Annonce
forside

Skolelærer har succes med opfindelse

Opfinder, iværksætter og selvstændig Peter Dubgaard (th.) udvider nu sin fodgynge til voksne. SSP-konsulent på Sønderborg Ungdomsskole Bo W. Brandenhoff (tv.) har som en af de første haft den på prøve. Foto: Timo Battefeld

Peter Dubgaard har på kort tid solgt omkring 600 styk af sin fodgynge, der kan hjælpe urolige børn. Nu vil han også have fat i de voksne.

Høruphav: Peter Dubgaard har fået forrygende travlt med fodgyngen Swnx, som han sammen med en kollega har udviklet til at hjælpe og øge koncentrationen hos urolige elever.

- Det er gået over alt forventning. Stort set alle kommuner på nær Bornholm har fået øje på gyngen. Jeg tror, mange kigger på produktet og tænker, her er intet hokuspokus. Og så har alle enten prøvet at have uro i kroppen eller kender en, som har det, siger iværksætteren, som i dag er alene om projektet, da kollegaen er gået på efterløn.

Peter Dubgaard har de seneste to år udviklet og testet fodgyngen på Hørup Centralskole, hvor han underviser i matematik, sløjd og idræt. Han har brugt en stor del af sin fritid på Swnx, udviklet forskellige modeller og brugt 60-70.000 kroner på idéen, som han i øvrigt har taget EU-patent på.

I foråret kom den i produktion og alle Sønderborg Kommunes folkeskoler, Kløverskolen og et par friskoler fik den på prøve.

Peter Dubgaard

Er opvokset i Vester Sottrup. Blev uddannet skolelærer fra Haderslev Seminarium for 12 år siden. Swnx bliver produceret i Polen og samlet i hjemmet i Høruphav. Peter Dubgaard bruger typisk 3-4 timer dagligt på sit firma, ligesom weekenderne nogle gange bliver taget i brug. Selvom der går rigtig godt med fodgyngen, har han ingen planer om at droppe sit job som skolelærer, fordi han er rigtig glad for det. I det nye år går firmaet fra at være et iværksætterselskab (IVS) til et anpartsselskab (ApS), der har et langt højere kapitalkrav og dermed kan virke mere betryggende for eksempel leverandører, investorer og kunder.

Tilfredshed på 10'eren

Før sommerferien havde Peter Dubgaard solgt én. Siden august er det tal vokset til i omegnen af 600.

- Nu er min investering gået i nul. Mange har skoler har først haft en gynge og køber nu flere, hvor de har dannet sig et overblik over, hvilken type børn den passer til, og hvad den passer til.

En af de skoler er 10. klassecentret i Sønderborg. 5-6 styk af Swnx er der nu i begge EUD-klasser, og de bliver flittigt brugt af de unge med lidt for meget krudt bagi.

- Det har kun været positivt. Normalt gik der ikke meget mere end et kvarter, inden nogle af eleverne begyndte at blive urolige. Nu larmer de ikke, og er blevet bedre til at koncentrere sig og resten af klassen har fået mere ro, siger lærer Birgit Jensen.

Hun vurderer, at op imod 75 procent af hendes elever kan have gavn af fodgyngen.

Annonce

Skal ud på landevejen

Peter Dubgaard vil også til at sælge fodgyngen til voksne. Han har opgraderet designet, så det nu også passer til et kontormiljø. Han vurderer, at omkring 25-30 procent af de anslået 1,4 million af danskerne, som har stillesiddende arbejde, kunne have gavn af produktet.

- Jeg skal selv skabe et marked. Ligesom med iPad'en fortælle, at der er behov for den her. Nu kører jeg hårdt på og håber at komme ud til en masse firmaer.

Peter Dubgaard monterer gratis gyngen, som kan hænge i 14 dage uden beregning. Omkring 20 firmaer for eksempel Broager Sparekasse, Danfoss, politiet og brandvæsenet har i øjeblikket den på prøve.

- Jeg har døjet meget med uro i benene, fordi jeg ikke får den bevægelse, jeg skal. Jeg har prøvet at stå op ved skrivebordet. Det var okay, men det kan man altså ikke gøre i otte timer, siger Bo W. Brandenhoff, der er SSP-konsulent ved Sønderborg Ungdomsskole og har testet en Swnx i tre måneder.

- Fodgyngen gør, at jeg spænder automatisk op. Dermed har jeg fået en mere ret og sund holdning, hvor jeg før arbejdede mere foroverbøjet. Min krop har klart fået det bedre, siger han.

Annonce
Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Aabenraa For abonnenter

Nye ejere inviterer indenfor: Vi troede ellers, vi var for private

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Restauranter: Drikkepenge...? Dem deles vi da om

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

Annonce