Annonce
Varde

Skovejer føler, at sag om omfattende skovsvineri bliver syltet

Nytårsdag 2017 er ikke en dag, som Benny Ølgod glemmer. Han og de andre skovejere vågnede op til et nyt år med et omfattende skovsvineri i Helle-Biltoft Plantage. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Benny Ølgod fra Helle-Biltoft Plantage er ikke imponeret over Syd- og Sønderjyllands Politi i sagen om et omfattende skovsvineri den 31. december 2016. Efter Statsadvokaten i januar bad politiet genoptage sagen, er sagen endnu ikke efterforsket færdig.

Næsbjerg: Han husker det kun alt for godt, Benny Ølgod, da han nytårsdag 2017 kørte ud i Helle-Biltoft Plantage, hvor han er formand.

Hele skovbunden flød med flytteaffald, eller hvad der svarer til fire fyldte trailere. En sag, som for ham lå lige til højrebenet, da politiet hurtigt fandt frem til flytteaffaldets ejere. Et yngre par, der erkender, at det er deres ting.

Men de nægter, at det er dem, der har dumpet flytteaffaldet, men to andre personer, som de ikke vil oplyse navnene på. Og med den begrundelse frafaldt anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi sagen, selvom om lovgivninger er ret klar på området. Man er ansvarlig for, at ens affald ender i skraldespanden eller på genbrugspladsen.

Derfor klagede Benny Ølgod til Statsadvokaten, der gav ham ret og bad Anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi genoptage sagen. Det var i januar i år.

Annonce

Jeg fatter det ikke. Jeg er ikke imponeret over politiet. Men intet nyt, er godt nyt.

Formand Benny Ølgod, Helle-Biltoft Plantage
Selv om et par har erkendt, at det er deres ting, så frafaldt Anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi sagen, da parret sagde, at var nogle andre, der havde dumpet affaldet i skoven. Den afgørelse klagede Helle-Biltoft Plantage over til Statsadvokaten, der bad Syd- og Sønderjyllands Politi at genoptage sagen. Det er nu syv månder siden. Arkivfoto: Henrik Reintoft

En vis alder

Advokaturchef Tanya Foss Nissen fra Syd- og Sønderjyllands Politi forventede dengang, at det ville tage tre måneder for politiet at efterforske sagen helt til bunds. Men sagen ligger nu syv måneder senere fortsat til efterforskning.

- Det er altid en prioritering. Men sagen har en vis alder, men det må politiet selv svare på, siger Tanya Foss Nissen.

Når politiet, som JydskeVestkysten forgæves har forsøgt at få et svar fra, har efterforsket sagen, der i forvejen er belyst meget, så skal der en juridisk vurdering til, om parret skal tiltales for skovsvineri efter Miljølovgivningen. Hvis parret findes skyldige, så kan de se frem til en ret så anselig bøde, ligesom de skal betale for oprydningen i skoven.

Der blev den 31. december 2016 dumpet, hvad der svarer til fire trailere i skovbunden i Helle-Biltoft Plantage. Samme dag dumpede selv samme skovsvin flytteaffald i Søndre Plantage. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Frustreret formand

- Hvordan kan det tage så lang tid, når det er så åbenlyst, spørger en frustreret Benny Ølgod, der føler sig trådt på sin retsbevidsthed.

Han havde forventet en noget hurtigere afklaring med tanke på forløbet og erkendelsen fra parret.

- Jeg fatter det ikke. Jeg er ikke imponeret over politiet. Men intet nyt er godt nyt, siger Benny Ølgod.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce