Annonce
Tønder

Skolebyggeri i Skærbæk fik politikerne til at se rødt: Man gør grin med os

Torsdag aften var kommunalbestyrelsen i Tønder atter samlet i Tønder Sport og Fritidscenter, hvor de 16 punkter på dagsordnen blev gennemgået. Især skolebyggeriet i Skærbæk blev heftigt diskuteret. Arkivfoto: Uwe Iwersen
Torsdag aften var kommunalbestyrelsen samlet i Tønder Sport og Fritidscenter til det månedlige møde. Blandt 16 punkter blev det den nye skole i Skærbæk, der i den grad fik politikerne til at se rødt.
Annonce

TØNDER: Tønderhal 1's gulv lagde torsdag aften ikke rammerne til et almindeligt møde i kommunalbestyrelsen. Slet ikke. Faktisk var halgulvet mere forvandlet til en tyrefægterarena, hvor de røde klæde fik diverse politikere - både i og uden for Venstre - til at se rødt.

Det var især de to sidste punkter, der omhandler skolebyggeriet i Skærbæk, der tegner til at blive meget dyrere end budgetteret og forsinket i forhold til det planlagte, der i den grad fik politikerne til at tale med store bogstaver.

Første mand på talerstolen, Mathias Knudsen (V), tog fusen på alt og alle, da han fremlagde et ændringsforslag, der bevirker, at alle de 1600 bilag og dokumenter i sagen om skolebyggeriet skal offentliggøres.

- Venstre foreslår, at alle 1600 dokumenter i forbindelse med skolebyggeriet offentliggøres i forbindelse med at der laves en ekstraordinær undersøgelse, sagde Mathias Knudsen og pointerede, at det ikke var en ny offentlig linje fra Venstre, men:

- Den her sag er så speciel.

Og så var luften ligesom taget ud af det efterfølgende punkt, hvor Liberal Alliances Claus Hansen, havde benyttet initiativretten til at foreslå offentliggørelsen af alle skole-dokumenterne. Men det vender vi tilbage til.

Vi taler om en overskridelse på 30, 40, 50 millioner kroner. Det er penge, der kunne være brugt på Zeppelin-projektet eller Tøndermarsk Initiativet. Jeg synes, at man gør grin med os.

Leif Høeg Jensen (V), om skolebyggeriet i Skærbæk

Annonce

Man gør grin med os

En samlet kommunalbestyrelse besluttede, at der ikke nedsættes en følgegruppe, men at alle de 31 lokalpolitikere indgår i en følgegruppe, og at alle hurtigst muligt sender skriftlig spørgsmål, som så vil blive besvaret i en rapport, som udfærdiges af forvaltningen med Ditte Lundgaard Jakobsen, direktør teknik og miljø, som tovholder. Rapporten skal være færdig senest den 18. juni, men inden da - på torsdag - præsenteres politikerne for første udkast.

Men hvordan kan det gå til, at et skolebyggeri blive dyrere og forsinket i forhold til planen? Det var aftenens helt store spørgsmål.

Leif Høeg Jensen (V) bedyrede, at nu skal sagen belyses helt i bund.

- Nu skal hver en sten vendes i den her sag. Hvem har ansvaret for, at det er gået sådan? Det er usandt, når man siger, at vi har styr på økonomien i Tønder Kommune. Vi taler om en overskridelse på 30, 40, 50 millioner kroner. Det er penge, der kunne være brugt på Zeppelin-projektet eller Tøndermarsk Initiativet. Jeg synes, at man gør grin med os, sagde han og tilføjede om hele misæren:

- Det er meget amatøragtigt. Det er ikke Venstre-politik ikke at følge op på det største byggeri i Tønde Kommunes historie.

Annonce

Roser til Venstre-forslag

Claus Hansen, der selv havde et forslag om at fremlægge alle dokumenter i sagen, var naturligvis "henrykt" over, at Venstre også syntes, at det var på sin plads.

- Det er et flot forslag Venstre kommer med. Heller for sent end aldrig, sagde han med et meget skævt smil og tilføjede, at han sætter stor pris på det. Samtidig, tilføjede han, trak han sit eget forslag tilbage.

Det fik dog ikke Claus Hansen til at stoppe. Han stillede spørgsmålstegn ved, om borgmesteren er sit ansvar bevist. Samtidig stillede han en lang række spørgsmål.

- Hvorfor er byggeriet massivt forsinket, og hvorfor er det massivt fordyret? Hvor blev vi først informeret om det i økonomiudvalget for fem uger siden? Hvad er gået galt - hvad koster det, og hvornår er det færdigt, lød det fra Liberal Alliances enlige medlem, som pointerede, at det er Henrik Frandsen, der i sin egenskab af borgmester, bærer det endelige ansvar.

Samtidig undrer det Claus Hansen, at han ikke er bedre informeret:

- Jeg ved stor set ikke andet end det, jeg læser i avisen. For mig er det et stort problem, at vi ikke er delagtiggjort i oplysningerne på et tidligere tidspunkt.

Annonce

Står ved sit ansvar

Claus Hansens svada fik løsgænger Jens Møller på banen. Han undrede sig over, at han endnu ikke har fået svar på de spørgsmål, han sendt i en mail til borgmesteren den 29. april klokken 19.08.

- Hvornår har borgmesteren fået at vide, at byggeriet blev dyrere og forsinket? Hvorfor blev økonomiudvalget først informeret i april, når totalrådgiver Friis & Moltke, allerede i december 2019 informerede om de alvorlige problemer? Hvorfor skulle der gå fem måneder? Det er amatøragtig omgang med offentlige midler, sagde Jens Møller.

Anklagerne fik de to Venstre-folk, Irene Holk Lund og Bo Jessen, på banen.

- Jeg er træt af, at man forsøger at gøre en usandhed til en sandhed ved at gentage, at overskridelsen af budgettet er på 30, 40, 50 millioner kroner. Den næste på talerstolen siger vel 60 millioner kroner, sagde Irene Holk Lund og tilføjede:

- Vi burde alle kæmpe for den gode historie og Tønder Kommune.

Bo Jessen kaldte Leif Høeg Jensens angreb for "lavt og uværdigt".

- Det er så nemt at give borgmesteren skylden.

Henrik Frandsen rundede af med en lille tale og garanterede, at han står ved sit ansvar og forventer, at rapporten bliver fyldestgørende og 100 procent opklarende:

- Claus Hansen, tålmodighed er en dyd. Arbejdet bliver godt og seriøst. Jeg står ved mit fulde ansvar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Fællessang i Over Jerstal Bypark

Esbjerg

Skulle besøge en veninde: Kørte galt i stjålet bil og efterlod den midt på motorvejen

Annonce