Annonce
Esbjerg

Skoleelever hungrer efter kunst og kultur: Det er meget bedre end at skrive i en bog

Jonathan Hovmand-Rasmussen var en af de elever på Nordvangskolen i Hjerting, der tirsdag fik lov til at se et kunstværk blive til. Han ser egentlig mest sig selv som en sports-type. Alligevel tror han på, at man kan lære meget ved at være kreativ. Foto: Mark Michael Hede
Gennem kunsten og kreativiteten bliver skoleeleverne rustet til fremtiden. Sådan lyder devisen i det landsdækkende skoleprojekt, Barndrømmen. Derfor var kunstmaler Julie Balthzer tirsdag morgen forbi Aura-skolen i Hjerting for at male et træ. Her kunne eleverne se den kreative proces i levende live, og de slugte den alternative undervisning råt.

Esbjerg: I en halvcirkel på gulvtæppet i aulaen på Nordvangskolen i Hjerting sidder 4. C. Der er hverken bøger eller lommeregnere. Kridtstøv eller stilehæfter. Men klassen er alligevel helt opslugt. De er vidne til en kunstnerisk proces.

Tirsdag blev skolen i Hjerting for en dag omdannet til et atelier , da der i samarbejde med organisationen Barndrømmen var arrangeret kunst for øjnene af eleverne.

Barndrømmen arbejder for at skabe kulturelle oplevelser for børn og gennem indsatsen Go Creative, som Esbjerg Kommune benytter, vil man motivere børns mod på at drømme og handle på deres drømme.

Annonce

Kunstmaler Julie Balthzer fra København var derfor forbi skolen, og her skulle hun male et kunsttræ, der fremover skal hænge på skolens store fællesområde. I løbet af hele dagen var alle skolens elever fra 0.- 4. klasse, i alt cirka 300, forbi kunstværket i mindre grupper.

Arrangementet er en del af et større projekt, der skal sætte fokus på børns behov for kulturelle oplevelser. Noget, der passer godt ind i skolens filosofi.

- Det handler om at få fantasi og drømme i spil på en meget elevorienteret måde. Vi tror på, at det øger deres motivation, at undervisningen er sjov, varieret og fuld af kreativitet. Det er jo noget andet end den traditionelle røv-i-sæde-undervisning. Her deltager eleverne selv i en levende kusntudøvelse. Og der ligger en enorm læring i at se en idé blive til virkelighed, siger pædagogisk leder på Aura-skolen, Lars Henrik Rod Andersen.

Ruster børn til fremtiden

Eleverne fik i løbet af dagen lejlighed til at stille kunstmaler Julie Balthzer  tonsvis af spørgsmål i både øst og vest.


Vi prøver jo at ruste eleverne til en fremtid, som vi ikke kender. Og der spiller kreativitet en stor rolle. Alt er ikke så kassetænkt længere, og man kan bruge kreativitet til meget. Hvis eleverne kan finde inspiration i et maleri, så kan det være med til at give noget personlig udvikling, som bliver efterspurgt af dem ude i fremtiden. Og så sætter det jo også noget kolorit på hverdagen

Lars Henrik Rod Andersen, pædagogisk leder på Aura-skolen i Hjerting


- Lever du af at male, spørger en.

- Hvordan bliver man maler, spørger en anden.

Lige så opslugte eleverne er af skabelsen af kunst på lærredet, lige så nysgerrige er de på, hvordan man skaber noget ud af ingenting. Og netop det kreative er noget, som børnene kan tage med sig ud i fremtiden.

Kunstner Julie Balthzer fra København modtog hele tiden spørgsmål fra de nysgerrige elever. De ville blandt andet gerne vide, hvad man kan tjene som maler, samt hvordan man bliver lige så dygtig som hende. Foto: Mark Michael Hede

- Vi prøver jo at ruste eleverne til en fremtid, som vi ikke kender. Og der spiller kreativitet en stor rolle. Alt er ikke så kassetænkt længere, og man kan bruge kreativitet til meget. Hvis eleverne kan finde inspiration i et maleri, så kan det være med til at give noget personlig udvikling, som bliver efterspurgt af dem ude i fremtiden. Og så sætter det jo også noget kolorit på hverdagen, siger Lars Henrik Rod Andersen, der mener, at børnene har taget godt imod tiltaget.

- Vi kan mærke, at de sluger det råt, og de er meget deltagende og nysgerrige. Det foregår jo også i høj grad på deres præmisser og i øjenhøjde med dem. Så derfor har de også lyst til at deltage, siger han.

Annonce

Finder inspiration

En af de elever, der nød godt af, at undervisningen denne tirsdag havde taget en alternativ drejning var Jonathan Hovmand-Rasmussen fra 4.C.

Eleverne virkede aldeles opslugte af den kunstneriske proces. Her er kunstner Julie Balthzer ved at male en blå ugle i træets krone. Foto: Mark Michael Hede

- Det er dejligt, når undervisningen er lidt anderledes end normalt. Og så slipper man jo for at skulle skrive i en bog. Det er godt nok indimellem, siger han og kigger på, mens maleren placerer en blå ugle i kronen på det nye kunsttræ.

Jonathan synes, det er spændende at få lov til at opleve den kunstneriske proces helt tæt på.

- Man kan finde inspiration. Nu er jeg selv lidt mere en sports-type, men derfor kan jeg sikkert bruge det til et eller andet. Da jeg var på fodboldskole i sommerferien blev jeg også meget inspireret, da der var en freestyler forbi. Dygtige mennesker kan man altid lære noget af, siger Jonathan Hovmand-Rasmussen på 10 år.

Cecilie Keller Asmussen drømmer selv om at blive kunstner. Derfor var tirsdagens arrangement et tiltrængt afbræk i hverdagens mere boglige undervisning. Foto: Mark Michael Hede

Hans klassekammerat Cecilie Keller Asmussen giver ham ret.

- Det er sjældent, at man kommer så tæt på. At man får lov til at stille spørgsmål, mens noget bliver til. Jeg maler og tegner selv meget, så det er ekstra fedt for mig. Jeg får næsten lyst til selv at blive kunstner. Det er både fantasifuldt og flot. Og så er det godt, at man får lov til at komme lidt ud og lave noget, siger hun.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Sydjylland For abonnenter

Dyrehospital frygter bølge af aflivninger: Familier købte under corona hunde i vildskab - nu græder granvoksne mænd, når de sender dem retur

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce