Annonce
Esbjerg

Skoleelever gør FN's verdensmål jordnære

Det er kunstner og ekspert i børne- og ungepsykologi Gert Barslund, der sammen med naturvejleder på Fanø Marco Brodde står bag projektet Vervad. Arkivfoto: John Randeris

Om et års tid skal der stå 17 poster med stedsbestemt kunst, såkaldt landart, langs vadehavet med info og tanker om FN's verdensmål, og det skal esbjergensiske skoleelever være med til at udvikle. Torsdag tog de hul på projektet.

Esbjerg: Hvad har FN's 17 store og meget ambitiøse verdensmål for bæredygtighed og udvikling med vestjyske skoleelver at gøre? På overfladen ikke ret meget, men det får de.

Torsdag tog 100 elever fra Cosmosskolens ottendeklasser nemlig hul på projektet Vervad, der i sidste ende skal sætte de 17 verdensmål i et nyt perspektiv og i lokalt og regionalt perspektiv.

- Eleverne skal først lære om FN's verdensmål, der er sat op for at give os alle sammen en bedre verden. Så skal eleverne gøre sig tanker om målene og ikke mindst, hvordan vi opfylder dem. Deres tanker og idéer skal danne grundlag for og give input til lokale kunstnere, de skal udvikle 17 stykker landart. De bliver placeret langs Vadehavet, og samtidig bliver der lavet en sang til hver post med hver sit verdensmål og en app, forklarer Gert Barslund, der sammen med Marco Brodde er tovholdere på projektet.

Vervad

Projektets navn "Vervad" en sammentrækning af "Verdensmål ved Vadehavet" Det skal være en konkret rejse på strækningen fra Ho Bugt til den tyske grænse, hvor man på oplevelsesorienteret vis kan lære om verdensmålene.

Elever fra ottendeklasser i Esbjerg, Fanø, Varde og Tønder Kommune deltager i projektet.

Det er Gert Barslund, Esbjerg, der er projektansvarlig.

Fra global til lokal

Det er tanken, at elever og kunstnere skal tage de globale tanker og gøre dem lokale.

- Eleverne fra Cosmosskolen har fokus på de to verdensmål om børns sundhed og trivsel og om ligestilling, mens elever fra andre skoler i området omkring vadehavet får andre specifikke verdensmål at arbejde med. Helt lokalt kunne man forstille sig Vandtårnet i Esbjerg være stedet for en post om rent drikkevand til alle og den gamle fattiggård på Fanø være lokation for en post om at afskaffe fattigdom i verden, siger Gert Barslund.

Der er allerede gang i udviklingen af den app, der skal følge med projektet. Her er det igen skoleelevernes tanker og udtryk, som dukker op, når man ankommer til de forskellige poster langs Vadehavet.

- Det er interessant at høre børnenes egne tanker og mulige løsninger på de store globale problemer, det er jo trods alt dem, der er fremtiden og ikke os andre, siger Gert Barslund, der håber, at Vervad kan blive en attraktion for både lokale langs Vadehavet og turister.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Kolding

25-årig anholdt i Kolding: Råbte 'kakerlakker' efter politiet

Annonce