Annonce
Varde

Skovlund vil være fødevareproducenternes mekka - kommunen støtter nu med 600.000 kroner

I Skovlunds industrikvarter er der allerede store fødevarevirksomheder. Nu er planen at bygge Symbo FødevareInnocenter til 40 millioner kroner i samme område. Foto indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. Skråfoto, 7. januar 2020
En gruppe havde søgt om 1,5 millioner kroner til at komme videre med tankerne om et innovationscenter for fødevarer til 40 millioner kroner i Skovlund. Kommunen støtter med 600.000 kroner.
Annonce

Skovlund: Borgmester Erik Buhl (V) er begejstret over, at en arbejdsgruppe med opbakning fra ProVarde og flere fødevarevirksomheder ønsker at bygge et innovationscenter for fødevarer til 40 millioner kroner i Skovlund. Derfor støtter han og resten af økonomiudvalget nu med 600.000 kroner til et forprojekt, der skal sikre, at planerne ikke kun forbliver en drøm.

- Vi tror på, at det er noget, der kan sætte vores kommune på landkortet, siger Erik Buhl.

Der er brug for 1,5 millioner kroner til forprojektet, men så meget vil politikerne ikke give:

- Selvfølgelig havde det været mere bekvemt for initiativtagerne, hvis de havde fået alle pengene fra os. Men vi har en ide om, at når vi gør det på den her måde, så er der andre, der skal på banen nu. Så forpligter de sig også, når der skal findes de sidste mange millioner til at gøre det færdigt, siger Erik Buhl.

Det forpligter kommunen sig til gengæld ikke til. Kommunen kan godt støtte forprojektet, men vurderingen er, at det ville være ulovligt for kommunen at støtte selve byggeriet, når projektet når til den fase.

Fødevareinnocenter

  • Vil koste cirka 40 millioner kroner at bygge. Det skal være 8.000-20.000 kvadratmeter stort.
  • Bygningerne skal rumme 10-25 fødevarerelaterede virksomheder.
  • Virksomhederne skal deles om nogle funktioner. Det drejer sig eksempelvis om et værksted, et testkøkken, kølerum og lagerplads.
  • Folkene bag vil gerne åbne op for universiteter og erhvervsskoler. Der er også tanker om et GTS‐institut. Det er en forkortelse for Godkendt Teknologisk Serviceinstitut, og det er et institut, der arbejder for at skabe innovative virksomheder. Der er kun syv GTS-institutter i Danmark.
Annonce

Meget ambitiøst

Symbo FødevareInnocenter er det foreløbige navn på projektet i Skovlund. Tanken er at udnytte, at Skovlund allerede er stærk, når det gælder fødevareproduktion, da byen eksempelvis er hjemsted for Flensted og for produktionen af Pastella. I kvarteret, hvor der allerede er fødevarevirksomheder, vil arbejdsgruppen bag Symbo FødevareInnocenter bygge en bygning til cirka 40 millioner kroner, der kan rumme 10-25 virksomheder, der også skal deles om en række faciliteter. Håbet er også, at stedet kan rumme afdelinger af universiteter og andre uddannelser, ligesom det skal tiltrække vidensarbejdspladser til Skovlund.

Ambitionerne er altså store.

Tror du på, at de kommer i mål med alle ambitionerne?

- Jeg har set mange projekter i de 30 år, jeg har været i politik, men jeg har sjældent set noget, der har været så velargumenteret og samtidig tænkt ind i en dagsorden, der er på verdensplan, svarer borgmesteren.

- Hvis det nogensinde skal lykkes, så er det nu.

Annonce

Mad og bæredygtighed

Han henviser til den store globale diskussion om, at der er behov for mere bæredygtighed, samtidig med at verdens befolkning også stadig gerne vil have god mad. Fokus i Symbo FødevareInnocenter er netop at producere bæredygtige fødevarer.

For eksempel skal overskudsvand fra produktionen i det nye center bruges til at vande med eller i produktion af biogas.

Annonce

Det er muligt

Erik Buhl sammenligner projektet med Tirpitz i den forstand, at det også virkede umuligt at bygge et museum i et klitfredet område, da det blev præsenteret. Alligevel står det der nu.

På samme vis tror han på, at det er muligt at bygge FødevareInnocentret i Skovlund:

- Jeg har dyb respekt for, at man har flyvehøjde på et projekt. Det er ikke så tit, at man i en lille landsby siger, at vi vil det her - og vi nøjes ikke med at kigge på et lille hus i hjørnet af byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce