Annonce
Haderslev

Skolemuseum kan risikere at måtte vinterlukke

Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte er en guldgrube af skolehistorie fra de seneste mange år. Museet har til huse i en landsbyskole fra 1856, og den gamle skolestue står intakt. Hvis besparelse bliver gennemført, må museet vinterlukke. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Kommunal spareplan kan få konsekvenser for Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte. Vi vil ikke gældsætte os, siger formand for fond.

Over Lerte: Besparelsen af et kommunalt tilskud på sammenlagt 110.000 kroner til Klokkemuseet og Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte vil få konsekvenser:

- Vi vil blive tvunget til at drosle ned fra 1. oktober, og museet vil så være lukke i vinterhalvåret, siger formanden for Fonden Sønderjysk Skolemuseum, der driver skolemuseet i Over Lerte, Karl Erik Olesen.

Tilskuddet til de to små museer er ikke lovbestemte, og derfor er det endt i direktionens sparekatalog, som danner grundlag for det borgerlige byrådsflertals udkast til budgettet for 2020, der førstebehandles tirsdag aften i byrådet.

Klokkemuseet får 50.000 kroner og skolemuseet 60.000 kroner, der primært går til el,vand og varme.

- Vi vil ikke have gæld, og uden disse penge må vi skrue så langt ned for varmen, at bygninger og ting ikke lider skade, men hvor det vil være for koldt at afvikle aktiviteter, siger Karl Erik Olesen.

Annonce
Vi vil ikke have gæld.

Karl Erik Olesen, formand for fonden, der driver Sønderjysk Skolemuseum

2500 gæster

En lang række skoler og besøgende fra hele landet gæster hvert år Sønderjysk Skolemuseum, der hidtil har været åben året rundt. Cirka 2500 børn og voksne fra Syddanmark og Fyn kommer således årligt forbi for at få et indblik i gamle dages skole, også i vinterhalvåret. Onsdag kommer alene 100 elever forbi for at få gammeldags undervisning i de gamle skolestuer eller lege som i gamle dage.

Forskningsmæssigt bliver det lille museum også brugt, lige som der afvikles en lang række arrangementer på stedet.

- Det et et sted, der drives af frivillige, og det vil selvfølgelig desværre også få sociale konsekvenser for dem, når der ikke kan være åbent i vinterhalvåret, og de derfor ikke kan mødes, siger Karl Erik Olesen, der understreger, at skolemuseet ikke vil gældsætte sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Klimaloven får uoverskuelige følger

Selvfølgelig skal Danmark som et rigt foregangsland på mange områder tage ansvar i kampen mod klimaforandringerne og vise resten af verden, hvordan man på en balanceret måde både kan reducere CO2-udledningerne og bevare sin velstand. Men det kan vi sagtens gøre uden, at det er Enhedslistens og Alternativets oprindelige mål om de 70 procents reduktion, vi skal nå inden 2030. Partierne bag den meget brede aftale om en klimalov, der blev indgået fredag aften, burde have lyttet til de økonomiske vismænd, som mener, at en reduktion på 65 procent formentlig vil være den billigste vej til at nå det store mål, der er et CO2-neutralt samfund i 2050. Og det vel at mærke uden, at det globale klima vil tage notits af det. Forskellen mellem 65 og 70 procents reduktion ser ikke stor ud på papiret, men det er den i virkelighedens verden, når det kommer til omkostningerne for samfundet. Oven i købet er aftalen om klimaloven meget uklar på, hvad der konkret skal ske. Der er fine intentioner om, at dansk erhvervsliv skal udvikles og ikke afvikles, og at vi skal bevare et stærkt velfærdssamfund. Men hvordan? Det ved ingen reelt. Klimaloven får uoverskuelige følger for det danske samfund. Både borgere og virksomheder skal gennem en omstilling af levevis, forbrug, transport og produktion, som ikke har set sin lige i efterkrigstiden. Derfor er det positivt, at der er et så bredt flertal bag klimaloven, som kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige ikke er med i. Det sikrer politisk stabilitet og et håb om, at den sunde fornuft undervejs kan vinde over drømmerierne. Realitetssansen er heldigvis skrevet ind nederst i aftalen. Her står der, at man for at nå 70 procentsmålet i de sidste år frem til 2030 kan tage "andre virkemidler" i brug såsom salg og annullering af CO2-kvoter. Det sker i erkendelse af, at partierne bag aftalen "ikke ønsker at være tvunget til at tage beslutninger, som kan have uhensigtsmæssige konsekvenser for det danske samfund". Sådan en gummiparagraf kan der i høj grad blive brug for.

Annonce