Annonce
forside

Skolelærer har succes med opfindelse

Opfinder, iværksætter og selvstændig Peter Dubgaard (th.) udvider nu sin fodgynge til voksne. SSP-konsulent på Sønderborg Ungdomsskole Bo W. Brandenhoff (tv.) har som en af de første haft den på prøve. Foto: Timo Battefeld

Peter Dubgaard har på kort tid solgt omkring 600 styk af sin fodgynge, der kan hjælpe urolige børn. Nu vil han også have fat i de voksne.

Høruphav: Peter Dubgaard har fået forrygende travlt med fodgyngen Swnx, som han sammen med en kollega har udviklet til at hjælpe og øge koncentrationen hos urolige elever.

- Det er gået over alt forventning. Stort set alle kommuner på nær Bornholm har fået øje på gyngen. Jeg tror, mange kigger på produktet og tænker, her er intet hokuspokus. Og så har alle enten prøvet at have uro i kroppen eller kender en, som har det, siger iværksætteren, som i dag er alene om projektet, da kollegaen er gået på efterløn.

Peter Dubgaard har de seneste to år udviklet og testet fodgyngen på Hørup Centralskole, hvor han underviser i matematik, sløjd og idræt. Han har brugt en stor del af sin fritid på Swnx, udviklet forskellige modeller og brugt 60-70.000 kroner på idéen, som han i øvrigt har taget EU-patent på.

I foråret kom den i produktion og alle Sønderborg Kommunes folkeskoler, Kløverskolen og et par friskoler fik den på prøve.

Peter Dubgaard

Er opvokset i Vester Sottrup. Blev uddannet skolelærer fra Haderslev Seminarium for 12 år siden. Swnx bliver produceret i Polen og samlet i hjemmet i Høruphav. Peter Dubgaard bruger typisk 3-4 timer dagligt på sit firma, ligesom weekenderne nogle gange bliver taget i brug. Selvom der går rigtig godt med fodgyngen, har han ingen planer om at droppe sit job som skolelærer, fordi han er rigtig glad for det. I det nye år går firmaet fra at være et iværksætterselskab (IVS) til et anpartsselskab (ApS), der har et langt højere kapitalkrav og dermed kan virke mere betryggende for eksempel leverandører, investorer og kunder.

Tilfredshed på 10'eren

Før sommerferien havde Peter Dubgaard solgt én. Siden august er det tal vokset til i omegnen af 600.

- Nu er min investering gået i nul. Mange har skoler har først haft en gynge og køber nu flere, hvor de har dannet sig et overblik over, hvilken type børn den passer til, og hvad den passer til.

En af de skoler er 10. klassecentret i Sønderborg. 5-6 styk af Swnx er der nu i begge EUD-klasser, og de bliver flittigt brugt af de unge med lidt for meget krudt bagi.

- Det har kun været positivt. Normalt gik der ikke meget mere end et kvarter, inden nogle af eleverne begyndte at blive urolige. Nu larmer de ikke, og er blevet bedre til at koncentrere sig og resten af klassen har fået mere ro, siger lærer Birgit Jensen.

Hun vurderer, at op imod 75 procent af hendes elever kan have gavn af fodgyngen.

Annonce

Skal ud på landevejen

Peter Dubgaard vil også til at sælge fodgyngen til voksne. Han har opgraderet designet, så det nu også passer til et kontormiljø. Han vurderer, at omkring 25-30 procent af de anslået 1,4 million af danskerne, som har stillesiddende arbejde, kunne have gavn af produktet.

- Jeg skal selv skabe et marked. Ligesom med iPad'en fortælle, at der er behov for den her. Nu kører jeg hårdt på og håber at komme ud til en masse firmaer.

Peter Dubgaard monterer gratis gyngen, som kan hænge i 14 dage uden beregning. Omkring 20 firmaer for eksempel Broager Sparekasse, Danfoss, politiet og brandvæsenet har i øjeblikket den på prøve.

- Jeg har døjet meget med uro i benene, fordi jeg ikke får den bevægelse, jeg skal. Jeg har prøvet at stå op ved skrivebordet. Det var okay, men det kan man altså ikke gøre i otte timer, siger Bo W. Brandenhoff, der er SSP-konsulent ved Sønderborg Ungdomsskole og har testet en Swnx i tre måneder.

- Fodgyngen gør, at jeg spænder automatisk op. Dermed har jeg fået en mere ret og sund holdning, hvor jeg før arbejdede mere foroverbøjet. Min krop har klart fået det bedre, siger han.

Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

To mænd og en kvinde er sigtet for drab på 43-årig mand fundet gravet ned i kolonihaveområde: Sådan reagerede de ved grundlovsforhøret

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce