Annonce
Vejen

Skolekøkken bliver renoveret for millioner: - Vi har en drøm om at skabe perfekte rammer for vores elever

Værkstedsleder Lars Johansen, STU-eleverne Marcus Halkjær Eibner og Alberte Gade Kvistgaard, glæder sig over, at donationerne gør, at de får et nyrenoveret køkken at arbejde i på Jels Voldsted. Foto: Pia Mortensen
Eleverne på Troldkærskolen i Jels har en bred vifte af forskellige boglige, sociale, fysiske eller psykiske udfordringer, som betyder, at de har behov for et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb. Værkstedskøkkenet på Jels Volsted er indrettet i en historisk bygning, der ikke er tilpasset denne særlige målgruppe, så derfor har skolen søgt fondsmidler hos A.P. Møller, der har et særligt projekt "Sociale Mursten".

Jels: Eleverne og lærere der arbejder i værkstedskøkkenet på Jels Voldsted, der drives af Troldkærskolen, kan glæde sig over, at de har fået et nyrenoveret køkken at arbejde i.

En donation på 1,6 millioner kroner gav liv til drømmen om at skabe verdens bedste STU-køkken.

- Vi har siden 2019 haft en drøm om at skabe effektive, optimale og nærmest perfekte rammer for vores elever, og samtidig udfordre vores egen faglighed i en travl hverdag. Vores ønske var at skabe mere plads og et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Derfor søgte vi fondsmidler i A.P.  Møller-projektet "Sociale Mursten", og vi fik den allersidste donation i projektet, fortæller forstander på Troldkærskolen, Niels Christian Charles.

Annonce

En stor del af eleverne på Jels Volsted er særligt sensorisk sensitive. Faktorer som lyd, temperatur, visuelle indtryk, trængsel og materialer påvirker dem i forstærket eller anderledes
grad. Dårlig akustik, trængsel eller lyskilder, der fx er forskellige i farver eller lysstyrke, kan skabe unødvendige barrierer og gøre det svært for eleverne at deltage i værkstedet.

Konsulentfirma på sidelinjen

Konsulentfirmaet Carlberg er derfor tilknyttet projektet, og herfra har man i mange omgange lagt vejen forbi Jels Voldsted for at vurdere forholdet mellem pædagogik og arkitektur og tage eleverne og lærerne med på sparring.

- Vores unge mennesker har blandt andet deltaget i workshops, hvor de kunne blive hørt og komme med deres holdninger til, hvordan de synes områderne i køkkenet kunne gøres til mere behagelige områder at arbejde i. Detaljer som lys, lugt og lyd er blot nogle af de mange parametre, der spiller ind, fortæller værkstedsleder Lars Johansen.

Han forsætter:

- Det  har været en process, hvor der er fundet nye løsninger undervejs. Eleverne er efter renoveringen blevet spurgt til, hvor de bedst kunne lide at være, og undersøgelsen viste tydeligt, at de helst ville være i den nyrenoverede del. Derfor tager vi nu fat på den sidste del af køkkenet, der blandt rummer personaleindgang og opvasken. Vi håber, at vi til næste forår, kan invitere til en formel indvielse, så vi kan vise de nye faciliteter frem.

Sociale Mursten

En forundersøgelse kaldet "Sociale Mursten" og støttet af A.P. Møller-fonden, har set nærmere på samspillet mellem de fysiske rammer og det socialfaglige arbejde og konkluderer:

"Fysiske rammer kan ikke i sig selv løse sociale problemer. Men gode processer og gennemtænkt design kan understøtte det afhjælpende, helbredende og terapeutiske arbejde".

STU-uddannelsen

STU er en treårig ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov, som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse.

Med STU kan unge med særlige behov opnå personlige, sociale og faglige kompetencer.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Medejer af konkursramt svinegigant erklærer eget selskab konkurs: Selskabet ejer kun værdiløse aktier i konkursboet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Aabenraa For abonnenter

Den genvalgte formand: - Man sagde, at vi ville forsvinde som dug for solen, men vi er her stadig

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Haderslev For abonnenter

Det krævede et prisdyk på 50 procent: Sønderjyllands billigste hus er endelig blevet solgt

EfB For abonnenter

Live: EfB spiller sæsonens sidste kamp - to mål i første halvleg

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sønderborg

Oldtimerløbet gav 80.000 kroner væk: 30 år med motornostalgi i Gråsten havde rekordtilmelding

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Annonce