Annonce
Esbjerg

Skoven kan snart blive dit sidste hvilested

Det nærmer sig ti år siden, at Folketinget gjorde det muligt at blive begravet under graner og skovviol, men Esbjerg er endnu ikke hoppet med på bølgen. Det kan dog snart ændre sig. Arkivfoto: Roland Petersen

Selv om Marbæk Plantage er taget af bordet, er esbjergenserne nu alligevel kommet et skridt tættere på at kunne få sat urner i skovbunden.

Esbjerg: Evig hvile i skovens dybe, stille ro kan snart blive en mulighed i Esbjerg. Det fremgår af en udviklingsplan for Fovrfeld Gravlund Kirkegård, som Teknik & Byggeudvalget netop har nikket til.

Politikerne i den foregående byrådsperiodes Teknik & Forsyningsudvalg tog allerede for knap fem år siden en principbeslutning om, at der skulle etableres en kommunal begravelsesplads i skoven, og at den skulle indtænkes i den nye plan for Marbæk Plantage som rekreativt område.

Men da planen lå klar i februar 2017, var idéen om skovbegravelser i Marbæk lagt i graven. Dels fordi, at området i så fald ville ligge meget afsides for de besøgende pårørende, men også fordi, den rent driftsmæssigt ville være langt fra de øvrige kirkegårde.

Nu ser det dog alligevel ud til, at flere års efterspørgsel på en skovbegravelsesplads måske snart kan imødekommes.

Skovbegravelser

I 2008 blev det via en ændring i begravelsesloven muligt for de danske kommuner at etablere kommunale begravelsespladser i uindviet jord - for eksempel i en skov. Odense Kommune var den første til at benytte sig af den mulighed, da man den 5. marts 2014 åbnede en skovbegravelsesplads i den kommunalt ejede Kohaveskov lidt uden for Odense.

Før skovbegravelser kom til Danmark, har det været et fænomen i flere nabolande herunder Tyskland, England og Holland.

Udviklingsplanen for Fovrfeld Gravlund Kirkegård kommer i forlængelse af den behovsanalyse for de kommunale kirkegårde, man igangsatte i november 2014. Planen sendes nu i offentlig høring via Esbjerg Kommunes hjemmeside i otte uger.

Ingen gravsten eller blomster

I Teknik & Byggeudvalget er man nemlig i fuld gang med at beslutte, hvordan de fire kommunale kirkegårde skal se ud i fremtiden, og i den forbindelse er idéen om et sidste hvilested i skoven genopstået. Denne gang på Fovrfeld Gravlund Kirkegård.

Her lyder forslaget, at kirkegårdens to østligste gravrum omlægges til skoveng og at man i skovområdet mellem Brillesøerne og Gravlundvej kan udlægge yderligere fire områder til nedsættelse af urner.

Ifølge udviklingsplanen skal området holdes så naturtro som muligt, så man stadig opfatter det, som om man færdes i et større skovområde. Derfor må skovbegravelsespladserne heller ikke markeres med gravsten eller blomster. I stedet lyder forslaget, at der skal opsættes et monument i skoven, hvor man kan få opført de afdøde personers navne.

- Men det er er vigtigt at understrege, at der ikke er noget, der er mejslet i sten, før forslaget har været i offentlig høring, siger udvalgsformand Anders Kronborg (S).

Annonce

Tidshorisont

Det er forslaget netop kommet. Derfor kan man, via Esbjerg Kommunes hjemmeside, de næste otte uger give sin mening til kende om både skovkirkegården og de øvrige planer for Fovrfeld Gravlund Kirkegård.

Hvis alt går vel, er det herefter planen, at tiltagene skal igangsættes over de næste 30 til 40 år. Helt så lang tid vil det dog ikke tage at åbne skovkirkegården.

- Hvis det er den vej, vi vælger at gå, så kan vi komme ret hurtigt i gang, da det kun drejer sig om at afmærke gravstederne i skoven. Selve skovdelen af kirkegården fungerer også allerede som rekreativt område, siger Anders Kronborg.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Vejen For abonnenter

Line har hænderne skruet rigtigt på: Står selv for at renovere træskomandens gamle hus

Esbjerg For abonnenter

Fra at smide børnene ud af byen til at byde dem indenfor på skolerne: Fire vendepunkter for børn med særlige behov

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce