Annonce
Esbjerg

Skoledagen i Esbjerg bliver kortere: Men politikere afviser "udsultning" af SFO'er

Fra sommer bliver skoledagene i Esbjerg Kommunes folkeskoler formentlig kortere. Det sker som et led i det store frihedsforsøg, der om få måneder sætter skolerne fri. (Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix)
På skolerne i Esbjerg Kommune er der enighed om, at frihedsforsøget skal udnyttes til at gøre skoledagene kortere. Det møder opbakning i Børn og Familieudvalget, der dog slår fast, at en ændring i skoleskemaet ikke må gå ud over vilkårene i kommunens SFO’er.

Esbjerg: Skal skoledagen i Esbjerg Kommunes folkeskoler være kortere? Det kunne noget tyde på.

I hvert fald har hver eneste af kommunens skoler anmodet politikerne om at ændre i skemaet, så dagen bliver kortere for dele af eller alle eleverne. Det sker i forbindelse med planlægningen af det store frihedsforsøg, også kaldet velfærdsaftalen, der fra denne sommer sætter skolerne i Esbjerg Kommune fri for regler og bureaukrati.

På Signaturskolen, der dækker over skoler i Kvaglund, Tjæreborg og Skads, ønsker man for eksempel at forkorte ugen med 2,5 time, så man blandt andet kan oprette såkaldte kontaktgrupper for eleverne, mens man på Auraskolen, der dækker over Bryndum, Hjerting og Sønderris, vil man reducere skoleugen endnu mere - med mellem fem og ti timer.

Annonce

Det sker blandt andet for at give flere voksne i den resterende undervisningstid, mulighed for at tilrettelægge undervisningen, så den tager hensyn til det enkelte barn og mindre udtrætning af børnene, som skolen skriver i sit forslag til kommunen.

Hårdt ramt

Overordnet er politikerne i udvalget på linje med skolerne. Frihedsforsøget må gerne benyttes til at forkorte skoledagen, som siden folkeskolereformen i 2013 er blevet en hel del længere. Men friheden har trods alt grænser. Det må ikke ske på omkostning af de rammer, der blev aftalt i forbindelse med indgåelse af velfærdsaftalen, lyder det.

Diana Mose Olsen (SF), der er formand for Børn og Familieudvalget, er generelt positiv over de mange forskellige forslag, der er kommet fra skolerne, men hun fortæller, at man i flere tilfælde har været nødt til at understrege, at den øgede fritid ikke må få negative konsekvenser for SFO’erne.

- Flere steder er der lagt op til en decideret effektivisering af SFO’erne, og det kan vi ikke acceptere. De må ikke udsultes, da de i forvejen har en meget lav normering. Så hvis man vælger at forkorte skoledagen, skal fritidsdelen også have penge til at håndtere den længere åbningstid, det vil give dem, siger hun.

Annonce

Skal styrke inddragelsen

Noget andet, der har været vigtigt for politikerne i udvalget, er processen i planlægningen af de kortere skoledage.


Nu skal vi lige i gang. Vi lærer alle sammen hele tiden. Der har været vildt mange gode og spændende tanker, så det er meget positivt. Men selvfølgelig er der nogle ting, der lige skal falde på plads

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget i Esbjerg Kommune


Frihedsforsøget er blandt andet skabt for at styrke inddragelsen af skolebestyrelserne, elevrådene og medarbejderudvalgene på skoleområdet, og derfor er det afgørende, at de får mulighed for at sætte deres præg på fremtiden, siger næstformand i Børn og Familieudvalget, Jakob Lose (V).

- For os er det vigtigt, at alle bliver hørt. Det er jo det, der er hele meningen med forsøget. At man giver reel frihed. Så vi vil bare gerne sikre, at alle skoler har behandlet forslagene med de relevante aktører, siger han.

Annonce

Grønt lys

Stort set alle skoler fik mandag eftermiddag grønt lys fra Børn og Familieudvalget til at fortsætte planlægningen af den forkortede skoledag, hvis de altså kan leve op til de to forbehold om økonomien i SFO’erne og inddragelse af forskellige repræsentanter.

Auraskolens afdeling i Sønderris blev dog bedt om at tage sit forslag tilbage til tegnebrættet, da der ifølge udvalget var for mange løse ender.

- Med frihed kommer ansvar, og der er nogle forpligtelser, man bliver nødt til at leve op til. Og her var vi et sted, hvor det både økonomisk og indholdsmæssigt var svært at gennemskue om skolen levede op til forsøgets hegnspæle. Jeg har stor forståelse for, at man ikke har haft lang tid til at planlægge det her, så jeg forventer, at de kommer tilbage med noget, vi kan godkende inden længe, siger Diana Mose Olsen (SF), der er fortrøstningsfuld og positiv overfor frihedsforsøget.

- Nu skal vi lige i gang. Vi lærer alle sammen hele tiden. Der har været vildt mange gode og spændende tanker, så det er meget positivt. Men selvfølgelig er der nogle ting, der lige skal falde på plads, siger hun.

Om frihedsforsøget

Fra sommer bliver skolerne i Esbjerg Kommune sat fri for regler, love og bureaukrati i forbindelse med regeringens store velfærdsaftale.

Det såkaldte frihedsforsøg vil vare i tre år, og her får skolerne helt selv mulighed for at bestemme, hvordan de vil drive skole.

Der er dog en række hegnspæle, som skolerne skal leve op til.

Det betyder blandt andet, at:

- Folkeskolerne skal ”stå mål” med hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.

- Elever har krav på gratis optagelse i en folkeskole

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Esbjerg For abonnenter

Efter opfordringer til test: Kæmpelange corona-køer får esbjergenserne til at rase

Esbjerg Energy

Energy kigger langt efter fjerdepladsen efter sent nederlag i Herning

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce