Annonce
forside

Skolevalg: Ungdommen valgte de socialdemokratiske løsninger

Læserbrev: I kølvandet på det netop afholdte skolevalg var JydskeVestkysten hurtige til at udråbe de borgerlige partier til sejrherrer. Esbjergs borgmester udtalte, at de blå partier havde fået "et pænt vindervalg", mens Ulla Tørnæs glædede sig over, "at der er markant flere unge, der ønsker Lars Løkke Rasmussen som statsminister".

Det virker til, at Ulla Tørnæs, Jesper Frost Rasmussen og JydskeVestkysten bevidst udlader en stor del af sandheden. Socialdemokratiet blev med banelængder det største parti i Esbjerg med 25 procent af stemmerne - en markant fremgang fra sidste skolevalg. Til gengæld blev Det Konservative Folkeparti næsten halveret, og det lykkedes ikke VU at samle stemmerne op.

På landsplan vandt Socialdemokratiet en knusende sejr. Var det et folketingsvalg, ville Mette Frederiksen blive statsminister. De, der kan sælge skolevalget som en borgerlig sejr, må også kunne sælge sand i Sahara.

Til slut i artiklen citeres Ulla Tørnæs for at, Venstre prioriterer klima og uddannelser højt. Selv har jeg dog debatteret mod et hav af VU'ere under skolevalget, der har kaldt Socialdemokratiets ambitiøse klimapolitik for "skræmmekampagne" og "dommedagsprofeti". Og Ulla Tørnæs har selv vedtaget nedskæringer på uddannelse for 20 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce