Annonce
Esbjerg

Skoleelever gør FN's verdensmål jordnære

Det er kunstner og ekspert i børne- og ungepsykologi Gert Barslund, der sammen med naturvejleder på Fanø Marco Brodde står bag projektet Vervad. Arkivfoto: John Randeris

Om et års tid skal der stå 17 poster med stedsbestemt kunst, såkaldt landart, langs vadehavet med info og tanker om FN's verdensmål, og det skal esbjergensiske skoleelever være med til at udvikle. Torsdag tog de hul på projektet.

Esbjerg: Hvad har FN's 17 store og meget ambitiøse verdensmål for bæredygtighed og udvikling med vestjyske skoleelver at gøre? På overfladen ikke ret meget, men det får de.

Torsdag tog 100 elever fra Cosmosskolens ottendeklasser nemlig hul på projektet Vervad, der i sidste ende skal sætte de 17 verdensmål i et nyt perspektiv og i lokalt og regionalt perspektiv.

- Eleverne skal først lære om FN's verdensmål, der er sat op for at give os alle sammen en bedre verden. Så skal eleverne gøre sig tanker om målene og ikke mindst, hvordan vi opfylder dem. Deres tanker og idéer skal danne grundlag for og give input til lokale kunstnere, de skal udvikle 17 stykker landart. De bliver placeret langs Vadehavet, og samtidig bliver der lavet en sang til hver post med hver sit verdensmål og en app, forklarer Gert Barslund, der sammen med Marco Brodde er tovholdere på projektet.

Vervad

Projektets navn "Vervad" en sammentrækning af "Verdensmål ved Vadehavet" Det skal være en konkret rejse på strækningen fra Ho Bugt til den tyske grænse, hvor man på oplevelsesorienteret vis kan lære om verdensmålene.

Elever fra ottendeklasser i Esbjerg, Fanø, Varde og Tønder Kommune deltager i projektet.

Det er Gert Barslund, Esbjerg, der er projektansvarlig.

Fra global til lokal

Det er tanken, at elever og kunstnere skal tage de globale tanker og gøre dem lokale.

- Eleverne fra Cosmosskolen har fokus på de to verdensmål om børns sundhed og trivsel og om ligestilling, mens elever fra andre skoler i området omkring vadehavet får andre specifikke verdensmål at arbejde med. Helt lokalt kunne man forstille sig Vandtårnet i Esbjerg være stedet for en post om rent drikkevand til alle og den gamle fattiggård på Fanø være lokation for en post om at afskaffe fattigdom i verden, siger Gert Barslund.

Der er allerede gang i udviklingen af den app, der skal følge med projektet. Her er det igen skoleelevernes tanker og udtryk, som dukker op, når man ankommer til de forskellige poster langs Vadehavet.

- Det er interessant at høre børnenes egne tanker og mulige løsninger på de store globale problemer, det er jo trods alt dem, der er fremtiden og ikke os andre, siger Gert Barslund, der håber, at Vervad kan blive en attraktion for både lokale langs Vadehavet og turister.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Nu ser det endelig ud til, at retarderede Victor på 8 år får hjælp: - Det gør mig rasende, at vi skulle så langt ud, før det blev taget alvorligt

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Annonce