Annonce
Kolding

Skoledirektør fyret efter rod og overforbrug for 29 millioner kroner

Helle Thiele er fritstillet omgående. Arkivfoto: Claus Thorsted
Kolding Byråd har afskediget børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele. Direktøren er fritstillet omgående.

Kolding: Efter blot tre år i direktørstolen i Kolding Kommunes børne- og uddannelsesforvaltning blev 59-årige Helle Thiele tirsdag aften afskediget fra sit job.

Afskedigelsen kommer i kølvandet af, at et massivt overforbrug på 29 millioner kroner er afdækket i hendes forvaltning.

Mange af pengene er brugt af de ledende embedsmænd på skoleområdet, som har sat flere milliondyre initiativer i gang uden at spørge politikerne først. En del af det økonomiske kaos skyldes også, at politisk besluttede besparelser ikke er ført ud i livet af embedsværket.

Kolding Byråd godkendte afskedigelsen af Helle Thiele på den lukkede del af sit møde tirsdag aften.

Borgmester Jørn Pedersen (V) er yderst fåmælt efter mødet:

- Vi har efter gensidig aftale indgået en fratrædelsesaftale med Helle Thiele, og den aftale har byrådet godkendt. Jeg kan ikke sige mere, siger han.

Annonce
Vi har efter gensidig aftale indgået en fratrædelsesaftale med Helle Thiele, og den aftale har byrådet godkendt. Jeg kan ikke sige mere.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Snebolden

Snebolden begyndte at rulle for Helle Thiele i starten af februar, da Venstres medlemmer af børne- og uddannelsesudvalget som de eneste stod fast på, at planlagte besparelser for 3,8 millioner kroner på de handicappede børns skoler skulle gennemføres. Resten af politikerne sagde nej.

Og efter at de øvrige partier offentligt havde klandret Venstre for at ville svinge sparekniven over Koldings svageste børn, valgte partiets gruppeformand Merete Due Paarup at gå ud med årsagen til Venstres stålfasthed - nemlig at der ventede store besparelser i børne- og uddannelsesforvaltningen som følge af, at forvaltningen ikke har haft styr på sin økonomi og brugt for mange penge.

Udsigten til netop de besparelser havde politikerne ellers indtil da aftalt at holde for sig selv for ikke at skabe unødig uro på skolerne for tidligt, har JydskeVestkysten siden erfaret.

Men 11. februar sagde Due Paarup i JydskeVestkysten om skoleområdets økonomi, at "det er en stor rodebunke", og "hvis vi undlader at udmønte de besparelser, vi forlængst har aftalt på specialområdet, så går det måske ud over almenområdet".

Samme dag bekræftede børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele, at forvaltningens mangeårige økonomichef var blevet fyret, og hun forklarede, at det endnu ikke færdigopgjorte overforbrug skyldtes "dårlige rutiner, manglende overblik og en gammel kultur". Siden tog den fyrede økonomichef Kai Ekmann i en fortrolig rapport til skolepolitikerne til genmæle og hævdede, at skoledirektøren og skolechefen har talt usandt i deres forklaringer om overforbruget.

Ensidig afsked

Afdækningen af det økonomiske rod, efterfølgende politisk utilfredshed med forvaltningsledelsen og den fyrede økonomichefs rapport indgår altsammen i byrådets overvejelser og beslutning om at tage afsked med Helle Thiele.

Helle Thiele er fritstillet med omgående virkning, og hvis hun ikke havde indgået aftalen om at fratræde, ville Kolding Kommune have indledt en ensidig afsked.

Jørn Pedersen vil ikke udtale sig om, hvorvidt sagen får ansættelsesmæssige konsekvenser for skolechef Lars Svenson.

Det er ikke lykkedes at indhente en kommentar fra Helle Thiele.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce