Annonce
Tønder

Skole-skandale eskalerer: Samarbejde med totalrådgiver afbrydes

Arbejdet med færdiggørelsen af Skærbæks nye folkeskole fortsætter. Men det bliver ikke med Friiis  Moltke som totalrådgiver. Foto: Kurt Gabs
Uenighed om økonomien og utilfredshed med rådgivningen i forbindelse med skolebyggeriet i Skærbæk resulterer nu i, at Tønder Kommune afbryder samarbejdet med totalrådgiveren med øjeblikkelig varsel.
Annonce

SKÆRBÆK:  Det i forvejen skandaleramte byggeri af en ny folkeskole i Skærbæk er havnet i en ny krise. Et flertal i kommunalbestyrelsen har på et lukket møde besluttet at afbryde samarbejdet med byggeriets totalrådgiver Friis & Moltke med øjeblikkelig virkning. Det betyder, at million-byggeriet ved fyraftenstid fredag står uden byggeledelse.


Det er ikke holdbart, at vores totalentreprenør gentagne gange truer med at standse arbejdet på byggepladsen. Derfor er vi nødt til at stoppe samarbejdet.

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder


Uenigheden mellem Tønder Kommune som bygherre og Friis & Moltke som totalrådgiver handler både om penge og kvaliteten af det udførte arbejde.

Byggeriets færdiggørelse er to gange blevet udsat, senest til december i år, og uenigheden mellem parterne handler blandt andet om størrelsen af det honorar, som totalrådgiveren kræver i forbindelse med den forlængede byggetid.

Annonce

Uenigheden

Tønder Kommune har tilbudt 1,4 millioner kroner, kravet fra Friis & Moltke lyder på 1,9 millioner kroner. Alternativet er en afregning på timebasis. Begge udspil har kommunen afvist, og siden er situationen gået i hårdknude.

Sagen

Det første spadestik til den ny folkeskole i Skærbæk blev taget i april 2019.

De oprindelige budget var 90 millioner kroner. Skolen skulle have stået klar til indflytning efter sommerferien i år. Det skete ikke.

Allerede i januar blev færdiggørelsen udsat til efteråret.

I april kom det frem, at der var massive budgetoverskridelser, og der har flere gange måttet afses ekstra penge til byggeriet.  

På et møde i slutningen af juni gav kommunalbestyrelsen en tillægsbevilling på 7,8 millioner kroner til færdiggørelsen af skolebyggeriet. Dermed ligger den samlede bevilling på cirka 106 millioner kroner. Håbet er, at ikke alle penge skal bruges. 

I april stod det også klart, at heller ikke den reviderede tidsplan ville holde. På mødet i juni kom det frem, at man nu forventer, at byggeriet står klar den 15. december.

Den nye skole i Skærbæk bliver, når den står færdig, på 6.400 kvadratmeter med plads til cirka 550 elever og 85 medarbejdere.

Ifølge kommunens fremstilling har Friis & Moltke efterfølgende flere gange truet med at trække sig helt ud.

- Det er ikke holdbart, at vores totalentreprenør gentagne gange truer med at standse arbejdet på byggepladsen. Derfor er vi nødt til at stoppe samarbejdet. Vi har et ansvar overfor borgerne, og derfor skal fremdriften af byggeriet sikres bedst muligt. Samtidig må vi desværre sige, at der har været dele af samarbejdet, som ikke er forløbet tilfredsstillende, det gælder både i forhold til rådgivningen og økonomien, siger borgmester Henrik Frandsen om baggrunden for beslutningen.

Den vurderes af eksperter på området som værende ganske usædvanligt.

Annonce

En række uenigheder

Mogens Husted Kristensen, arkitekt og tegnestuechef hos Friis & Moltke slår fast, at man er kede af, at Tønder Kommune har afbrudt samarbejdet. Han lægger ikke skjul på, at der er uenigheder parterne i mellem.

- Det har man tit, når man er i et byggeprojekt i større eller mindre omfang. I det her tilfælde er der uenigheder på en lang række punkter, men det har altså også været en byggesag, der har været omgærdet af rigtig mange problemstillinger undervejs med vejr og tid ,og ja rigtig meget økonomi – rigtig mange ting. Men detaljerne i vores uenigheder synes jeg ikke, jeg skal gå ind i, fordi det er nogle ting, vi skal afklare af selvstændigt spor, siger Mogens Husted Kristensen.

- Vi har selvfølgelig vores syn på, hvad der er rigtigt i det her. Det har vi en dialog med kommunen om, der går via vores respektive advokater, og så længe det kører der, så vil jeg ikke gå nærmere ind i det, siger han.

Hvem der overtager byggeledelsen, og dermed skal stå i spidsen for færdiggørelsen af byggeriet med forventet aflevering i december, er uafklaret. I første omgang overtages opgaven af kommunens egen forvaltning.

Annonce

Uklogt

Liberal Alliances Claus Hansen var den eneste af de 30 tilstedeværende medlemmer af kommunalbestyrelsen, der torsdag aften stemte mod at opsige samarbejdet med totalrådgiveren.

Arbejdet med opførelsen af den ny folkeskole i Skærbæk har været ramt af flere problemer. På et tidspunkt sejlede både tidsplanen og økonomien. Skitse: Friis & Moltke

- Det er efter min opfattelse meget uklogt at forlade et samarbejde. At det kan blive nødvendigt er klart. Men så skal det gøres velovervejet og professionelt. Modparten har tydeligvis ønsket denne situation. De har villet, at vi forlader samarbejdet, således at vi kommer til at fremstå som dem, der ikke overholder aftaler, og den plan er de desværre lykkedes med. De har udlagt et minefelt, og vi vader ind i det med åbne øjne. Sådan noget koster.

Tønder Kommune har en forventning om, at striden med Friis & Moltke kan ende i en voldgiftssag, idet begge parter mener at have krav mod hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Trekantområdet

Minkavler fra Farre: Om lidt bliver her stille, meget stille

Annonce