Annonce
Sønderborg

Skoleleder er skeptisk overfor genåbning: - De kommer ind i en ny hverdag for at blive hevet ud af den igen

På Ahlmann-Skolen i Sønderborg venter leder Michael Torp på at få at vide, hvilken hverdag det er, han, lærerne og det øvrige personale kan præsentere for de yngste elever, når de vender tilbage. Han tror ikke, at eleverne i 5. og 6. klasse får lov at komme igen før op mod påske. Arkivfoto: Claus Thorsted
Udsigten til at få de yngste elever tilbage på skolebænken giver smil hos skolelederen på Ahlmann-Skolen, men han forstår ikke timingen i genåbningen.

Sønderborg: Om under en uge ringer skoleklokkerne igen ind for de yngste elever.

Beslutningen om at sende børnene fra 0. - 4. klasse tilbage til den fysiske undervisning fra den 8. februar kom lidt bag på skoleleder på Ahlmann-Skolen Michael Torp. Det lægger han ikke skjul på.

Han havde forventet, at beskeden fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet mandag aften havde været, at de yngste elever kunne komme tilbage efter vinterferien.

Annonce

- Overordnet er det rigtig fint, at børnene kommer tilbage, men efter min tankegang vil det give lige så meget mening at vente til efter vinterferien. Jeg ser både positive og negative sider ved, at eleverne kommer tilbage en uge, siger han og uddyber synspunktet:

- De kommer ind i en ny hverdag for at blive hevet ud af den igen. Jeg ved ikke, hvor givende det er.

For ham handler det om, at eleverne hurtigst muligt skal finde ind i rytmen igen. Det er derfor hans plan, at den første uge skal bruges på at samle op på det sociale samvær, efter at børnene har været væk fra hinanden siden juleferien.


Vi har kunnet mærke, at frustrationerne er taget til - også hos de mest ressourcestærke forældre. Det kan ikke undgå at smitte af på børnene, at alle er ved at være slidte

Heidi Nørgaard, skoleleder på Gråsten Skole


Uenig med eksperter

Michael Torp er ikke så bekymret for deres mentale helbred, som andre har givet udtryk for at være. Han genkender ikke helt billedet af, at det står så slemt til med trivslen, som det er blevet fremlagt.

- Jeg er ikke så pessimistisk, som flere af de eksperterne, der udtaler sig i medierne, er, når det kommer til børnenes trivsel. Når jeg har talt med lærerne om det og eleverne selv, er det mit indtryk, at de fleste af dem har det meget godt, siger han og forklarer yderligere:

- Der vil desværre altid være nogen, hvor det ikke er tilfældet. Det bliver mere synligt i en periode med hjemmeundervisning. Dem har vi selvfølgelig taget hånd om. Men det generelle billede af, at de yngste elever mistrives og har det skidt, er jeg ikke enig i, siger skolelederen.

Hans vurdering er den samme, når det kommer til de yngste elevers læring. Den giver ham heller ikke dybe panderynker.

Han understreger efterfølgende, at det er hans nuværende vurdering.

- Måske mener jeg noget andet om en måned. Tiden må vise, hvordan det egentlig står til. Jeg kan ikke udelukke, at min opfattelse ændrer sig, når vi får en daglig gang blandt eleverne igen, fastslår Michael Torp.

Skolegenåbning for de yngste elever

Mandag den 8. januar 2021 genåbner skoler, SFO’er og klubtilbud for elever i børnehaveklassen og 1.-4. klasse. Det blev meldt ud på et pressemøde mandag aften.

Genåbningen for de yngste vil være med fuldt fysisk fremmøde og efter de retningslinjer, som var gældende inden nedlukningen. Det vil sige uden afstandsanbefalinger inden for stamklassen, men med andre smitteforebyggende foranstaltninger, herunder reduktion af kontakt mellem klasser, fokus på hygiejne, afstand på fællesarealer og i frikvarter.

Regeringen har også besluttet som en ekstra smitteforebyggende foranstaltning at indføre krav om mundbind eller visir for forældre og andre besøgende i dagtilbud, grundskoler og skolefritidsordninger m.v.

Samtidig udvides den ret til at bære visir, som lærere og det pædagogiske personale i dag har, til også at omfatte øvrigt personale. Der arbejdes desuden på at tilvejebringe en model for test af lærere og pædagoger med flere i forbindelse med genåbningen af 0.-4. klasse.

På Gråsten Skole har skoleleder Heidi Nørgaard godt kunnet mærke en corona-træthed hos flere forældre. Derfor har hun haft en begyndende bekymring for børnenes ve og vel.

- Vi har kunnet mærke, at frustrationerne er taget til - også hos de mest ressourcestærke forældre. Det kan ikke undgå at smitte af på børnene, at alle er ved at være slidte. Både børn og voksne har brug for noget luft. Vi er slet ikke vant til at leve sådan her, siger hun.

Det er derfor også hendes overbevisning, at det er for alles bedste, at skolen åbner igen. Den holdning deler Michael Torp. Det er timingen, han ikke helt forstår.

Annonce

Trække på erfaringer

Nyheden om genåbningen har givet både Heidi Nørgaard og Michael Torp lidt af en planlægningskabale, som skal gå op.

- Jeg tror desværre ikke, at vi kan kopiere alle de erfaringer, vi gjorde os i foråret, fordi alt tyder på, at retningslinjerne bliver lidt anderledes, men nu må vi se. Vi afventer stadig, at de kommer, siger han og pointerer, at de efter hans vurdering dog er bedre rustet end sidst.

- Vi har gjort os nogle gode erfaringer med, hvordan afstandskrav kan overholdes, børnene opdeles, samt hvordan entreen ind på og ud fra skolen kan arrangeres. Alt det kan vi selvfølgelig genbruge, hvis retningslinjerne tillader det, forklarer Michael Torp.

Heidi Nørgaard er også klar til at hive de tidligere planer op fra skrivebordsskuffen, så snart retningslinjerne bliver meldt ud.

- Denne gang handler det om at justere til, da vi ikke skal begynde fra nul, fortæller hun.

Begge skoleledere er enige om, at de nok skal være klar til at modtage eleverne i uge seks.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Michelle og Bo flyttede til Tønder for at få mere ro efter en turbulent tid med deres alvorligt syge datter: - Det er det bedste, vi har gjort længe

Sydjylland For abonnenter

Speciallærer sagde stop: Elever kastede med knive, borede blyant i Lises hånd og rev hårtotter ud af hendes hovedbund

Vejen

Ungt nybyggerpar: Rødding har det hele

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Sydjylland For abonnenter

Søvnforstyrrede, grådlabile speciallærere ringer til Nanna: Lærerkredse taler igen og igen med nedkørte lærere, der bliver slået af elever

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderborg

Sønderborg-revyen vil børste støvet af og fange de unge

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Navne

Den sorte skønhed fangede Heidi og Jørgen

Varde For abonnenter

Alba blev født to dage efter Nadia mistede sin mor

Esbjerg For abonnenter

Efter et liv med tandpasta på væggene og dybe depressioner skulle Kristina vente fire måneder på hjælp: - Når jeg endelig har besluttet mig, så vil man også bare gerne have hjælpen

Haderslev

Kræn laver musik med udspring i sin diagnose: Det er som terapi for mig

Annonce