Annonce
forside

Skolelærer har succes med opfindelse

Opfinder, iværksætter og selvstændig Peter Dubgaard (th.) udvider nu sin fodgynge til voksne. SSP-konsulent på Sønderborg Ungdomsskole Bo W. Brandenhoff (tv.) har som en af de første haft den på prøve. Foto: Timo Battefeld

Peter Dubgaard har på kort tid solgt omkring 600 styk af sin fodgynge, der kan hjælpe urolige børn. Nu vil han også have fat i de voksne.

Høruphav: Peter Dubgaard har fået forrygende travlt med fodgyngen Swnx, som han sammen med en kollega har udviklet til at hjælpe og øge koncentrationen hos urolige elever.

- Det er gået over alt forventning. Stort set alle kommuner på nær Bornholm har fået øje på gyngen. Jeg tror, mange kigger på produktet og tænker, her er intet hokuspokus. Og så har alle enten prøvet at have uro i kroppen eller kender en, som har det, siger iværksætteren, som i dag er alene om projektet, da kollegaen er gået på efterløn.

Peter Dubgaard har de seneste to år udviklet og testet fodgyngen på Hørup Centralskole, hvor han underviser i matematik, sløjd og idræt. Han har brugt en stor del af sin fritid på Swnx, udviklet forskellige modeller og brugt 60-70.000 kroner på idéen, som han i øvrigt har taget EU-patent på.

I foråret kom den i produktion og alle Sønderborg Kommunes folkeskoler, Kløverskolen og et par friskoler fik den på prøve.

Peter Dubgaard

Er opvokset i Vester Sottrup. Blev uddannet skolelærer fra Haderslev Seminarium for 12 år siden. Swnx bliver produceret i Polen og samlet i hjemmet i Høruphav. Peter Dubgaard bruger typisk 3-4 timer dagligt på sit firma, ligesom weekenderne nogle gange bliver taget i brug. Selvom der går rigtig godt med fodgyngen, har han ingen planer om at droppe sit job som skolelærer, fordi han er rigtig glad for det. I det nye år går firmaet fra at være et iværksætterselskab (IVS) til et anpartsselskab (ApS), der har et langt højere kapitalkrav og dermed kan virke mere betryggende for eksempel leverandører, investorer og kunder.

Tilfredshed på 10'eren

Før sommerferien havde Peter Dubgaard solgt én. Siden august er det tal vokset til i omegnen af 600.

- Nu er min investering gået i nul. Mange har skoler har først haft en gynge og køber nu flere, hvor de har dannet sig et overblik over, hvilken type børn den passer til, og hvad den passer til.

En af de skoler er 10. klassecentret i Sønderborg. 5-6 styk af Swnx er der nu i begge EUD-klasser, og de bliver flittigt brugt af de unge med lidt for meget krudt bagi.

- Det har kun været positivt. Normalt gik der ikke meget mere end et kvarter, inden nogle af eleverne begyndte at blive urolige. Nu larmer de ikke, og er blevet bedre til at koncentrere sig og resten af klassen har fået mere ro, siger lærer Birgit Jensen.

Hun vurderer, at op imod 75 procent af hendes elever kan have gavn af fodgyngen.

Annonce

Skal ud på landevejen

Peter Dubgaard vil også til at sælge fodgyngen til voksne. Han har opgraderet designet, så det nu også passer til et kontormiljø. Han vurderer, at omkring 25-30 procent af de anslået 1,4 million af danskerne, som har stillesiddende arbejde, kunne have gavn af produktet.

- Jeg skal selv skabe et marked. Ligesom med iPad'en fortælle, at der er behov for den her. Nu kører jeg hårdt på og håber at komme ud til en masse firmaer.

Peter Dubgaard monterer gratis gyngen, som kan hænge i 14 dage uden beregning. Omkring 20 firmaer for eksempel Broager Sparekasse, Danfoss, politiet og brandvæsenet har i øjeblikket den på prøve.

- Jeg har døjet meget med uro i benene, fordi jeg ikke får den bevægelse, jeg skal. Jeg har prøvet at stå op ved skrivebordet. Det var okay, men det kan man altså ikke gøre i otte timer, siger Bo W. Brandenhoff, der er SSP-konsulent ved Sønderborg Ungdomsskole og har testet en Swnx i tre måneder.

- Fodgyngen gør, at jeg spænder automatisk op. Dermed har jeg fået en mere ret og sund holdning, hvor jeg før arbejdede mere foroverbøjet. Min krop har klart fået det bedre, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Sydjylland For abonnenter

Danmark indkøbte i hemmelighed udskældt pigtråd til at holde flygtninge ude af landet: Dræberhegn opbevares i Skrydstrup

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Vejen

Svindel, korruption eller krænkende adfærd: Nu får kommunen en whistleblowerordning

Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Danmark For abonnenter

Oprindelige folk har en nøgle til at beskytte naturen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Haderslev

13-årige Storm er klassisk sanger og går i talentklasse:  - Jeg ville bare gerne lave mere af det, jeg godt kan lide

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Annonce