Stemningen var også tæt på euforisk lidt væk fra rådhuset i Socialdemokratiets valgbutik i Kongensgade, hvor den mangeårige borgmesterspidskandidat Anker Boye kort efter klokken 22 sagde glade ord til partiets medlemmer og kandidater.

- Jeg kan mærke, det bobler. Vi får et kanonresultat, og Peter Rahbæk Juel får et personligt valg, der siger spar to, nærmest råbte han og mødte hujen og klappen.

Klart fokus

Og Peter Rahbæk Juel var ikke i tvivl om, hvor fokus skal ligge de kommende fire år.

- Vi skal fortsætte ad den vej, vi har lagt med at skabe vækst og arbejdspladser og samtidig prioritere velfærden.

Og så skulle den store valgsejr selvfølgelig fejres. I hvert fald med en enkelt øl, fortalte han, der blev klappet ind i rådhusets festsal omgivet af horder af pressefolk.

- Men med sådan et resultat behøver jeg vist ikke ret meget alkohol i blodet for at have en fest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce