Annonce
Vejen

Skoleelever gør indsamling af affald til et spil

Affald ligger og flyder mange steder - også omkring Grønvangskolen. Det har givet fra venstre: Dorsa Muradi, Mads Hansen og Melisa Ljalevic, inspiration til at finde på en app "Skrald Go", som gør det til et spil at indsamle affald. Foto: Søren Dippel
Med inspiration fra Pokemon har elever på Grønvangskolen deltaget i opfinderkonkurrencen Projekt Edison og samtidig sikret sig en plads i landsfinalen senere på måneden. Også elever fra Bække Skole og Andst Børnecenter skal med til landsfinalen.
Annonce

Vejen Kommune: Hvem har ikke undret sig over, hvorfor det flyder med affald rundt omkring på gader og veje og i naturen? Nogle voksne vil måske mene, at det er unge mennesker i nattelivet, som er synderne. Men til de unges trøst er voksne også blevet set efterlade affald mange andre steder end i skraldespanden.

Det er et problem, som nogen burde gøre noget ved. Men det er der så heldigvis også nogen, der gør og oven i købet nogle unge mennesker. Det gør for eksempel Dorsa, Mads, Melisa og Kavya, som går i 6. klasse på Grønvangskolen.

De deltager i øjeblikket i en landsdækkende opfinderkonkurrence Projekt Edison for skoleelever i 6.- og 7. klasse, som også har deltagelse af elever fra andre skoler i Vejen Kommune.

- Vi har haft en emneuge "min hverdag i Fremtiden - hjemmet og i byen", hvor vi har valgt at fokusere på nogle af de 17 verdensmål: Klima, teknologi og digitalisering. Her har eleverne idégenereret alle mulige projekter, siger klasselærer Mette Nørgaard.


Vi fandt på, at man kunne gå på jagt efter affald lige som, når man bruger sin mobiltelefon til at spille Pokemon.

Mads Hansen, skoleelev


- Her valgte vi at finde på noget med indsamling af affald og brugen af mobiltelefoner, siger 12-årige Dora Muradi.

- Vi fandt på, at man kunne gå på jagt efter affald lige som, når man bruger sin mobiltelefon til at spille Pokemon, siger 11-årige Mads Hansen.

- Hvis man så finder noget affald og samler det sammen, skal man med vores app "Skrald Go" kunne tage et billede af det og registrere hvert enkelt af de forskellige stykker affald, man har samlet sammen. Her har vi besluttet os for 10 forskellige typer af affald, siger Melisa Ljalevic.

Annonce

Verden et bedre sted

Tanken er så, at når man har samlet fem stykker affald, bliver man i appen belønnet med en badge, og når man har samlet sig 10 badges, får man en præmie.

- På den måde kan vi gøre indsamling af affald til en leg og verden til et bedre sted. Præmierne skal være rigtige præmier - med for eksempel genbrugsbutikker som sponsorer og måske også t-shirts påtrykt vores apps firkløver-logo, siger Dorsa Muradi.

Hvem er det mon, som smider med affald omkring Grønvangskolen? Foto: Søren Dippel

På Grønvangskolen er eleverne ikke uvante med indsamling af affald rundt om skolen, og med et elevtal på cirka 900, kan det hurtigt blive til mange fyldte affaldssække.

- Vores bidrag til Projekt Edison gav os en plads i landsfinalen. Det kommer til at foregå online den 19. november, og vi har hørt, at vindere her har vundet 12.000 kroner, siger Mads Hansen og lader forstå, at et så stort pengebeløb ville kunne blive et godt tilskud til næste års lejrtur.

Projekt Edison

Projekt Edison er en landsdækkende opfinderkonkurrence for elever i 6. og 7. klasse.

Formålet med Projekt Edison er at give eleverne muligheden for at deltage i en innovativ læringsproces tidligt i deres skoleforløb og muligvis vække en interesse for entreprenørskab og iværksætteri.

Den nationale finale for Projekt Edison afvikles som en del af Danish Entrepreneurship Award i Fredericia den 19. november 2020.

I Vejen Kommune er følgende skoler blevet kåret som vindere af den lokale Projekt Edison-konkurrence:

Skrald Go, Grønvangskolen, Green Mask, Grønvangskolen, Vigerens, Bække Skole, Den grønne cirkel, Grønvangskolen, og  Brighter Future, Andst Børnecenter.

Se videoklip fra alle deltagerne fra skolerne i Vejen Kommune:

https://sites.google.com/vejenskoler.dk/edison-vejen-kommune/start

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ejvind er ny holdkaptajn for indsamling af  julehjælp til fattige børnefamilier:  248 har allerede søgt om mad og gaver

Annonce