Annonce
forside

Skovgårdsvej. Stå fast over for bonden

I JydskeVestkysten den 3. november fortjener Svend Ravns synspunkter og hans opbakning til Vejen Byråd og Egon Fræhr om at stå fast overfor ham bonden på Ny Endrupholm stor tilslutning

Han skulle nødig få held til at få de to hektar jord, som han måtte afstå til etablering af Skovgårdsvej, yderligere betalt. Han har jo fået godt to millioner kroner.

Det er i øvrigt forskrækkeligt med de mange eksempler på grådighed og mangel på samfundssind, som vi får viden om i medierne for tiden.

I samme avis 3. november er der en leder af Peter Orry om ordentlighed. Den fortjener ligeledes tilslutning og opbakning. Det er jo nemlig mærkeligt og foruroligende, som det tilsyneladende er glemt af folk, der sidder i betroede stillinger, at hvad der tjener fællesskabet/samfundet selvfølgelig skal gå forud for, hvad man personligt kan vinde på en sag.

Peter Orry s tanker om retsinstansers afgørelser som værende en ting, en anden afgørelse er almindelige folks moralske afgørelser og domme.

Mon dog ikke Ny Endrupholm-bonden pådrager sig den sidste dom i det lange løb.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce