Annonce
Haderslev

Skolemuseum kan risikere at måtte vinterlukke

Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte er en guldgrube af skolehistorie fra de seneste mange år. Museet har til huse i en landsbyskole fra 1856, og den gamle skolestue står intakt. Hvis besparelse bliver gennemført, må museet vinterlukke. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Kommunal spareplan kan få konsekvenser for Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte. Vi vil ikke gældsætte os, siger formand for fond.
Annonce

Over Lerte: Besparelsen af et kommunalt tilskud på sammenlagt 110.000 kroner til Klokkemuseet og Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte vil få konsekvenser:

- Vi vil blive tvunget til at drosle ned fra 1. oktober, og museet vil så være lukke i vinterhalvåret, siger formanden for Fonden Sønderjysk Skolemuseum, der driver skolemuseet i Over Lerte, Karl Erik Olesen.

Tilskuddet til de to små museer er ikke lovbestemte, og derfor er det endt i direktionens sparekatalog, som danner grundlag for det borgerlige byrådsflertals udkast til budgettet for 2020, der førstebehandles tirsdag aften i byrådet.

Klokkemuseet får 50.000 kroner og skolemuseet 60.000 kroner, der primært går til el,vand og varme.

- Vi vil ikke have gæld, og uden disse penge må vi skrue så langt ned for varmen, at bygninger og ting ikke lider skade, men hvor det vil være for koldt at afvikle aktiviteter, siger Karl Erik Olesen.

Vi vil ikke have gæld.

Karl Erik Olesen, formand for fonden, der driver Sønderjysk Skolemuseum

Annonce

2500 gæster

En lang række skoler og besøgende fra hele landet gæster hvert år Sønderjysk Skolemuseum, der hidtil har været åben året rundt. Cirka 2500 børn og voksne fra Syddanmark og Fyn kommer således årligt forbi for at få et indblik i gamle dages skole, også i vinterhalvåret. Onsdag kommer alene 100 elever forbi for at få gammeldags undervisning i de gamle skolestuer eller lege som i gamle dage.

Forskningsmæssigt bliver det lille museum også brugt, lige som der afvikles en lang række arrangementer på stedet.

- Det et et sted, der drives af frivillige, og det vil selvfølgelig desværre også få sociale konsekvenser for dem, når der ikke kan være åbent i vinterhalvåret, og de derfor ikke kan mødes, siger Karl Erik Olesen, der understreger, at skolemuseet ikke vil gældsætte sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce