Annonce
Sydjylland

Skole lukker: 4000 kursister og 43 medarbejdere ladt i stikken

AOF Syd - som har kursusaktiviteter i de fire sønderjyske kommuner - måtte torsdag kaste håndklædet i ringen. Arkivfoto: Morten Stricker
Likviditeten hos AOF Syd er blevet så elendig, at den sønderjyske kursusvirksomhed har måttet meddele flere tusinde kursister og 43 medarbejdere, at skolen har givet op. Der arbejdes på en rekonstruktion.

Sønderjylland: AOF Syd, udbyder af kurser og sprogskole i Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder kommuner, lukker pr. omgående. Pengekassen er ganske enkelt tom, fordi antallet af kursister er raslet ned. Især har danskundervisningen været hårdt ramt.

- Der er konjunkturerne hele vejen rundt, der er skyld i, at det går galt. Vi har undervist rigtigt mange af de asylansøgere, der kom til Danmark for nogle år siden. Vi har drevet sprogcenter i Aabenraa og Tønder i 25 år, men centret i Tønder mistede vi i et udbud for et par år siden, og centret i Aabenraa... Der er jo ingen udlændinge kommet til Danmark i lang tid, forklarer Kjeld Christensen, formand for AOF Syd.

Og så spiller det også ind, at der sidste år kom brugerbetaling på sprogkurser for kursister med en indtægt.

- Et sprogundervisningsforløb koster omkring 12.000 kroner i egenbetaling. Kursisterne var for eksempel landbrugspraktikanter og studerende, og ingen af dem kan betale 12.000 kroner, mener AOF Syd-formanden, der anslår, at brugerbetalingen på sprogundervisningen har betydet en nedgang på mellem 20 og 30 procent.

Annonce

I løbet af de sidste tre år er vi gået fra 120 fuldtidsmedarbejdere til 43. Det er det, der har drænet likviditeten.

Kjeld Christensen, formand for AOF Syd

Farvel til 77

Den store nedgang i kursister har betydet, at antallet af medarbejdere er skrumpet til en tredjedel på tre år. En kæmpe bet for økonomien.

- I løbet af de sidste tre år er vi gået fra 120 fuldtidsmedarbejdere til 43. Det er det, der har drænet likviditeten. Vi kom ud af sidste år med et voldsomt underskud på grund af de her afskedigelser. Alle skulle have feriepenge med, flere skulle have en fratrædelsesgodtgørelse og nogle havde lange opsigelsesvarsler, forklarer Kjeld Christensen.

Umiddelbart er der penge til kreditorerne efter lukningen, men alligevel ikke helt.

- Medarbejderne har lange opsigelsesvarsler, og dem har vi ikke mulighed for at honorere, når de ikke skal arbejde i opsigelsesperioden. Det er klart, det giver en stor gæld. Mange medarbejdere har været ansat i mange år, forklarer AOF Syd-formanden.

Håber på redning

Ledelsen håber ikke, det bliver en permanent lukning. Der arbejdes på en rekonstruktion, hvor en anden AOF-afdeling overtager aktiviteterne i det sønderjyske.

- Vi holder lukket for undervisning i morgen (fredag, red.) og i næste uge, fordi vi arbejder på andre muligheder. De, der overtager, vil også komme til at drive det videre som en sund forretning, fordi der er god aktivitet, siger Peter Thode Loft, der er direktør for AOF Syd.

Mens omsætningen i 2016 var på 61 millioner kroner, dykkede den til 25 millioner kroner i 2018, men forventningen er, at den lander på 28 millioner kroner i 2019.

- Lavpunktet var sidste år, og vi har gjort noget ved det, men vi er altså kommet i problemer med likviditeten, erkender Peter Thode Loft.

Det er i alt cirka 4000 kursister - 3500 kursister på aftenskoledelen og 500 kursister fordelt på sprogcentret, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning - der må håbe på, at andre vil overtage deres skole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce