Annonce
Aabenraa

Skorsten fjernes i begyndelsen af det nye år

Det er helt underligt at se pladsen nu, synes Rimeco-ejer Klaus Peter Riggelsen, og det vil de mange, der i sin tid havde deres daglige gang på Enstedværket sikkert give ham ret i - det var nemlig lige hér, EV3's store kedelbygning lå. Foto: Claus Thorsted
Enstedværkets skorsten overlever endnu et årsskifte, men så er der også slut. Når Rimeco A/S har fået fjernet den resterende del af afsvovlingsanlægget og et par transportbånd, kommer turen til det 184 meter høje betonrør.

Aabenraa: - Jeg hører rygter om, at skorsten skal væltes tirsdag formiddag. Er det rigtigt?

- Har I hørt, at skorstenen skal væltes i dag?

- Min rengøringskone skulle skynde sig hjem, så hendes mand kunne nå ud på Sønderstrand og se sprængningen af skorstenen.

Jo, rygterne er gået lystigt. For aabenraaerne vil være på plads den dag, det sker. Den dag, byens vartegn siden 1979 - den 184 meter høje skorsten på Enstedværket - synker i grus.

Men alle kan være ganske rolige: Rimeco A/S, der ejer og står for nedrivningen af den gamle kraftværksblok EV3, skal nok sige til, når det sker, siger direktør og ejer Klaus Peter Riggelsen.

- For et par uger siden blev vi også kontaktet af mange, der havde hørt, at nu skete det, men jeg ved ikke, hvor de havde det fra. Det bliver først i det nye år, vi fjerner skorsten, for der er lige et par andre ting, der skal væk først, forklarer Klaus Peter Riggelsen.

Annonce

Eksperterne bestemmer

  • Siden Rimeco A/S i februar 2018 begyndte nedrivningen af den tredje og største af Enstedsværkets tre blokke, har der været spekuleret i, hvordan skorstenen mon skulle fjernes.
  • Undervejs har direktør Klaus Peter Riggelsen luftet forskellige muligheder. Oprindeligt var meldingen, at de 184 meter skorsten skulle pilles ned, men siden lød det, at man af sikkerhedsmæssige grunde ville fjerne de øverste 120 meter ved sprængning.
  • Hvad det ender med, afventer Rimeco-direktøren svar på.
  • - Der er stadig forskellige muligheder, men det overlader vi helt til specialisterne, siger han med henvisning til det team af danske og tyske sprængningseksperter, Aabenraa-virksomheden har allieret sig med.

Skrot er sejlet væk

Næste brag lyder, når det sidste af de to røde "ører", der indeholdt anlægget til rensning af røgen, skal væltes. Det lod sprængningseksperterne stå, da de 23. maj detonerede sprængladningerne under den store kedelbygning, fordi der ikke var plads til, at det væltede ned samtidig.

- Men det er der ved at være nu. I sidste weekend sejlede der et skib af sted med skrot, så nu kan vi få flyttet lidt mere fra pladsen og ud til kajen, og så er der ved at være plads til øret. Måske når vi det allerede i år, siger Klaus Peter Riggelsen.

Ud over øret er der et par transportbånd, der skal fjernes, og så skal sprængningen af skorstenen også lige koordineres med de aktiviteter, der ellers er i området.

Ny opgave venter

Når Rimeco A/S er færdig med den enorme opgave i Aabenraa, som begyndte allerede i 2016 med nedrivningen af den ældre EV2-blok, overgår havnearealet til Aabenraa Kommune, og det skal ske senest med udgangen af 2020. Det bliver dog ikke noget problem at nå.

- Vi er rigtigt godt med og forventer at være færdige efter sommerferien, siger Klaus Peter Riggelsen, der nu også har fået et ekstra incitament til at få arbejdet gjort så hurtigt som muligt. Rimeco A/S er nemlig gået med i selskabet Stigsnæs Industrihavn A/S, der har købt det nedlagte, sjællandske kulkraftværk Stigsnæsværket af Ørsted.

- Når vi er færdige her, skal vi have maskiner og udstyr flyttet til Sjælland, hvor vi allerede først i det nye år så småt begynder arbejdet med nedrivningen. Stigsnæsværket har cirka samme størrelse som Enstedværket, så det bliver et projekt, der vil strække sig over toethalvt år, forklarer Rimeco-ejeren om den næste store opgave, der venter Aabenraa-virksomheden.

Så meget skrot lå der, da de tyske sprængningseksperter 23. maj havde gjort deres arbejde. I løbet af få sekunder var den store, grå kedelbyning bare en stor bunke forvredent jern. Arkivfoto: Claus Thorsted

Nu er der plads til, at det sidste af de to røde "ører" kan væltes. Benene under det første - på østsiden af den nu fjernede kedelbygning - blev sprængt væk allerede i oktober sidste år. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce