Annonce
Esbjerg

Skoleleder blev kaldt til møde efter populær corona-opsang: Byrådsmedlemmer kritiserer forvaltning for at undertrykke ansatte

Anne Marie Geisler Andersen (R) er en af to byrådsmedlemmer, der nu kritiserer forvaltningen for dårlig håndtering af kritik. Arkivfoto
Urbanskolens leder, Steffen Lawaetz, blev i begyndelsen af denne uge kaldt til samtale ved skoleforvaltningens direktion, efter at han i weekenden, i et populært opslag på Facebook, opfordrede forældre til at se coronakrisen som en mulighed for at komme tættere på deres børn. Det har fået byrådsmedlemmerne Anne Marie Geisler Andersen (R) og Susanne Dyreborg (DF) til at lange ud efter forvaltningens håndtering af kritik.

ESBJERG: For stort set alle danskere har coronakrisen budt på en markant ændring af hverdagen, og virussets heftige indtog i vores allesammens liv rammer i høj grad også børnefamilierne. I tusindvis af esbjergensiske hjem er børn og unge lige nu forvist til hjemmeskoling med forældrene.

Og det var netop den virkelighed, der i weekenden fik Urbanskolens leder, Steffen Lawaetz, til tasterne.

I et opslag, der blev delt på skolens officielle Facebookside, opfordrer han landets forældre til at se coronakrisen, og dens medfølgende karantæner, isolation og hjemmeundervisning, som en mulighed i stedet for en begrænsning. I stedet for at lade sig stresse af læringsplaner og forventningspres, mener han, at man bør udnytte den unikke chance for at komme tættere på sine børn.

”Lad os i stedet målrettet gå efter den gave, der jo indlysende er gemt i Corona-undtagelsestilstandens grimme indpakning; Tid. Ovenikøbet børns tid med far og/eller mor. Og lad os så fylde den med det vi til daglig mangler: Ro. Langsomhed. Små fælles oplevelser, erkendelse, samtaler og opdagelser,” lyder det blandt andet.

Annonce

Skoleleder om opslaget

Steffen Lawaetz om baggrunden for sit opslag på Facebook:

- Det var min ambition at forsøge at vende denne ulykkelige situation til noget brugbart. Det er en livsindstilling, som jeg tror, at der er et behov for lige nu. Et positivt budskab. Jeg tror ligefrem, det kan have været en lettelse for mange at læse. Det negative og bekymrende fylder enormt meget, og når man samtidig bliver dunket i hovedet med dårlig samvittighed og store krav i forbindelse med hjemmeundervisning, så bliver det en hård tid.

- Det betyder ikke, at vi skal glemme det faglige for i stedet at sidde i rundkreds og gå nøgne ud i naturen sammen. Men vi skal åbne øjnene for, at der er muligheder i det her. Jeg ved godt, at folk ikke bare går hjemme på ferie og hygger sig, men selv om der er travlt, giver det nogle andre situationer med vores børn. Og det synes jeg er vigtigt, at vi får noget ud af.

- Når man er i en undtagelsestilstand, så rummer det muligheden for eftertanke. Hvad er vigtigt, og hvad ønsker man at prioritere? Man kan selvfølgelig også bare vælge at drøne igennem det med 180 i timen, men der er en reel mulighed for at komme i kontakt med sig selv og forstå, hvad der er vigtigt.

En usund kultur

Opsangen og opfordringen må siges at være en succes. I skrivende stund har opslaget flere end 3000 delinger samt et hav af positive tilkendegivelser og kommentarer. Alligevel blev Steffen Lawaetz i begyndelsen af ugen kaldt til samtale ved børneforvaltningen.

Det møde får nu kritik af to byrådsmedlemmer. Blandt andet mener det radikale byrådsmedlem, Anne Marie Geisler Andersen, at forvaltningen gør det svært for kommunens ansatte at stå frem med kritik.

Hun er meget positiv over opslagets budskab, og mener, at det er godt, at skoleledere tør udtrykke kritik af, hvordan vi som samfund håndterer en krise.

- Det er sådan set fint nok, at ledelsen holder et møde med en ansat, og jeg har ikke indsigt i samtalen, men jeg har hørt nogen sige, at Steffen er blevet sat på plads, og hvis det er tilfældet, er det et udtryk for en usund kultur, siger hun og understreger, at der ikke er tale om et enkeltstående tilfælde.

- Der er en tendens til, at kritik bliver mødt med løftede pegefingre og krav om mundkurv. Det er et billede, jeg har set ofte før. Det burde da være positivt med et oplæg til debat, siger Anne Marie Geisler Andersen (R). Og hun bakkes op af Dansk Folkepartis Susanne Dyreborg.

- Da jeg læste opslaget, tænkte jeg, at det var en god udmelding. Hvis han er blevet sat på plads, er det et problem. Det er en ærgerlig måde at gøre det på, og det er ikke en god ledelsesstil, siger hun.

Ikke indholdet, men kanalen

Direktør i Børn og Kultur, Jørn Henriksen, er dog langt fra enig med byrådspolitikeren i det billede, der males af forvaltningen.

Det er af hele skoleledelsen i kommunen besluttet, at beskeder til forældre alene skal ske gennem AULA, Tabulex, kommunens hjemmeside og ved personlig kontakt. Og det var netop derfor, at Steffen Lawaetz blev kaldt til samtale. Opslaget burde ikke være blevet delt på skolens Facebookside, lyder det.

- Samtalen var alene et udtryk for en uenighed om, hvor og hvordan der skal kommunikeres i en krisetid, som den vi er i nu. Indholdet er der som sådan ikke noget i vejen med, men det er et klart brud på en aftale, vi har lavet. Det har ikke noget med mundkurv at gøre, og vi er allerede nået til enighed med Steffen, siger Jørn Henriksen.

Og formand for Børn og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), er på linje med direktøren. Hun frygter, trods de gode intentioner, at opslaget kan have skabt forvirring omkring, hvordan hjemmeundervisningen skal foregå.

- Lige nu er det ekstra vigtigt, at vi kommunikerer ensrettet til forældrene. Steffen har da nogle gode pointer, og forældrene skal tage det roligt og hjælpe børnene i den udstrækning de kan. De skal forsøge ikke at stresse over situationen, men vi skal naturligvis forsøge at leve op til de retningslinjer, der er kommet fra regeringen omkring hjemmeundervisning, siger udvalgsformanden.

Sagen kort

Sidste weekend offentliggjorde Urbanskolens leder, Steffen Lawaetz, et opslag på Facebook, hvor han opfordrer forældre til at udnytte hjemmeundervisningen under coronakrisen til at komme tættere på deres børn.

I opslaget lyder det blandt andet: "Kære alle os, der definerer de kommende dage og uger med hjemmeskole: Lad os ikke være så bange for hvad vi kan tabe af manglende pensum og læringsmål, men lad os række ud efter det vi lige nu har en enestående chance for at vinde med ekstra fordybelse & tryghed, kærlighed & nærvær."

Opslaget mødte enorm medvind på Facebook, hvor det er blevet delt tusindvis af gange.

I begyndelsen af denne uge blev skolelederen kaldt til samtale ved forvaltningens direktion. Her fik han, ifølge direktør for Børn og Kultur Jørn Henriksen, besked på, at al kommunikation til forældre skal foregå gennem AULA, Tabulex, kommunens hjemmeside og ved direkte kontakt.

Denne samtale får nu to byrådsmedlemmer, Anne Marie Geisler Andersen (R) og Susanne Dyreborg (DF) til at kritisere forvaltningen for dårlig håndtering af kritik.

På Urbanskolens Facebookside gav skolens leder Steffen Lawaetz i sidste weekend udtryk for, at det er vigtigt, at forældrene udnytter coronakrisen til at komme tættere på deres børn på en ny måde. Foto: Facebook
Urbanskolens leder, Steffen Lawaetz, mener, at det er vigtigt, at forældrene ser hjemmeundervisning som en mulighed for at komme tættere på deres børn. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pseudo-oplukning af grænsen: Det er kun lidt bedre end ingenting

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce