Annonce
Kolding

Skoledirektør fyret efter rod og overforbrug for 29 millioner kroner

Helle Thiele er fritstillet omgående. Arkivfoto: Claus Thorsted
Kolding Byråd har afskediget børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele. Direktøren er fritstillet omgående.

Kolding: Efter blot tre år i direktørstolen i Kolding Kommunes børne- og uddannelsesforvaltning blev 59-årige Helle Thiele tirsdag aften afskediget fra sit job.

Afskedigelsen kommer i kølvandet af, at et massivt overforbrug på 29 millioner kroner er afdækket i hendes forvaltning.

Mange af pengene er brugt af de ledende embedsmænd på skoleområdet, som har sat flere milliondyre initiativer i gang uden at spørge politikerne først. En del af det økonomiske kaos skyldes også, at politisk besluttede besparelser ikke er ført ud i livet af embedsværket.

Kolding Byråd godkendte afskedigelsen af Helle Thiele på den lukkede del af sit møde tirsdag aften.

Borgmester Jørn Pedersen (V) er yderst fåmælt efter mødet:

- Vi har efter gensidig aftale indgået en fratrædelsesaftale med Helle Thiele, og den aftale har byrådet godkendt. Jeg kan ikke sige mere, siger han.

Annonce
Vi har efter gensidig aftale indgået en fratrædelsesaftale med Helle Thiele, og den aftale har byrådet godkendt. Jeg kan ikke sige mere.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Snebolden

Snebolden begyndte at rulle for Helle Thiele i starten af februar, da Venstres medlemmer af børne- og uddannelsesudvalget som de eneste stod fast på, at planlagte besparelser for 3,8 millioner kroner på de handicappede børns skoler skulle gennemføres. Resten af politikerne sagde nej.

Og efter at de øvrige partier offentligt havde klandret Venstre for at ville svinge sparekniven over Koldings svageste børn, valgte partiets gruppeformand Merete Due Paarup at gå ud med årsagen til Venstres stålfasthed - nemlig at der ventede store besparelser i børne- og uddannelsesforvaltningen som følge af, at forvaltningen ikke har haft styr på sin økonomi og brugt for mange penge.

Udsigten til netop de besparelser havde politikerne ellers indtil da aftalt at holde for sig selv for ikke at skabe unødig uro på skolerne for tidligt, har JydskeVestkysten siden erfaret.

Men 11. februar sagde Due Paarup i JydskeVestkysten om skoleområdets økonomi, at "det er en stor rodebunke", og "hvis vi undlader at udmønte de besparelser, vi forlængst har aftalt på specialområdet, så går det måske ud over almenområdet".

Samme dag bekræftede børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele, at forvaltningens mangeårige økonomichef var blevet fyret, og hun forklarede, at det endnu ikke færdigopgjorte overforbrug skyldtes "dårlige rutiner, manglende overblik og en gammel kultur". Siden tog den fyrede økonomichef Kai Ekmann i en fortrolig rapport til skolepolitikerne til genmæle og hævdede, at skoledirektøren og skolechefen har talt usandt i deres forklaringer om overforbruget.

Ensidig afsked

Afdækningen af det økonomiske rod, efterfølgende politisk utilfredshed med forvaltningsledelsen og den fyrede økonomichefs rapport indgår altsammen i byrådets overvejelser og beslutning om at tage afsked med Helle Thiele.

Helle Thiele er fritstillet med omgående virkning, og hvis hun ikke havde indgået aftalen om at fratræde, ville Kolding Kommune have indledt en ensidig afsked.

Jørn Pedersen vil ikke udtale sig om, hvorvidt sagen får ansættelsesmæssige konsekvenser for skolechef Lars Svenson.

Det er ikke lykkedes at indhente en kommentar fra Helle Thiele.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Flytter produktionen til Polen: Danfoss lukker fabrik i Kolding og nedlægger 335 stillinger

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];