Annonce
Kolding

Skoledirektør fyret efter rod og overforbrug for 29 millioner kroner

Helle Thiele er fritstillet omgående. Arkivfoto: Claus Thorsted
Kolding Byråd har afskediget børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele. Direktøren er fritstillet omgående.

Kolding: Efter blot tre år i direktørstolen i Kolding Kommunes børne- og uddannelsesforvaltning blev 59-årige Helle Thiele tirsdag aften afskediget fra sit job.

Afskedigelsen kommer i kølvandet af, at et massivt overforbrug på 29 millioner kroner er afdækket i hendes forvaltning.

Mange af pengene er brugt af de ledende embedsmænd på skoleområdet, som har sat flere milliondyre initiativer i gang uden at spørge politikerne først. En del af det økonomiske kaos skyldes også, at politisk besluttede besparelser ikke er ført ud i livet af embedsværket.

Kolding Byråd godkendte afskedigelsen af Helle Thiele på den lukkede del af sit møde tirsdag aften.

Borgmester Jørn Pedersen (V) er yderst fåmælt efter mødet:

- Vi har efter gensidig aftale indgået en fratrædelsesaftale med Helle Thiele, og den aftale har byrådet godkendt. Jeg kan ikke sige mere, siger han.

Annonce
Vi har efter gensidig aftale indgået en fratrædelsesaftale med Helle Thiele, og den aftale har byrådet godkendt. Jeg kan ikke sige mere.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Snebolden

Snebolden begyndte at rulle for Helle Thiele i starten af februar, da Venstres medlemmer af børne- og uddannelsesudvalget som de eneste stod fast på, at planlagte besparelser for 3,8 millioner kroner på de handicappede børns skoler skulle gennemføres. Resten af politikerne sagde nej.

Og efter at de øvrige partier offentligt havde klandret Venstre for at ville svinge sparekniven over Koldings svageste børn, valgte partiets gruppeformand Merete Due Paarup at gå ud med årsagen til Venstres stålfasthed - nemlig at der ventede store besparelser i børne- og uddannelsesforvaltningen som følge af, at forvaltningen ikke har haft styr på sin økonomi og brugt for mange penge.

Udsigten til netop de besparelser havde politikerne ellers indtil da aftalt at holde for sig selv for ikke at skabe unødig uro på skolerne for tidligt, har JydskeVestkysten siden erfaret.

Men 11. februar sagde Due Paarup i JydskeVestkysten om skoleområdets økonomi, at "det er en stor rodebunke", og "hvis vi undlader at udmønte de besparelser, vi forlængst har aftalt på specialområdet, så går det måske ud over almenområdet".

Samme dag bekræftede børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele, at forvaltningens mangeårige økonomichef var blevet fyret, og hun forklarede, at det endnu ikke færdigopgjorte overforbrug skyldtes "dårlige rutiner, manglende overblik og en gammel kultur". Siden tog den fyrede økonomichef Kai Ekmann i en fortrolig rapport til skolepolitikerne til genmæle og hævdede, at skoledirektøren og skolechefen har talt usandt i deres forklaringer om overforbruget.

Ensidig afsked

Afdækningen af det økonomiske rod, efterfølgende politisk utilfredshed med forvaltningsledelsen og den fyrede økonomichefs rapport indgår altsammen i byrådets overvejelser og beslutning om at tage afsked med Helle Thiele.

Helle Thiele er fritstillet med omgående virkning, og hvis hun ikke havde indgået aftalen om at fratræde, ville Kolding Kommune have indledt en ensidig afsked.

Jørn Pedersen vil ikke udtale sig om, hvorvidt sagen får ansættelsesmæssige konsekvenser for skolechef Lars Svenson.

Det er ikke lykkedes at indhente en kommentar fra Helle Thiele.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce