Annonce
Aabenraa

Skorsten fjernes i begyndelsen af det nye år

Det er helt underligt at se pladsen nu, synes Rimeco-ejer Klaus Peter Riggelsen, og det vil de mange, der i sin tid havde deres daglige gang på Enstedværket sikkert give ham ret i - det var nemlig lige hér, EV3's store kedelbygning lå. Foto: Claus Thorsted
Enstedværkets skorsten overlever endnu et årsskifte, men så er der også slut. Når Rimeco A/S har fået fjernet den resterende del af afsvovlingsanlægget og et par transportbånd, kommer turen til det 184 meter høje betonrør.
Annonce

Aabenraa: - Jeg hører rygter om, at skorsten skal væltes tirsdag formiddag. Er det rigtigt?

- Har I hørt, at skorstenen skal væltes i dag?

- Min rengøringskone skulle skynde sig hjem, så hendes mand kunne nå ud på Sønderstrand og se sprængningen af skorstenen.

Jo, rygterne er gået lystigt. For aabenraaerne vil være på plads den dag, det sker. Den dag, byens vartegn siden 1979 - den 184 meter høje skorsten på Enstedværket - synker i grus.

Men alle kan være ganske rolige: Rimeco A/S, der ejer og står for nedrivningen af den gamle kraftværksblok EV3, skal nok sige til, når det sker, siger direktør og ejer Klaus Peter Riggelsen.

- For et par uger siden blev vi også kontaktet af mange, der havde hørt, at nu skete det, men jeg ved ikke, hvor de havde det fra. Det bliver først i det nye år, vi fjerner skorsten, for der er lige et par andre ting, der skal væk først, forklarer Klaus Peter Riggelsen.

Eksperterne bestemmer

  • Siden Rimeco A/S i februar 2018 begyndte nedrivningen af den tredje og største af Enstedsværkets tre blokke, har der været spekuleret i, hvordan skorstenen mon skulle fjernes.
  • Undervejs har direktør Klaus Peter Riggelsen luftet forskellige muligheder. Oprindeligt var meldingen, at de 184 meter skorsten skulle pilles ned, men siden lød det, at man af sikkerhedsmæssige grunde ville fjerne de øverste 120 meter ved sprængning.
  • Hvad det ender med, afventer Rimeco-direktøren svar på.
  • - Der er stadig forskellige muligheder, men det overlader vi helt til specialisterne, siger han med henvisning til det team af danske og tyske sprængningseksperter, Aabenraa-virksomheden har allieret sig med.
Annonce

Skrot er sejlet væk

Næste brag lyder, når det sidste af de to røde "ører", der indeholdt anlægget til rensning af røgen, skal væltes. Det lod sprængningseksperterne stå, da de 23. maj detonerede sprængladningerne under den store kedelbygning, fordi der ikke var plads til, at det væltede ned samtidig.

- Men det er der ved at være nu. I sidste weekend sejlede der et skib af sted med skrot, så nu kan vi få flyttet lidt mere fra pladsen og ud til kajen, og så er der ved at være plads til øret. Måske når vi det allerede i år, siger Klaus Peter Riggelsen.

Ud over øret er der et par transportbånd, der skal fjernes, og så skal sprængningen af skorstenen også lige koordineres med de aktiviteter, der ellers er i området.

Annonce

Ny opgave venter

Når Rimeco A/S er færdig med den enorme opgave i Aabenraa, som begyndte allerede i 2016 med nedrivningen af den ældre EV2-blok, overgår havnearealet til Aabenraa Kommune, og det skal ske senest med udgangen af 2020. Det bliver dog ikke noget problem at nå.

- Vi er rigtigt godt med og forventer at være færdige efter sommerferien, siger Klaus Peter Riggelsen, der nu også har fået et ekstra incitament til at få arbejdet gjort så hurtigt som muligt. Rimeco A/S er nemlig gået med i selskabet Stigsnæs Industrihavn A/S, der har købt det nedlagte, sjællandske kulkraftværk Stigsnæsværket af Ørsted.

- Når vi er færdige her, skal vi have maskiner og udstyr flyttet til Sjælland, hvor vi allerede først i det nye år så småt begynder arbejdet med nedrivningen. Stigsnæsværket har cirka samme størrelse som Enstedværket, så det bliver et projekt, der vil strække sig over toethalvt år, forklarer Rimeco-ejeren om den næste store opgave, der venter Aabenraa-virksomheden.

Så meget skrot lå der, da de tyske sprængningseksperter 23. maj havde gjort deres arbejde. I løbet af få sekunder var den store, grå kedelbyning bare en stor bunke forvredent jern. Arkivfoto: Claus Thorsted

Nu er der plads til, at det sidste af de to røde "ører" kan væltes. Benene under det første - på østsiden af den nu fjernede kedelbygning - blev sprængt væk allerede i oktober sidste år. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce