Annonce
Læserbrev

Skovgårdsvej. Vejen burde aldrig have været lukket

Læserbrev: Min gode byrådskollega Anni Grimm mener, at jeg udtaler mig mod bedre vidende, når jeg siger, at Skovgårdsvej ikke havde været lukket, hvis byrådet havde bedt borgmesteren tage en snak med Martin Lund Madsen før en ny ekspropriationssag blev vedtaget.

Sagen er, at det ikke er noget jeg tror; men derimod hvad jeg har fået at vide af landmanden efterfølgende. Beslutningen om at spærre Skovgårdsvej var en direkte følge af byrådets beslutning om en ny ekspropriationssag.

Og desuden har fru Grimm ganske ret i, at der har været adskillige samtaler både før og siden, som ikke har ført til forsoning mellem parterne. Men den allervigtigste samtale, som jeg forgæves plæderede for skulle tages, var efter Højesterets dom blev offentliggjort. Her burde kommunen have rakt hånden frem og bedt om våbenhvile i stedet for - på uforsonlig vis - at starte en ny ekspropriation uden at have anerkendt nederlaget.

Uforsøgt står det derfor hen i det uvisse, om denne gestus kunne have ført til en løsning som begge parter kunne leve med og ikke mindst finde lovhjemmel til.

Vejen Kommune ville - i givet fald - have sparet en hel del på advokatbistand, og Askovs borgere havde undgået en masse unødige ulemper og frustrationer gennem det sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce