Annonce
Aabenraa

Skoler bestemmer selv: Du kan misse dit barns første skoledag

Første skoledag på Lyreskovskolen i Bov. Nye skoleelever hånd i hånd med deres forældre. Hvordan muligheden bliver for at deltage i sit barns første skoledag efter sommerferien, bliver helt op til skolerne selv, fordi der skal tages covid-19-forholdsregler. Arkivfoto: Bo Nielsen
Man kan sidde tættere på sine klassekammerater i skolen efter sommerferien, fordi afstandskravet lempes. Til gengæld kan man ikke være sikker på at kunne overvære sit barns første skoledag.
Annonce

Aabenraa: Vil du gerne overvære dit barns første skoletime i 0. klasse? Så skiller du dig ikke ud fra mængden. Der er imidlertid en blind makker, når der er skolestart til august. Covid-19. Det er ikke nødvendigvis alle, der kan være med på deres barns store dag.

- Det kommer helt an på, hvad der er af pladsmuligheder ude på skolerne. Er der plads, så det kan foregå forsvarligt, kan det godt lade sig gøre. Er det små og trange lokaler, kan det være, man laver noget fælles udendørs, siger Rasmus Andreassen, der er skolechef i Aabenraa Kommune.

- Derfor skal man holde sig opdateret på sin egen skoles hjemmeside, lyder opfordringen fra Rasmus Andreassen.

Ellers er der godt nyt i de retningslinjer, Børne- og Undervisningsministeriet har sendt ud for, hvordan skoler og SFO’er skal forholde sig til covid-19-smittefare fra 1. august.

- De gør det lidt lettere at drive skole, mener Rasmus Andreassen.

- Vi kommer et skridt nærmere en normalisering, og det vil også betyde, at vi de steder, hvor vi har været presset af afstandskravet, som udgangspunkt kan afvikle undervisningen i et almindeligt klasselokale, siger Rasmus Andreassen.

Annonce

Krav kan fraviges

Sundhedsstyrelsen vurderer nemlig, at man kan fravige den generelle anbefaling om at holde minimum en meters afstand mellem elever i samme gruppe. Det betyder samtidig, at man stadig i videst mulige omfang skal holde afstand til andre og begrænse antallet af kontakter.

Aabenraa Kommune kommer ikke til at udstikke meget specifikke krav til skolerne, fordi pladsforholdene varierer meget fra skole til skole. Eksempelvis har Bolderslev Skole ganske mange kvadratmeter pr. elev på skolen.

- Det er meget forskelligt, hvordan skolerne håndterer det, men de skoleledere, som jeg har talt med, er fortrøstningsfulde og glæder sig over de her lempelser, forklarer Rasmus Andreassen.

På Lyreskovskolen i Bov ser skoleleder Jon Sønderby lempelsen af afstandskravet som den klart største forskel fra de hidtidige regler. Her kan man nu slippe for at bruge Grænsehallerne i Kruså til undervisning.

- Vi kan lave skole ud fra det skema, vi har. Dér, hvor vi bliver udfordret i forhold til afstand, er i frikvartererne. Måske bliver vi nødt til at holde forskudte frikvarterer, fordi vi ikke bare kan blande en hel årgang, siger Jon Sønderby.

Annonce

Alle får grundig besked

Han ser også en udfordring i, at man ikke kan lave holddannelser på tværs af årgangene. For eksempel har 7. klasserne matematik på samme tid på Lyreskovskolen.

- Det er ærgerligt, men vi skal selvfølgelig leve op til retningslinjerne, fastslår Jon Sønderby.

Brugen af faglokaler vil også fremdeles være en udfordring, fordi de deles af mange forskellige klasser og dermed grupper.

- Vi har ikke lagt os fast på, hvad vi gør endnu, men vi kommer til at gøre en del i afspritning. For eksempel i fysik/kemi, hvor man bruger meget udstyr, fortæller Jon Sønderby.

Eleverne har selv skullet tørre computere af med spritklude, inden de blev lagt på plads, og samme princip vil formentlig bredes ud til faglokalerne. Hyppig håndvask og brug af håndsprit vil også stadig være en del af hverdagen, når eleverne vender tilbage efter ferien.

Er man som forælder usikker på reglerne på sit barns skole, skal man slå koldt vand i blodet, lyder det fra kommunens skolechef. Der kommer ret præcise instruktioner for, hvad man må og ikke må, fortæller han.

- Vi ved, hvor svært det er, og især hvis man er førstegangsforælder i skolen og ligesom børnene glæder sig rigtig meget, siger Rasmus Andreassen.


Det gør det lidt lettere at drive skole.

Rasmus Andreassen, skolechef i Aabenraa Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce