x
Annonce
Sønderborg

Skorsten svajede i vinden og udløste evakuering: Blev godkendt i 2019

Nørrekobbel blev afspærret fra sidst på eftermiddagen mandag til midt på natten til tirsdag. Foto: Claus Thorsted
Et større boligområde og supermarked i udkanten af Sønderborg blev evakueret, da der mandag aften var fare for, at en 40 meter høj stålskorsten ville vælte.

Det er endnu ikke slået fast, hvad årsagen var til, at Sønderborg Varmes 40 meter høje skorsten ved Nørrekobbel i udkanten af Sønderborg mandag aften var i fare for at vælte i den stærke vind, der nu har stået på i mere end en uge. Beboere i boligblokkene ved Konkylievej tæt på og supermarked Rema 1000 blev sent mandag eftermiddag tømt for mennesker, og mens de blev evakueret fra området, blev al trafik på den befærdede vej Nørrekobbel spærret. Årsagen til, at skorstenen svajede mere end normalt er endnu ikke fundet.

- Vi har ikke fundet årsagen. Men det er klart, at vi sammen med eksperter vurderede, at den bevægede sig mere, end den plejer. For den skal kunne give sig, det ved man jo også fra vores egne huse. Ellers risikerer den at knække. Men det vil vi nu undersøge nærmere, siger direktør Erik Wolff, Sønderborg Fjernvarme.

De mange evakuerede beboere blev tilbudt ophold i Humlehøjhallen ikke langt derfra. Ved tre-tiden natten til tirsdag var skorstenen lagt ned på en parkeringsplads ved boligblokkene, og folk kunne vende hjem til deres boliger.

Fjernvarme-direktøren afviser, at skorstenen gav sig mere i vinden ned normalt på grund af dårligt vedligeholdelse.

- Slet ikke. Vi får kontrolleret skorstenene med jævne mellemrum - senest i 2019. Der var intet at bemærke, siger Erik Wolff.

Annonce

Vi får kontrolleret skorstenene med jævne mellemrum - senest i 2019. Der var intet at bemærke.

Erik Wolff, direktør Sønderborg Fjernvarme

Kun til reserve

Flere beboere sagde mandag aften til JydskeVestkysten, at det var uhyggeligt, og at de aldrig tidligere havde set skorstenen i brug. Det er da også kun en reservecentral, der sjældent er i brug. Det er tvivlsomt, om den skal være en del af varme-beredskabet i fremtiden.

- Det har vi slet ikke taget stilling til på nuværende tidpunkt. Jeg tænker ikke, det med denne milde vinter bliver et problem at forsyne alle med fjernvarme, siger Erik Wolff.

Derfor er det langt fra sikkert, skorstenen bliver rejst igen - eller om der kommer en anden skorsten op ved reservecentralen.

- Jeg vil bare gerne takke for, at der er vågne borgere, som kontakter os. Det kunne jo udvikle sig til noget farligt, og så er det godt, vi får taget hånd om det, siger Erik Wolff.

Her ligger den så. Den 40 meter høje stålskorsten. Foto: Katrine Lund Walsted
Folk blev evakueret og tilbudt ly i den nærliggende Humlehøjhallen. Foto: Kim Holm
To kraner og mandskab arbejdede fra mandag aften til ud på natten til tirsdag med at få lagt skorstenen ned. Foto: Kim Holm
Skorstenen ligger nu ned. Foto: Katrine Lund Walsted
Der var fare for at skorstenen ville vælte ned i boligblokkene. Foto: Kim Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Borgmester forlanger grænsen åbnet

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce